Zákaz mluvit, usmívat se i chodit ven. Akademie měla polepšovat nevychované teenagery, místo toho zažívali tyranii a zneužívání

Foto: Netflix

V letech, kdy filmařka Katherine Kubler opustila Akademii v Ivy Ridge, se snažila vyrovnat s traumatem, které tam prožila. Dlouho zvyklá dokumentovat svůj život na kameru se rozhodla natočit film, který by její zkušenost zhmotnil. To, co ale nakonec zjistila, bylo mnohem horší, než si sama myslela.

Představte si, že jste zase teenager a tvrdě spíte doma ve své posteli, když se z ničeho nic rozletí dveře do vašeho pokoje a z postele vás odnese skupina cizích mužů a vy nemáte naprosto tušení, kam. Zní to jako noční můra. Jenže si představte, že tohle svým dětem dělalo mnoho rodičů po celé Americe. Platili naprosto cizím lidem za to, že tohle udělají jejich nevychovaným dětem. Podle upoutávky k novému dokumentu od Netflixu to vypadá, že tyto mladistvé čekalo ještě více hrůz, jakmile dorazili do cíle.

TAKÉ JSME PSALI: MODLIT SE, POSLOUCHAT, NEODMLOUVAT: NOVÝ DOKUMENT PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI ZNECHUTIL SVĚT

Třídílná dokumentární série Nepolepšovna: Podvody, sekty, únosy (The Program: Cons, Cults, and Kidnapping) ukáže znepokojující a neustále se vyvíjející problémový průmysl, který nadále ohrožuje děti a zároveň slibuje rodičům, že dokáže „napravit“ takzvanou svéhlavou americkou mládež.

Pro Katherine Kubler a její spolužáky z Akademie v Ivy Ridge byla střední škola spíše vězeňskou zkušeností, než příjemnými chvílemi, na které by v dospělosti ráda vzpomínala. Její internátní škola byla určená k nápravě problémových dospívajících, avšak když Kubler jako teenagerka přijela do kampusu, zjistila, že byla drasticky a okamžitě omezena její svoboda.

Škola, ve které neměla dovoleno mluvit, usmívat se, chodit ven nebo volně komunikovat s vnějším světem, fungovala na byzantském systému zásluh. Díky němu ji nemohli studenti většinou opustit, dokud nedovrší 18 let.

TAKÉ JSME PSALI: NECHALI JE HLADOVĚT, VLÁČELI KAMENÍM I POHLAVNĚ ZNEUŽÍVALI. NETFLIX VYDAL ŠOKUJÍCÍ DOKUMENT O TÁBOŘE, KTERÝ MĚL POLEPŠOVAT DĚTI

Nepolepšovna: Podvody, sekty, únosy
Foto: Netflix

Když Kubler akademii konečně opustila, snažila se vyrovnat s traumatem, které tam prožila, a také s neochotou jejího otce přijmout, jak špatné to tam bylo.

Dokumentární série Nepolepšovna: Podvody, sekty, únosy ukáže, co se stane, když je dítě svěřeno do péče disciplinárního školského systému. Na Netflix dorazí už 5. března.

Zdroje: Netflix, Today, Daily Caller

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.