Vysvětlení filmu Díra 2: Ve skutečnosti nejde o pokračování prvního dílu. Připomínat může společnost v době covidu

Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

První díl španělského sci-fi hororu Díra (The Platform) vyvolal řadu otázek. Diváci pak byli nadšení, když Netflix po letech oznámil uvedení Díry 2 (The Platform 2). Jenomže místo vysvětlení přišly další otázky. A diváci stále pátrají po vysvětlení.

Ve druhém díle Díry od režiséra Galdera Gaztelu-Urrutia se stejně jako v jedničce hlavní postavy ocitají ve vězení zvaném „díra“, uprostřed kterého jezdí plošina s jídlem. V každém z 333 pater žijí dva lidé. Na rozdíl od prvního dílu jsou tentokrát nastavena pravidla přídělů, aby zbylo na co nejvíce vězňů. Ale ne každý je ochotný pokyny dodržovat. Prohřešky se však přísně trestají.

V „díře“ se lidé rozhodnout být uvězněni za své hříchy. Před vstupem musí každá osoba nahlásit své oblíbené jídlo, které pro ni pak je každý den na plošině připraveno. To, jestli se k ní ale nakonec dostane, záleží na vězních v patrech nad ní. Plošina jezdí pouze jednou denně. Všichni si také do vězení mohou donést jeden předmět. V jakém patře je vězeň umístěn, je pak celkem loterie. Každý měsíc se to mění a nikdo nikdy neví, kde skončí.

ČTETE TAKÉ: Film nezmění svět, ale může změnit diváka: Režisér vysvětlil nejasný konec temného thrilleru Díra

Hlavní postava Díry 2, Perempuán, se od ostatních spoluvězňů dozvídá o nastoleném řádu, který ve věznici od prvního dílu zavedl Mistr. Nikdo do teď neví, jestli ještě žije a kde je, ale každý, kdo se s ním setkal, si říká Pomazaný. Mistr v „díře“ vytvořil jakýsi zákon, kdy každý musí z plošiny sníst jen jídlo, které si před vstupem do vězení určil. Pokud chce jíst jiné, musí se s někým domluvit na výměně. Pomazaní tento zákon ochraňují a trestají ty, kdo ho nedodržují.

Nejpřísnějším pomazaným je Dagin Babi. Perempuán dostane jednoho dne do cely novou spolubydlící Sahabat, která vypráví, jak jí Dagin Babi za trest usekl ruku, když s bývalou spolubydlící Kekasih nakrmily podvyživeného muže. Ve vzpouře Kekasih vypíchla Dagin Babimu oči. Ten ji pak potrestal tím, že ji přivázal k plošině a poslal dolů. Lidé ve spodních patrech, kteří hladověli, ji snědli zaživa.

Díra 2
Foto: Netflix

Je Díra 2 pokračování nebo prequel?

Díra 2 po svém uvedení vyvolala řadu otázek. Jendou z nich bylo především to, jestli jde o pokračování nebo prequel. Mnoho diváků mělo za to, že jde právě o pokračování. Jenomže na konci Díry 2 se ukazuje, že se děj odehrává před událostmi prvního filmu Díra.

To, že je Díra 2 vlastně prequel, zjistíme díky tomu, že se Perempuán po smrti své spolubydlící Sahabat, stane spolubydlící Trimagasiho (Zorion Eguileor), který sdílel celu s Gorengem v prvním díle. Na konci filmu pak můžeme vidět Gorenga, kterého hraje Ivan Massagué. Jde o hlavní postavu z filmu Díra z roku 2020.

Díra 2
Foto: Netflix

Boj o víc, než jen jídlo

Jídlo podávané z plošiny v původním filmu bylo metaforou pro nerovnoměrně sdílené společenství v kapitalistické ekonomice. To zůstává stejné i v Díře 2, ale příběh rozšiřuje tento darwinovský komentář s novým symbolickým ústředním zaměřením, jak je znázorněno v konfliktu mezi Loajalisty a Barbary.

Přísné vymáhání rovnoměrného rozdělování jídla ze strany Loajalistů, které zahrnuje dokonce vyhazování jakéhokoli jídla určeného pro zemřelé vězně na vyšší úrovni, je v očích Barbarů vnímáno jako špatné. A to zvláště když někoho jakékoliv uzmutí byť jen sousta jídla doslova stojí ruku nebo i život.

Navzdory důsledkům jejich činů, jak je vidět v první Díře, je snadné pochopit, proč se rozhodli pro vzpouru. To, co se děje, je šokující a brutální, ale v podstatě ne moc odlišné od situací, které se denně vyskytují v moderních demokratických společnostech. Tato válka představuje konflikty mezi těmi, kteří jednají ve službách své komunity (Loajalisté) a těmi, kteří upřednostňují svou vlastní individuální svobodu (Barbaři), bez ohledu na její větší dominový efekt.

Můžeme si tak vzpomenout třeba na dobu koronavirové pandemie, kdy byli v konfliktu ti, kteří zastávali nošení roušek s cílem omezit šíření viru, a ti, kteří se domnívali, že nařízení porušuje jejich svobodu.

