Jedna z nejznámějších loupeží v historii, která zanechala svět v úžasu: Diváky Netflixu nadchl krimi dokument o skutečném Spider-Manovi

Foto: Netflix

Netflix před pár dny vydal příběh skutečného Spider-Mana a okamžitě si tak získal milovníky krimi dokumentů. Skvěle zpracovaný Vjeran Tomic: Pařížský spiderman (Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris) představí zloděje, který sám vypráví o největší umělecké loupeži ve francouzské historii. Kam se na něj hrabe Lupin.

Nejlepší dokument tohoto roku? Klidně to může být právě Vjeran Tomic: Pařížský spiderman. V něm Vjeran Tomic osobně vypráví o své celkem rozsáhlé kariéře zloděje až po největší uměleckou loupež v historii Francie. V roce 2010 v Paříži z Muzea moderního umění odcizil pět obrazů v celkové hodnotě 110 milionů eur.

Režisér Jamie Roberts zloděje přezdívaného Spider-Man vyzpovídal během toho, co si stále odpykává svůj osmiletý trest ve vězení. Příhodná přezdívka vznikla kvůli jeho schopnosti lézt po budovách a přeskakovat ze střechy na střechu, když vykrádal luxusní pařížské byty.

Tomic v 86minutovém dokumentu svými slovy vysvětluje, jak se dostal ke svému životnímu stylu a co ho vedlo k povolání zloděje. Tomic také vysvětluje, jak mu jeho noční parkouring po městě dodávala dávku adrenalinu, která ho nutila pokračovat dál. Svou dovednost nezískal a nerozvinul pro zábavu nebo vzrušení, ale přesně proto, aby okrádal obyvatele města.

Dále Tomic líčí, jak se ze skromného životního stylu dostal nejprve k drobným krádežím, aby se uživil. Mezi ně patří například odcizení knih z knihovny. Postupem času se v řemesle však zdokonalil a zločiny začaly být ve větším měřítku.

Nakonec se diváci také blíže podívají na policejní pátrání, které muže zákona nakonec dovedlo k Tomicovi. Příběh nezahrnuje jen honičku na kočku a myš, ale mnoho konspirací a hlubších souvislostí. Přes to, že se nakonec Tomice podařilo dopadnout, obrazy jsou stále, kdo ví kde. Policisté i Tomic však doufají, že se jednoho dne objeví.

Zloděj Vjeran Tomic jako pařížský Spider-Man
Foto: Netflix

Dokumentární film Vjeran Tomic: Pařížský spiderman dorazil na Netflix 20. října a okamžitě zabodoval u diváků i kritiků. Na ČSFD se zatím vyšplhal na pěkných 78 %. „Jde o fascinující a odhalující dokument, který vrhá světlo na plodného a mimořádného zloděje,“ píše Greg Wheeler z The Review Geek.

 „Po krátkém trhavém začátku je Pařížský spiderman chytře zpracovaný thriller v dokumentární podobě. Roberts vrství Tomicovo vyprávění přes rekonstrukce příběhu, které budují a zvyšují napětí,“ uvádí zase John Serba z magazínu Decider.

Zdroje: Dokument Vjeran Tomic: Pařížský spiderman, ČSFD, The Review Geek, Decider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.