Populární moderátorka byla zastřelena na prahu svého domu. Po více než 20 letech se případ Jill Dando snaží vyřešit Netflix

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Státní zlatíčko, televizní princezna Diana či národní poklad. Veleúspěšná britská moderátorka byla na vrcholu své kariéry, když jí život ukončil střelec, jenž nikdy nebyl dopaden. Byl to zhrzený milenec, mafie či nájemný zabiják ze Srbska? Podaří se po více než dvaceti letech najít vraha a smrt talentované ženy pomstít? To se diváci dozví v dokumentu, který bude ke zhlédnutí na Netflixu.

Chystaný dokument Netflixu Kdo zabil Jill Dandovou? znovu vytahuje na světlo spekulace o jednom z ostře sledovaných a dodnes nevyřešených případů. Kráska, kterou znala celá Velká Británie, byla v dubnu 1999 zabita ve věku sedmatřiceti let kulkou do hlavy na prahu svého domu v Londýně.

Hon na toho, kdo zabil Jill Dando, se stal největším případem vedeném metropolitní policií a největším vyšetřováním trestné činnosti od honu na Yorkshirského rozparovače. Zahrnoval pořízení 2 400 výpovědí, vystopování 1 200 aut a 2 000 potenciálních podezřelých.

Dva svědci vypověděli, že viděli muže s černými vlasy a koženou bundou, jak v čase vraždy utíká od domu. O několik minut později zachytily kamery modré auto, jak jede vysokou rychlostí pryč od místa činu. O hodinu později byl spatřen muž, jak se krčí u zábradlí v nedalekém parku a potají mluví do mobilního telefonu. Vrah byl identifikován jako bílý muž, kolem čtyřicet let a zhruba 183 cm. Lidé tedy začali spekulovat, zda se jednalo o fanouška, ex-milence, člena gangu či kamaráda.

Další populární teorií tvrdila, že moderátorku zabil nájemný vrah ze Srbska pro podporu uprchlíků při srbském konfliktu. Její vražda tedy byla tedy i jakousi pomstou za bombový útok v srbské rozhlasové televizi o pár dní dříve. Terčem měl být původně ředitel BBC, ten byl ale ostře střežen, takže se zaměřili na moderátorku. Podezřelá byla také Irská republikánská armáda, jež moderátorce vytýkala vazbu na policii při konfliktech v Severním Irsku nebo nejmenovaná organizace kryjící pedofilní praktiky. Tu se Jill Dando snažila odhalit.

ČTĚTE TAKÉ: Šokující dokument ukazuje dětskou organizaci jako ráj pedofilů. Při natáčení bylo zdokumentováno 82 209 případu zneužívání

Barry George je jediný, kdo byl postaven za vraždu souzen. Vytipovali ho jako duševně labilního podivína, který bydlel nedaleko oběti. George v minulosti navíc odsoudili za pokus o znásilnění a napadení. Jednou byl i nalezen, jak se skrývá v křoví, sleduje ženy a má v ruce nůž a kus provazu. Měl také zkušenosti se zbraněmi. Strávil totiž rok v armádě, kde se učil, jak udržovat a střílet z útočných pušek a samopalů.

Když policie prohledávala jeho byt, našla mnoho fotografií místních žen a nejméně čtyři výtisky časopisu s Jill Dando. Po výslechu byl zatčen a odsouzen k doživotnímu vězení. V roce 2008 byl však propuštěn a očištěn, jelikož se zjistilo, že zbytky střeliva, které měl u sebe, nepocházely z jeho zbraně. Seriál obsahuje rozhovor přímo s Georgem. „Rozčiluje mě, že mi vzali osm let života,“ říká sexuální delikvent.

Nový pořad vzbuzuje naděje u bratra moderátorky. „Doufám, že publicita vyplývající z dokumentu přinese nové informace. Někdo by mohl něco vědět,“ svěřuje se a společně s ostatními doufá, že se snad všichni konečně dozví, jak to celé bylo.

Zdroje: Netflix, MirrorIndependent, BBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.