V Německu odsoudili muže, protože měl nadváhu. Netflix ho vypátral a o devíti letech za mřížemi natočil dokument

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Jako malého ho ve škole šikanovali, později zaprodal svoji duši drogám. Když si ale začal Donald Stellwag dávat život do pořádku, přišla další rána a podle jeho obézní postavy a netypického ušního lalůčku ho chybně odsoudili za loupež. Po devíti odsezených letech ho ale propustili, což spustilo lavinu podivných událostí. Příběh ze zločinem protkaného devadesátkového Německa zachytili v novém dokumentu Big Mäck: Gansgteři a zlato tvůrci Netflixu.

Kam až může zajít mylné rozhodnutí soudu, který do vězení pošle špatného člověka? Na téma neviny a spravedlnosti se zaměřili němečtí filmaři v true crime dokumentu o proslulém Donaldu Stellwagovi, zvaném též Big Mäck. Toho se jim také poprvé podařilo dostat před kameru a poslechnout si šílený příběh z jeho perspektivy.

„Když jsme si poprvé přečetli Donaldův příběh, říkali jsme si, jak je to celé neuvěřitelné. První průzkum ale ukázal, že zmizel. Někdo říkal, že se odstěhoval do Itálie, jiní zase, že umřel. Kontaktovali jsme proto každého, kdo ho znal, jeho bývalému právníkovi jsme dokonce asi lezli pořádně na nervy,“ vypráví režisérka a scénáristka Fabienne Hurst.

Několik měsíců po začátku pátrání Fabienne a jejímu kolegovi Andreasi Spinrathovi zazvonil telefon. „Tady Stellwag. Chtěli jste se mnou mluvit?“ ozvalo se. A tak se dvojice společně se svým filmařským týmem vydala vstříc zachycení tohoto zvráceného osudu.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Vlivný právník zastřelil manželku a syna, který v opilosti usmrtil náctiletou dívku. Nehoda strhla lavinu děsivých událostí

Na okraji společnosti

Jako outsidera Stellwaga ostatní brali snad odjakživa. Ve škole ho šikanovali a když se z malého městečka v Bavorsku přestěhoval do Frankfurtu, propadl drogám. Když se ale věci začaly obracet k lepšímu, zatkla ho policie a navzdory tomu, že měl alibi, chyběly podstatné důkazy a ani jeho otisky se neshodovaly s těmi, které byly nalezeny na místě činu, ho soud posadil za mříže za bankovní loupež. To vše na základě elementárního popisu pachatelova vzhledu. K tomu, aby si odseděl devět let ve vězení stačil pouze fakt, že zloděj byl obézní, vysoký a měl na první pohled rozeznatelný ušní lalůček.

Necelé dva týdny po jeho propuštění Donald zjistil, že policie chytla skutečného pachatele, jenž mezitím podobně vyloupil i další banky, a mylně odsouzený je tak zproštěn viny. Tyto události spouští obrovský mediální cirkus a společenskou debatu o spravedlnosti a obrovském soudním pochybení, proti kterému se lze jen těžko bránit.

ČTĚTE TAKÉ: Vojáci na ranči v Texasu přejeli tankem sektáře. Při obléhání hořící farmy zemřelo i 21 dětí

Vinný, či nevinný?

Nicméně není to naposledy, kdy v soudní síni zazní Donaldovo jméno. V roce 2009 je kvůli svému businessu spojen s loupežným přepadením transportu zlata v hodnotě 1,8 milionů euro, které už nikdy nebylo nalezeno. Skoro, jako kdyby se Donald skutečně stal tím, za koho ho devět let jeho okolí považovalo…

Kromě samotného záhadného Stellwaga, jenž si podle Spinratha některé detaily rád přibarvuje, v dokumentárním snímku vystupují také jeho spoluvězni, kamarádi z dětství a nebo obchodní partneři. Jejich výpovědi, Donaldův pohled na věc a schopnost vyprávět vzpomínky dohromady tvoří obraz o divoké jízdě, kterou život tohoto podivína beze sporu je.

Zdroj: Netflix, Leisurebyte, DMT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.