Skutečný příběh, který vás rozbrečí a emočně zasáhne. Netflix vydá Pozoruhodný život Ibelinův, který má 100% hodnocení

Eva Pospíchalová
Foto: Euforia films

Norský hráč Mats Steen zemřel na nevyléčitelnou chorobu, když mu bylo 25 let. Jeho rodiče truchlili nad jeho osamělým a izolovaným životem. Poté ale začali dostávat zprávy od tisíců přátel z internetu, které jejich syn poznal při hraní World of Warcraft. Netflix nyní jeho příběh přiblíží v dokumentu Pozoruhodný život Ibelinův (The Remarkable Life of Ibelin)

Dokumentární snímek Pozoruhodný život Ibelinův od filmaře Bejamina Reea představí příběh mladého norského hráče videoher Matse Steena, který od dětství trpěl Duchennovou svalovou dystrofií. Čas strávený hraním World of Warcraft mu ale poskytl skvělý způsob, jak se spojit s komunitou tisíců lidí. Navzdory svému fyzickému postižení tak byl schopen navázat silná přátelství na obrovské vzdálenosti. Koníček ale před rodinou tajil.

Steen zemřel v pětadvaceti letech a jeho rodiče si mysleli, že ho nemoc držela celý život v izolaci a utrpení. Na pohřbu se však objevili lidé, které příbuzní nikdy nepotkali, a vlastně ani Mats. Ten v posledních několika letech života trávil veškerý čas doma, a tak bylo rodičům divné, že na pohřeb dorazilo tolik lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NOVÝ DOKUMENT NETFLIXU ZAVEDE DIVÁKY DO SVĚTA, KTERÝ DOPOSUD NIKDO JINÝ NESPATŘIL

Dokumentární film Pozoruhodný život Ibelinův diváky zavede na cestu dobrodružným online životem Matse a představí nám Ibelina a jeho charismatickou osobnost ve hře WoW. Mats měl coby Ibelin kolem sebe obří komunitu hráčů a blízkých přátel, se kterými trávil dlouhé hodiny.

V průběhu poslední dekády svého života hrál mezi 15 až 20 tisíci hodinami, což odpovídá více než deseti letům práce na plný úvazek. V jeho fantasy světě jsou kontinenty, moře, lesy, útesy a pláně, vesnice a města, do kterých se mohl i přes svoje postižení vydat za dobrodružstvím.

ČTĚTE TAKÉ: PODVEDL BACKSTREET BOYS I NSYNC. DOKUMENT DIRTY POP ODHALÍ PODVOD BOYBANDOVÉHO MAGNÁTA, KTERÝ DLUŽÍ MILIARDY

Je to pro mě obrovská čest, že Ibelin bude nyní na Netflixu,“ svěřil se režisér. „Příběh Matse Steena bude k dispozici milionům lidí po celém světě. Nemůžu být víc nadšený!“ dodal.

Prostřednictvím rekonstruovaných animovaných záběrů ze hry, záznamů z jeho blogu a rozhovorů s lidmi, kteří ho znali jako Ibelina a dorazili tisíce kilometrů na jeho pohřeb, uvidíme obraz pozoruhodného chlapce, jenž ukazuje, jak vztahy na dálku mohou překračovat hranice fyzického světa. Díky hráčům, kteří ho znali ve světě her, jeho rodiče uvidí, jak dokázal žít naplno.

Film měl nedávno premiéru na filmovém festivalu Sundance 2024 a získal spoustu pozitivních reakcí. Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má Ibelin aktuálně od filmových kritiků 96% hodnocení a od diváků si dokonce vysloužil stovku.

„Vehnalo mi to slzy do očí. Rozhodně nejlepší film/dokument, jaký jsem viděl. Rozhodně stojí za zhlédnutí,“ píše jeden z diváků. „Tenhle film vás dostane v obou směrech. Zadržoval jsem slzy stejně jako každý jiný člověk v kině, který to sledoval. Dotýká se některých z nejpodstatnějších částí lidských bytostí na všech úrovních,“ uvádí další.

„Ibelin je opravdu speciální dokument, který vás hned od začátku emocionálně zasáhne,“ píše pak ve své recenzi Jim Laczkowski z Director’s Club a Taylor Gates z Collideru zase napsala: „Pokud jde o internet, je na něm v současné době spousta bezútěšnosti a prázdnoty, ale ve správných rukou může nabídnout spoustu naděje a hlubokých spojení.“

Dokument Pozoruhodný život Ibelinův na Netflix orazí 25. října.

Zdroje: BBC, Netflix, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.