Mladý pár doslova denně balancuje na hranici zákona i života. Netflix natočil dokument o dvojici, která miluje adrenalin

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Pár ilegálních horolezců obletěl internet s virálními videi akrobatických kousků v neskutečných výškách. Nový film Skywalkers: Příběh jedné lásky (Skywalkers: A Love Story) ukáže, jak v každodenních nebezpečných dobrodružstvích v oblacích po celém světě zamilovaná dvojice doslova drží při sobě, a to včetně míst, jako jsou sedmi set metrové střechy budov.

Dvojice odvážlivců, Angela Nikolau a Ivan Beerkus, si vybudovala kariéru nelegálním zdoláváním některých z nejvyšších budov světa. Jejich túry do oblak jsou často technicky považovány za neoprávněná vloupání. Objekty jejich zájmu jsou navíc minimálně chráněny či úplně nezabezpečeny. Duo je však i párečkem milenců a jejich společný koníček v podobě lezení je nyní zachycen v dokumentu Skywalkers: A Love Story režisérů Jeffa Zimbalisty a Marie Bukhoniny.

„Romantika je nebezpečná. Drtí nás. Láme nám srdce. Ničí naše naděje. Tady je to nebezpečí i fyzicky přítomné. Pokud se láska rozpadne, pokud se zhroutí důvěra, je to situace na život a na smrt,“ sdělil Zimbalist.

ČTĚTE TAKÉ: ÚSPĚŠNÝ REŽISÉR ODPOVÍ NA OTÁZKU, ZDA JE AMERICKÁ POLICIE NEZBYTNOU SILOU NEBO SMETIŠTĚM KORUPCE. DOKUMENT MOC POLICIE MÍŘÍ NA NETFLIX

Film kombinuje přes 200 hodin materiálu natočeného za sedm let v šesti zemích a také zachycuje dvojici, jak se připravuje na zatím nejnáročnější výstup, riskantní pokoření malajského supermrakodrapu Merdeka 118 (včetně jeho 160 metrů vysoké věže). Občas film působí jako romantický snímek zachycující důvěru a týmovou práci dvojice, jindy je to napínavý thriller, který diváka nechává přemýšlet, jak vztah páru takový tlak přežívá. V zájmu kariéry a posílení pouta jsou lidé očividně ochotni dělat různé věci, i ty, které je lehce můžou dostat do vězení, nemocnice a v krajním případě i do hrobu.

„Když lezou na věže nebo jeřáby, faktor nebezpečí je exponenciálně vyšší,“ řekl režisér s dodatkem, že filmový štáb, jehož součástí byli kameramani Renato Serrano a Pablo Rojas, nikdy netlačil dvojici do nebezpečnějších situací, než na které je normálně zvyklá. Nenutili je ani do nadměrného riskování kvůli záběrům.

„Znají se a dokážou si navzájem číst řeč těla, ale my jsme s nimi v osobním kontaktu v minulosti nebyli, takže mít zničehonic kolem sebe velké kamery by mohlo odvádět pozornost a vystavovat je dalšímu nebezpečí. Naštěstí jsou to skvělí fotografové. Dokázali získat úžasné záběry, i když byli ve výškách bez nás. Je to prostě nádherná podívaná.“ Výkonným producentem filmu je Nick Spicer, producenty Chris Smith a Tamir Ardon. Film o hazardní zálibě bude mít premiéru na Netflixu 19. července.

Zdroje: Netflix, Sundance Festival

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.