Na Netflix míří film o postiženém chlapci, kterého v rámci Hitlerova programu Aktion T4 pronásledují nacisté

Foto: Netflix

Netflix si pro své předplatitele připravil krátký 14minutový film Odpusť nám naše hříchy (Forgive Us Our Trespasses), který uvede 17. února. Snímek se odehrává v roce 1939, kdy je v Německu nacistickými vojáky pronásledován postižený chlapec. Hitler totiž uzákonil Aktion T4 – tajný program vyvražďování postižených lidí v nacistickém Německu a na jím kontrolovaných územích, který byl ideologicky založen na nacistické nauce o „rasové hygieně“.

Krátkometrážní film Odpusť nám naše hříchy pochází z produkce Netflix Emerging Filmmaker Initiative. Režisérka a spoluscenáristka Ashley Eakin na své webové stránce poznamenala, že i když může být téma filmu znepokojivé, zabývá se historií, které bychom se nikdy neměli vyhýbat, ale měli bychom ji zkoumat.

Na webu k filmu také zveřejnila plakát spolu s video-ukázkou, na které je vyobrazen postižený chlapce (Knox Gibson) v hodině matematiky, jak perfektně píše levou rukou, protože má zdeformovanou pravou. Učitelka následně klade otázku: „Pokud vyjde život německé rodiny na 5,50 říšských marek denně, ale náklady na výživu a péči o jednu osobu s vrozeným postižením jsou 12 říšských marek denně, jak velký je mezitím rozdíl?“

Jiný chlapec jménem Karl se pak učitelky ptá: „Pokud stojí péče o tyto lidi tolik, co budeme dělat?“ O něco starší chlapec sedící vzadu ve třídě pak temně a mrazivě odpoví: „Zabijeme je.“

Když Hitler zahájí misi na lov a zabíjení postižených, chlapec uteče, aby si zachránil život. Všude, kam jde, ho lidé chtějí vidět mrtvého, což ho nutí se rozhodnout, co bude dál. Tento mučivý příběh vám pravděpodobně zůstane v paměti ještě dlouho poté, co jej uvidíte.

Foto: Netflix

Zdroje: ashleyeakin.com, wikipedia, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.