Nejlepší akční film roku 2024, říkají diváci o novince Ze stínů, která právě válcuje Netflix. Nenechá vás ani jít si udělat kafe

Foto: Netflix

Na Netflix před pár dny vtrhl indonéský akční thriller Ze stínů (The Shadow Strays), který nabízí neutichající příval extrémních bojových scén. Vzhledem k tomu, že se hlavní hrdinka doslova koupe v krvi, není divu, že novinka zaujala mnohé diváky, a vyšvihla se tak na přední příčky TOP 10.

Uznávaný indonéský režisér Timo Tjahjanto proslul choreograficky mistrně zvládnutými bojovými scénami, kterými ve své novince Ze stínů rozhodně nešetřil. Přes dvě hodiny trvající akční thriller je krvavou podívanou, ze které by se mohlo některým divákům udělat nevolno.

Příběh se soustředí na mladou vycvičenou vražedkyni, která vystupuje pod krycím jménem 13 (Aurora Ribero). Poté, co zpacká misi v Japonsku a zadek jí musí zachraňovat instruktorka Umbra (Hana Malasan), je na nějaký čas odsunuta do Indonésie. Tam má poslušně čekat na oznámení počátku své převýchovy. Ve slumech poznává chlapce jménem Monji, kterému místní gang zabil mámu. Jakmile chlapec krátce po jejich seznámení zmizí, je ochotna udělat vše, aby ho zachránila.

Recenze kritiků

Vypadá to, že akční thriller Ze stínů, který měl před vstupem na Netflix premiéru na filmovém festivalu v Torontu, posadil obávané kritiky na zadek. Dosažených 86 % na Rotten Tomatoes je toho důkazem. Kritici se shodli, že režisér točí dost specifické filmy, které nemusí každému padnout do noty, ale pokud jste milovníky brutálních podívaných, bude vás Ze stínů bavit.

ČTĚTE TAKÉ: NOVÝ MEGAHIT NETFLIXU SE CHYSTÁ PŘEPISOVAT TABULKY. AKČNÍ THRILLER NAPROSTO BOŘÍ SLEDOVANOST 

Ze stínů
Foto: Netflix

„Ze stínů je vysokooktanový akční film, ve kterém se drtí kosti násilím,” píše jeden z filmových kritiků ve své recenzi. „Tohle je akční film roku 2024, který musíte vidět,” dodává. Jiný kritik uvádí, že se jedná o krví nasáklý akční kousek, který je dostatečně napínavý, ale trpí přílišnou délkou.

„Kreativní metody zabíjení a mrzačení jsou Tjahjantovou specialitou a na diváka se valí ve zběsilém tempu,” zmiňuje další. Jiný kritik tvrdí, že se jedná o akční pecku plnou neuvěřitelných způsobů mrzačení, rozčtvrcení a ničení lidských těl.

Recenze mezinárodních diváků

Přestože si na Rotten Tomatoes diváci akční thriller převážně pochvalují, nalezli bychom v recenzích pár výtek. Jeden z diváků tvůrcům vyčítá, že plakát není drsný tak, jako je samotný film, a jiný uvádí, že scény jsou sice dost krvavé, ale pro něj nejsou zapamatovatelné. Další píše, že se jedná o jeden z nejlepších akčních filmů, který za poslední dobu viděl. „Způsob, jakým některé ruční souboje vypadají bezchybně, je ohromující. Vím, že to byla velká dřina,” komentuje.

Na IMDb, kde Ze stínů dosahuje 6,7 bodů z 10, se někteří diváci podivují nad tak nízkým hodnocení. „Tento film se mi zamlouval od začátku do konce. V poslední době ztrácím zájem v polovině filmu, který sleduji, ale tento kousek mě zaujal až do konce. Pokud máte rádi akční filmy, tak tento je tím pravým pro vás. Někteří nad ním váhají, protože je to indonéský film. Nedělejte to a prostě se do sledování vrhněte po hlavě,” píše.

PSALI JSME TAKÉ: 5 SKVĚLÝCH AKČNÍCH FILMŮ NA NETFLIXU, KTERÝM STOJÍ ZA TO VĚNOVAT ČAS: KRVAVÁ DOBOVKA, DRŽITEL OSCARA I NÁJEMNÝ ZABIJÁK BRAD PITT 

Ze stínů
Foto: Netflix

Recenze českých diváků

Na českém Netflixu se v době psaní tohoto článku akční thriller Ze stínů umísťoval v TOP 10 na 3. místě. Na ČSFD diváci novince, kterou označují za směsici trháků Kill Bill a John Wick, udělili dobrých 65 %. „Timo Tjahjanto je akční génius! Natočil nejlepší Femme Fatale akční film všech dob a dost možná nejlepší akční mayhem letošního roku,” komentuje jeden z nich a další má podobný názor. „Masakrální adrenalinová krvavá řezba jen pro zaryté fanoušky indonéské akce, kdy nebudete mít čas si ani udělat kafe, abyste o něco nepřišli. Nic pro fanoušky 50 odstínů šedi a Zkrocené hory! Dobrá práce Timo!”

Hodnocení Netflixeru

Už během úvodní akční scény, která se odehrává v Japonsku, vám dojde, že jste začali sledovat film, jenž není pro žádné měkkoty a málo kdo u něj zvládne třeba jíst. Vzhledem k tomu, že jsem fanouškem akčních filmů a jakmile někdo někde předvádí bojová umění, musím scény vidět, nedělala mi krvavá sprcha problém. Opravdu oceňují, že si tvůrci dali tu práci, aby vytvořili bojové sekvence, které až na pár výjimek působí reálně. Sice jsem se nejméně u dvou postav divila tomu, že ještě vůbec chodí, ale ve finále se jednalo celkem o vydařenou podívanou.

Osobně by mi nevadilo, kdyby Tjahjanto rozdělil film na dva díly, protože jakmile jsem se dočkala konce hlavní linky, objevily se Stíny, které se rozhodly vraždění 13 napravit. Tato část by jako námět druhého dílu zkrátka působila skvěle. Alespoň bychom se více dozvěděli o organizaci, která lidem zřejmě vymývá mozky a dělá z nich vycvičené vrahouny bez špetky emocí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: KVÍZ: POZNEJTE AKČNÍ BIJÁKY Z 80. LET PODLE POUHÝCH FOTEK 

Ačkoliv má film pár hluchých míst, vývoj děje není obtížné předem odhadnout, nejméně v jednom momentu jsem nabyla dojmu, že si ve střižně asi dopřáli pauzičku, fanouškům akčních filmů snímek doporučuji. Akční thriller Ze stínů není kousek, u kterého byste museli dávat pozor na děj, aby vám náhodnou něco neuniklo, ale obrovská jízda akčních scén. Z deseti bodů bych mu pro pokulhávající děj udělila slabší osmičku.

Zdroje: Rotten Tomatoes, IMDb, ČSFD, autorská recenze

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.