Na Netflix míří jeden z nejlepších filmů loňského roku. Vypráví skutečný příběh, který vás dojme k slzám

Eva Lenská
Foto: Next Film

Na Netflix přichází polský životopisný film Johnny, který se zabývá nejen osudem římskokatolického duchovního Jana Kaczkowského, který založil Hospic sv. otce Pia v Pucku a onemocněl rakovinou. Především se můžeme těšit na příběh chlapce, který se dostal na šikmou plochu a práce v hospicu mu navždy změnila život.

Za chyby se platí! Patryk Galewski (Piotr Trojan) dostane jako trest za vloupačku veřejně prospěné práce v hospici. Aniž to dopředu očekává, změní mu to celý život. Seznámí se s knězem Janem Kaczkowskim (Dawid Ogrodnik), který zapojuje mladé problémové lidi do pomoci nevyléčitelně nemocným.

Patryk se od něj učí lásce, síle objetí i vzájemné blízkosti, kterou – ať zdraví či nemocní – všichni potřebujeme. V momentě, kdy prochází duchovní proměnou, dozvídá se, že jeho kněz a učitel je nemocný a stává se sám pacientem vlastního sanatoria.

Foto: Next Film

Polský snímek režiséra Daniela Jaroszeka se stal nejnavštěvovanějším polským filmem loňského roku. Vidělo ho přes 800 tisíc diváků a na filmovém festivalu v Gdyni dostal rovnou čtyři ceny. Není tedy divu, že míří na Netflix.

Ačkoli námět může znít poměrně depresivně, Jaroszek natočil velmi hřejivý film bez špetky cynismu, který se navíc vyhýbá kýči a melodramatu. Využil toho, že Poláci filmy o skutečných lidech milují a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Kdo byl Jan Kaczkowski?

Jan Kaczkowski byl polský římskokatolický duchovní, bioetik, vloger a zakladatel a ředitel Hospicu sv. otce Pia v Pucku. Od dětství trpěl zhoršující se zrakovou vadou a v roce 2012 mu byl diagnostikován nádor na ledvinách a glioblastom mozku. I přes prognózu dožití pouhých několika měsíců žil s touto diagnózou ještě další čtyři roky.

Snímek Johnny trvá 119 minut a na Netflixu bude dostupný už 23. března.

Zdroj: ČSFD, wikipedie, cineuropa

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.