Co bylo před Jackem z Titanicu: DiCaprio jako drogově závislý i mentálně postižený

Tereza Pulgretová
Foto: New Line Cinema

Když se řekne nejoblíbenější či nejznámější herec, mnoha lidem se jistě vybaví Leonardo DiCaprio. Tento talentovaný umělec se do divácké paměti vryl téměř každou rolí, které se zhostil. Některé z nich, a to především ty z jeho rané tvorby, jsou přesto o trochu méně proslulé, na kvalitě jim to ale rozhodně neubírá. Podívejte se na výběr filmů, ve kterých osmačtyřicetiletý lamač srdcí, jenž dnes slaví narozeniny, zahrál ještě před Titanicem. 

1. Co žere Gilberta Grapea (1993)

Některým to možná bude připadat těžko uvěřitelné, ale v tomto dramatu z 90. let si zahráli bok po boku mladinký DiCaprio a Johnny Depp. Tak trochu netypický snímek o dospívání vypráví příběh Gilberta, který se stará o svého mladšího mentálně postiženého sourozence Arnieho a obézní matku. Ačkoliv bydlí v malém městečku v Iowě, kde pracuje v obchodě s potravinami, v životě se rozhodně nenudí. S Arniem to totiž nemá jednoduché a nemůže ho ani na chvíli pustit z očí.

Za herecký výkon v tomto hořkosladkém rodinném snímku se dostalo chvály jak Deppovi, tak i tehdy teprve devatenáctiletém DiCapriovi. Na plátně patřil ještě k nováčkům, i přesto si ale za tuto roli vysloužil první nominaci na Oscara.

2. Úplné zatmění (1995)

Ve filmu od polské režisérky Agnieszky Holland se tento americký herec postavil do role jednoho z Prokletých básníků. Společně s Davidem Thewlisem (Paul Verlain) se mu podařilo autenticky zachytit dobovou atmosféru konce 19. století, kde velmi surově zahrál šestnáctiletého arogantního umělce, jehož díla se žáci dodnes učí ve škole.

Snímek velmi přesně a přirozeně ukazuje životní osudy těchto dvou básnických velikánů. Obsahuje téma kontroverzí spojených s alkoholem, tehdejším pohledem na homosexualitu a také odhaluje, jak vypadá sebedestruktivní milenecký vztah mezi dvěma obrovskými egy.

Roli Arthura Rimbauda si měl nejdřív zahrát River Phoenix, se kterým byl ze začátku kariéry DiCaprio často srovnávám. Kvůli hercovu náhlému úmrtí ale nakonec dostal právě mladý Leo.

Foto: Capitol Films

3. Rváčův deník (1995)

Další z DiCapriových filmů, který by se vedle mohl dětem pouštět místo učení ve škole. I zde si herec zahrál básníka. Tentokrát však z trochu jiné doby a s trochu jiným příběhem.

Foto: New Line Cinema

Rváčův deník je filmovou adaptací memoárů newyorského umělce Jima Carolla, který v dospívání propadl závislosti na heroinu. Snímek tak zachycuje smutný osud mladíka z katolické školy žijícího pouze s matkou, jenž je aspirujícím basketbalistou, ale kvůli návykovým látkám přijde úplně o všechno.

Režisér Scott Kalvert dílo zasadil do teenage punkových ulic New Yorku. Atmosféru nebezpečného města dokreslil například hudbou grunge a rockové skupiny Pearl Jam nebo skladbami od samotného Jima Carolla.

Právě i díky tomuto filmu plném drogových a sexuálních experimentů bývá k DiCapriovi často přirovnávám Timothée Chalamet. Snímek Beautiful Boy z roku 2018 působí téměř jako analogie k tomuto devadesátkovému dílu.

Foto: Amazon Studios

Filmy s Leonardem DiCapriem, které najdete na Netflixu:

  • Chyť mě, když to dokážeš
  • K zemi hleď!
  • Vlk z Wall Street
  • Tenkrát v Hollywoodu
  • Počátek
  • Nespoutaný Django

Zdroj: ČSFD, IMDb, PopMatters

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.