PSALI JSME TAKÉ: Recenze na film Díra 2: Pokračování hitu Netflixu, které zvedá žaludek, má dobré základy, ale za jedničkou dost pokulhává

The Platform 2 (Díra 2) - film na Netflixu
Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

Příběh o vykoupení

Španělský film Díra 2 zkoumá řadu témat od výše debaty o svobodě jednotlivce až po náboženský fanatismus. Zároveň jde ale také o příběh o odpuštění sobě samému, o což celou dobu usiluje Perempuán, která se do „díry“ dobrovolně přihlásila kvůli pocitu viny.

Útěk Perempuán z „díry“

Poté, co skončí bitva s Pomazanými, Perempuán se Trimagasiho zeptá, jestli s ní uteče. On ale říká, že ne, že to byl nejlepší měsíc jeho života. Pak sní Perempuán obraz, aby se dočasně otrávila inkoustem, takže když dělníci z „díry“ provádějí obchůzku, myslí si, že je mrtvá, a odnesou ji z vězení s ostatními mrtvolami. Dostává se dolů patro po patře přivázaná ke svazku mrtvol. Nastává okamžik, kdy jsou vězni každý měsíc uspáni plynem do bezvědomí a přemístěni do nových cel. V tu chvíli si Perempuán uvědomuje, že v díře není gravitace.

Ve stejnou chvíli pak vidíme místnost plnou dětí ve vězeňských uniformách, kde neznámá žena vybere jednoho chlapce a odvede ho pryč. Pracovníci „díry“ umístí dítě do místnosti poblíž místa, kde se skrývá Perempuán.

Následně do hry vstupuje Perempuánin příběh. Před uvězněním byla sochařkou. Jedna z jejích soch v podobě psa s ostrými drápy nabodla a zabila malého chlapce, který k ní utíkal. Perempuán se ze své viny nikdy nevzpamatovala. Teď, když vidí v Jámě nevinného chlapce, je odhodlaná ho zachránit.

The Platform 2 (Díra 2) - film na Netflixu
Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

Perempuán se odpoutá od hromady mrtvol a sundá chlapce v bezvědomí z jeho postele. Přitom se několikrát udeří hlavou o beton a poté ho vezme přes plošinu na dno „díry“. Na dně je hromada lidí a všichni vypadají dost hladově a zoufale.

Jedna vězeňkyně říká Perempuán, že musí poslat dítě zpět na nástupiště, že tam bude v bezpečí, ale Perempuán s ním nemůže jít, protože její cesta nyní skončila. Nahoru smějí stoupat jen děti. Zraněná Perempuán je pak odvedena do temnoty. Je téměř jisté, že je už v tuto chvíli ve skutečnosti mrtvá. Skupina ostatních postav na dně jámy jsou všechno ti, kteří už zemřeli.

Při závěrečných titulcích se promítají scény dalších dospělých, kteří s sebou berou jednotlivé děti a zachraňují je tak, jako to udělala Perempuán. Pak uvidíme Gorenga, hlavního hrdinu z první Díry, jak dělá totéž a sjíždí na platformě dolů s dítětem v náručí, stejně jako se to stalo v prvním díle. Na konci prvního snímku jsme netušili, zda Goreng zemřel, nebo ne. Tohle vysvětluje, že zemřel a je zde, stejně jako ostatní, ve svém posmrtném životě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po 25 letech od Pelíšků se spolu na plátně objeví Polívka a Donutil. Film Proč zrovna my bude laškovat s testy DNA

Když na dně „díry“ Goreng uvidí Trimagasiho, opakuje se závěrečná scéna z Díry jedna. Trimagasi mu pak říká: „Ona je to poselství.“ Dítě následně vyjede s plošinou nahoru, kam mohou stoupat pouze děti. Úplně nakonec Perempuán vychází ze tmy a vidí Gorenga. Ptá se ho, co tam dělá a se slzami v očích se oba obejmou. V tu chvíli je úplný konec. Dostáváme se vlastně do scény, která se odehrála na konci prvního dílu, tentokrát je ale prodloužená o setkání Perempuán a Gorenga.

Goreng a Perempuán se znali?

I když ve filmu vlastně není nic potvrzeno, lze se bezpečně říct, že tihle dva kdysi tvořili pár. Dříve totiž Perempuán vypráví příběh o výstavě, která se děsivě pokazila, když byl zabit syn jejího přítele poté, co zakopl a jedna z čepelí se mu zabodla do oka. Právě tato tragédie mohla být důvodem, proč se Goreng přihlásil do „díry“. V prvním díle sice jen tvrdil, že chtěl přestat kouřit a číst si Dona Quijota, ale vlastně neuvedl žádný pořádný důvod. Mohla ho k tomu dohnat zkrátka bolest ze ztráty.

Kdy vyjde Díra 3?

Galdera Gaztelu-Urrutia se už před nějakou dobou nechal slyšet, že by rád natočil ještě Díru 3, kde by vysvětlil například zákulisní fungování vězení, a to jak a proč vzniklo. Uvidíme ale, jestli poté, co neměl druhý díl takový úspěch jako Díra z roku 2020, Netflix k natočení trojky svolí. Doufejme, že ano. Mohli bychom se pak také třeba dozvědět, kdo je Mistr a zda žije, i spoustu dalších nezodpovězených věcí.

Film Díra
Foto: Basque Films

Zdroje: Netflix, film Díra 2

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.