Trnitá cesta černé Barbie: Na Netflix přichází nový dokument od tvůrkyně Bridgetonových a Neskutečné Anny

Eva Pospíchalová
Foto: LinLay

Minulé léto svět obletěla růžová mánie filmu Barbie, společně se serióznějšími tématy jako feminismus, psychické zdraví, inkluze a rovnoprávnost všech žen. Kdo někdy však viděl černou bárbínu, a k jakým panenkám tedy má vzhlížet či se o ně starat průměrná černošská holčička?

Na Netflixu se od 19. června budeme moci podívat na dokument Black Barbie. Představí nám příběh tříh žen, které se zasloužily o uvedení černošských panenek Barbie na trh. Dokument natočila režisérka Lagueria Davis a společnost Shondaland, která měla na starosti hity jako Bridgertonovi nebo Inventing Anna (Neskutečná Anna). Shonda Rhimes je pak výkonnou producentkou.

Pro mnohé se situace zdá banální – proč bychom měli věnovat pozornost tomu, jak vypadají dětské hračky, a specificky tomu, jakou mají barvu pleti? Pro miliony afroamerických dívek to však takové není. Celý život vidí kolem sebe jen blonďaté modrooké bílé panenky a chybí jim zastoupení.

Beulah Mae Mitchell, Kitty Black Perkins a Stacey McBride Irby tuto situaci změnily.

PSALI JSME TAKÉ: ŽÍRAVÝ POHLED NA VLIV BARBIE NA PSYCHIKU DĚTÍ. NETFLIX UVEDE DOKUMENT, KTERÝ PŘEDSTAVÍ SVĚT SLAVNÝCH PANENEK TAKOVÝ, JAK HO NEZNÁTE

„Prostřednictvím rozhovorů a vyprávění o dění ve firmě Mattel v období před uvedením černošské barbie, dokumentární film zkoumá význam skutečné reprezentace, a jak panenky nejsou jen panenky, ale symboly dětství, které mohou být klíčové pro formování identity a představivosti.“ zveřejnil Netflix.

Beulahina kampaň za černošskou Barbie začala počátkem 60. let. Trvalo však dlouhých dvacet let, než se podařilo projekt rozpohybovat, společně s návrhářkou Kitty, která panenku chtěla vytvořit podle zpěvačky Diany Ross. Kitty najala návrhářku panenek Stacey, aby na nápadu pracovala. Trio žen zdůrazňuje, že svět panenek má přímý dopad na děti v tom, čím chtějí být, až vyrostou, a jaká je obecně reprezentace na pracovišti. Můžeme tedy vidět, že je zásadní pro mladé slečny vidět panenky, které vypadají ony, aby cítily, že také mohou být krásné a zapadat.

V roce 1967 se poprvé objevila černošská panenka jako kamarádka Barbie a v roce 1980 byla sama hlavní hvězdou. Cesta však nebyla vůbec jednoduchá.

Na první upoutávku očekávaného dokumentu se můžete podívat níže.

Zdroje: Netflix, Mattel, Glamour

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.