Brutální vražda 13leté dívky otřásla celou Itálií. Dokument Netflixu ukáže šílený hon na vraha a kontroverzní detaily celého případu

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Pokud jste sledovali kriminální drama Yaro, kde jsi?, zpozorněte. Netflix vypouští do světa pětidílný dokumentární seriál Nade vší pochybnost: Případ Yary Gambirasio (The Yara Gambirasio Case: Beyond Reasonable Doubt), prostřednictvím kterého představí příběh zavražděné 13leté dívky tak, jak ho neznáte.

V dokumentární novince Nade vší pochybnost: Případ Yary Gambirasio se tvůrci zaměřili na šokující případ, kterým Itálie žila několik let. V roce 2021 byl případ zavražděné dívky zfilmován v kriminálním dramatu Yaro, kde jsi?. Tento snímek můžete zhlédnout na Netflixu.

Třináctiletá Yara Gambirasio měla být pryč jen krátce. V pátek 26. listopadu 2010 v 17:15 odešla z domova do pár set metrů vzdálené tělocvičny, aby se v rámci přípravy na vystoupení v gymnastice setkala se svou instruktorkou. Protože se kolem sedmé hodiny večerní stále nevracela a její matce se ji nepovedlo telefonicky kontaktovat, jelikož hovor ihned spadnul do hlasové schránky, Yařin otec se obrátil na policii. Na místo okamžitě vyrazili policisté, kterým Yařina instruktorka sdělila, že si dívka před svých odchodem ještě lehce zacvičila.

Policisté rychle zjistili, že posledním známým kontaktem s Yarou byla textová zpráva, kterou v 18:44 poslala své kamarádce. Dohodla se s ní na tom, že se s ní v neděli sejde. To bylo naposledy, co o ní někdo slyšel. Několik lidí vypovědělo, že v okolí velkého sportovního areálu, jehož součástí byla tělocvična, viděli potulovat se dva muže v červeném autě. Víc se policisté bohužel nedozvěděli.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ŽENU ROKY POMALU ZABÍJELA JEJÍ NEJLEPŠÍ KAMARÁDKA A DALŠÍ ODPORNÉ SKUTEČNÉ PŘÍBĚHY UŽ NYNÍ V SÉRII NEJHORŠÍ SPOLUBYDLÍCÍ NA NETFLIXU

Nade vší pochybnost: Případ Yary Gambirasio
Foto: Netflix

Na místo byli povoláni psi, kteří policisty zavedli do nedaleké vesničky Mapello. Když tým analyzoval poslední signály z Yařinina mobilního telefonu, výsledek ukázal, že se v 18:49 skutečně nacházela v Mapellu. Policisté začali v okolí vesničky odposlouchávat stovky telefonů, přičemž tlumočník v jednom z odposlouchávaných hovorů zaslechl, jak Maročan Mohammed Fikri prohlásil, ať mu Bůh odpustí, že on ji nezabil.

V době, kdy po něm vyšetřovatelé začali jít, už směřoval lodí do Tangeru. Italské úřady plavidlo zadržely a Fikriho zatkly. V dodávce, kterou používal, byla nalezena zakrvácená matrace. Media ho označovala za viníka. Velmi rychle byl ovšem očištěn, jelikož se zjistilo, že věta byla špatně přeložena a krev nebyla zmizelé dívky. Lidé ho však i nadále považovali za viníka, protože byl cizinec.

Následující vyšetřování nikam nevedlo. Rodina odmítala kontakt s médii a namísto průvodu, který měl zvýšit povědomí o zmizení Yary, se konala mše. V únoru 2011, tři měsíce poté, co Yara zmizela, bylo její tělo nalezeno v pokročilém stádiu rozkladu v křovinatých porostech zhruba 10 km od domova. Následná pitva prokázala, že nebyla znásilněna, přestože měla rozepnutou podprsenku. Utrpěla četná zranění způsobená ostrou zbraní. Na jejím oblečení bylo nalezeno rostlinné vlákno používané k výrobě provazů. Kriminalistům se povedlo získat vzorek DNA, který pachatel zanechal na dívčiných kalhotkách.

PSALI JSME TAKÉ: NETFLIX ČELÍ OBVINĚNÍ Z POUŽÍVÁNÍ UMĚLÉ INTELIGENCE V DOKUMENTU O MLADÉ VRAŽEDKYNI. VYKRESLIL JI JAKO VESELOU A SPOLEČENSKOU

Nade vší pochybnost: Případ Yary Gambirasio
Foto: Netflix

Kriminalisté následně několik měsíců testovali DNA tisíců mužů. Nejprve se jim povedlo získat DNA člověka, který byl příbuzným pachatele. Nikdo z jeho známých příbuzných pachatelem ovšem nebyl, takže policisté začali pracovat na jeho rodokmenu. Zavedlo je to k DNA muže, u kterého se ukázalo, že byl otcem pachatele. Problém byl, že byl po smrti a žádný jeho přiznaný potomek pachatelem nebyl. Před kriminalisty stál obtížný úkol. Museli zjistit, s kým byl tento muž své ženě nevěrný. Takže započalo testování DNA tisíců žen. Jednoho dne se titěrná práce policistů přeci jen vyplatila. Za vraždu Yary byl na doživotí odsouzen místní stavební dělník Massimo Bossetti.

Dokumentární seriál Nade vší pochybnost: Případ Yary Gambirasio bude nejenom rekonstruovat zdlouhavé vyšetřování vraždy 13leté dívky, ale zaměří se i na soudní proces a kontroverzní detaily celého případu.

Netflix Nade vší pochybnost: Případ Yary Gambirasio uvede už 16. července.


Zdroje: Netflix, The Guardian, The Euro TV Place, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.