Romantická komedie 50x a stále poprvé je natočena podle skutečného příběhu. Ke zhlédnutí je teď i na Netflixu

Eva Pospíchalová
Foto: Sony Pictures

Některé naše oblíbené filmy se zakládají na smutné pravdě. Romantická komedie 50x a stále poprvé (50 First Dates) popisuje příběh ženy s amnézií, který však není ve světě ojedinělý a rozhodně nebývá tak romantický jako ve filmu.

50x a stále poprvé (50 First Dates) je komedie z roku 2004, ve které hlavní role hrají hollywoodské hvězdy Adam Sandler a Drew Barrymore. V prostředí Havaje se seznamujeme s veterinářem Henrym, který je striktní sukničkář a vyhledává pouze turistky. Jednoho dne se mu porouchá loď a při čekání na záchranu potkává umělkyni Lucy. Slečna ho ohromí, ale Henry se drží svého pravidla, které mu brání v závazcích.

Druhý den ji však potkává znovu a pozve ji na rande. Následující den si však Lucy nepamatuje, že by ho kdy potkala a Henry se dozvídá, že Lucy po autonehodě, trpí poruchou paměti, kvůli které se každý den probouzí do s amnézií. Její okolí ji pro strach z traumatu v tomto stavu každý den udržuje.

Henry se však beznadějně zamiloval a s Lucy se snaží seznámit i přes varování ostatních. Snaží se najít způsob jak jí v průběhu její každodenní rutiny “náhodně” potkat a její život změnit. Podaří se dvojici navázat vztah i přes všechny překážky?

Věděli jste také, že se tento příběh skutečně stal? Michelle Philpots z Velké Británie byla také obětí autonehody a nepamatuje si svůj život za posledních 26 let. Vzácná nepříjemnost se stala důsledkem dvou nehod, poprvé na motorce a podruhé v autě, když žena utrpěla zranění hlavy. Michelle diagnostikovali epilepsii a dostala výpověď z práce, jelikož každý den dělala ten samý úkon. Uvízla v roce 1994 a kdykoliv v průběhu dne může nastat, že se její mysl opětovně “zresetuje” – říká se tomu anterográdní amnézie.

ČTĚTE TAKÉ: Na hromnice o den více je nově na Netflixu. Kultovní komedie z devadesátek slaví 30 let

Michelle si tedy musí zapisovat vše, co se jí v určitý den děje, jinak to následně zapomene. U sebe má stále GPS v mobilu, kalendář a notýsek. „Je to, jako bych žila pořád ten samý den, den za dnem,“ říká Pozitivní na celé situaci je, že se může dívat na své oblíbené filmy a seriály dokola a vtipy ji baví stále stejně, jelikož je slýchá “poprvé”. Nyní se věnuje práci pro charitu a s manželem, který její situaci zvládá, žijí šťastný život.

Není však jediná. Před skoro deseti lety, svět obletěl příběh podobného rázu. Nikki Pegram se každý den probouzí s domněnkou, že je říjen 2014. Uklouzla a uhodila se do hlavy o železnou tyč. Od té doby prožívá ten stejný den a spoléhá se na svého manžela a webové stránky, které ji připomínají co se ve světě děje.

Filmy Memento nebo Na hromnice o den více, tedy nejsou tak založené na fantasy, jak se může zdát, a fiktivní porucha paměti (v 50x a stále poprvé se nazývá Goldfieldgův syndrom) je tedy smutnou překážkou v reálných životech lidí.

Na Netflixu můžete prožívat romantický příběh 50x a stále poprvé v tropickém prostředí od 15. září.


Zdroje: Netflix, Cosmopolitan, BBC
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.