Temná strana církve: Další nechutný dokument Netflixu ukáže náboženského vůdce, který svých pravomocí využíval ke zneužívání dětí

Foto: Netflix

Na Netflix míří další nechutný dokument o vůdci církve, který své postavení a důvěru věřících zneužívání k obchodování s lidmi a sexuálnímu zneužívání, včetně dětí. Temná strana církve: Světlo světa (The Darkness within La Luz del Mundo) bude ke zhlédnutí už 28. září.

Na Netflixu je hned několik dokumentů, které se zabývají nejrůznějšími sektami a náboženskými organizacemi, ve kterých se rozmáhalo sexuální zneužívání. Mezi ty nejvíce šokující patří například Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey), který se zabývá polygamní sektou Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS), která je odnoží Mormonismu.

Nyní na Netflix přichází další šokující dokument Temná strana církve: Světlo světa, v kterém poprvé zazní svědectví žen, které zneužíval Naasón Joaquín García, vůdce církve La Luz del Mundo (Světlo světa).

Naasón Joaquín García a samozvaný „apoštol Ježíše Krista“ byl ve Spojených státech zatčen teprve nedávno, až v roce 2019 poté, co se přiznal k sexuálnímu zneužívání nezletilých. Odsouzen byl pak 8. června 202 k 16 letům a 8 měsícům vězení. Bylo na něj vzneseno 26 obvinění včetně obchodování s lidmi, znásilnění a dětské pornografie.

Naasón Joaquín García, vůdce církve La Luz del Mundo (Světlo světa) posílá polibek svým ovečkám.

Přesto všechno mu legie stoupenců na jeho domovské základně v Mexiku zůstávají vroucně loajální a jeho uvěznění považují za výzvu, která jejich církev La Luz del Mundo má spíše posílit než oslabit. Jeho pokračující kontrola nad svým stádem byla loni v srpnu zaznamenána v hlavním chrámu křesťanské církve v Guadalajaře, když se tisíce lidí shromáždily, aby se modlily za svého nepřítomného vůdce během Svaté večeře, nejposvátnější slavnosti pro La Luz del Mundo. K překvapení všech Joaquín García shromáždění telefonicky oslovil ze své věznice v Los Angeles, kde si odpykává svůj trest.

Zprávy o zatčení vyvolaly zdlouhavou bitvu mezi těmi, kteří hledali spravedlnost a členy církve La Luz del Mundo, kteří neochvějně brání svého vůdce. Dokument Netflixu Temná strana církve: Světlo světa je hlubokým a intimním vyprávěním hlasy členů a bývalých členů církve. Poprvé zazní svědectví žen, které trpěly ve jménu víry, zanechaly za sebou to, čemu věřily, a čelily mocnému apoštolovi a církvi, která pro ně kdysi znamenala vše.

Zdroje: Netflix, CBS News

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.