Očekávaný krimi thriller od Netflixu si v Benátkách vysloužil sedmiminutový potlesk a nadchl filmové kritiky

Foto: Netflix

Nejnovější celovečerní film Davida Finchera, Zabiják (The Killer), si vysloužil v neděli večer na 80. ročníku filmového festivalu v Benátkách hem své světové premiéry 6 minut a 45 sekund potlesku.

Jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku od Netflixu je roku je rozhodně thriller Zabiják od režiséra Davida Finchera, nominovaného na Oscara a držitele Zlatého glóbu, který má na svědomí tituly jako Zodiac nebo Klub rváčů. Snímek si v neděli odbyl svou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách a sklidil téměř 7minutový potlesk.

Atmosféra uvnitř sálu po premiéře byla uctivá. Fincher dorazil bez hlavního obsazení filmu, avšak s několika spolupracovníky Netflixu a filmařskými partnery. Vzhledem k tomu, že jde o produkci Netflixu, film není způsobilý pro program prozatímních dohod společnosti SAG.

TAKÉ JSME PSALI: Životopisný snímek Bradleyho Coopera je novým adeptem na Oscara. V Benátkách sklidil desetiminutový potlesk ve stoje

Snímek založený na sérii grafických románů Alexise Nolenta (Matz) a Luca Jacamona je prvním Fincherovým celovečerním filmem od Mank z roku 2020, který točil také pro Netflix. Tehdy životopisný snímek o sarkastickém scénáristovi a alkoholikovi H. J. Mankiewiczovi získal 10 nominací na Oscara, včetně nejlepšího filmu, a z toho proměnil dva.

Thriller ukazuje chladnokrevného vraha (Michael Fassbender), který se ocitne v psychologické krizi. Osamělý muž, který nemá zábrany ani ho netíží výčitky svědomí, čeká ve stínu a hledá svůj další cíl. Jenomže během toho, co se na něj připravuje, si začíná uvědomovat, že přichází o rozum a ztrácí svůj ledový klid. Vražedná kulka osudově mine cíl a nájemný zabiják se musí postavit těm, co si ho najali, i sobě samému. Pořád ale věří, že v téhle mezinárodní štvanici není nic osobního.

Dále si ve filmu zahráli Charles Parnell, Arliss Howard, Sophie Charlotte a Tilda Swinton.

ČTĚTE TAKÉ: Nový závodní film v Benátkách sklidil 7minutový potlesk ve stoje. Podle prvních recenzí jde o strhující mistrovské dílo

Tilda Swinton jako expertka v thrilleru Zabiják.
Foto: Netflix

Zabiják si po úspěšné premiéře v Benátkách vede obstojně i u filmových kritiků. Na Rotten Tomatoes od nich zatím získal pěkných 84 %. „Zabiják umožňuje Fincherovi uplatnit své vlastní perfekcionistické instinkty v syrové zábavě, která ctí svou emocionální vzdálenost,“ píše ve své recenzi například Donald Clarke z Irish Times.

„David Fincher se vrací do formy s filmem, který hraje na jeho režisérské přednosti a umění,“ uvádí zase Rory O’Connor z The Film Stage a Peter Bradshaw z The Guardian píše: „Jedná se o čistý a stylový thriller zvládnutý s úžasným vkusem a Fassbenderova starostlivá, nevyzpytatelná tvář je k tomu tak akorát.“

Zabiják bude na Netflixu dostupný od 10. listopadu 2023.

Herec Michael Fassbender jako chladnokrevný vrah v thrilleru Zabiják
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Filmový festival v Benátkách, Rotten Tomatoes, Irish Times, The Film Stage, The Guadian

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.