Harry Potter po česku? Do kin míří Čaroděj Kajtek. Místo Voldemorta bude bojovat proti démonickému Hofmannovi

Foto: Bontonfilm

Kdo z holek a kluků si někdy nepřál mít kouzelnou moc? Být neviditelný a udělat si legraci z neoblíbeného učitele nebo vyčarovat kufr plný peněz. To by bylo! Jenže dvanáctiletému Kajtekovi jeho superschopnosti nepřináší jen obdiv spolužáků, ale taky problémy. Vše se navíc zkomplikuje, když o něj začnou soupeřit síly dobra a zla. Do kin míří novinka Čaroděj Kajtek.

Čaroděj Kajtek je obyčejný kluk. Trochu blbne, trochu si vymýšlí a rád poslouchá příběhy, které mu vypráví babička. Po smrti maminky zůstal jen s ní, a tak často utíká do světa dětské fantazie a představuje si, jaké by to bylo mít superschopnosti. A jednoho dne zjistí, že je skutečně má.

Magická moc ale nejdřív ovládne jeho. Na rozdíl od svého britského protějšku Harryho Pottera totiž nenavštěvuje Školu čar a kouzel v Bradavicích, kde by ho naučili s ní zacházet. Je to samouk, a tak se nejednou nechá unést zvědavostí, někdy jen z legrace a pro radost, jindy dokonce ze škodolibosti. A nejednou se to všechno taky vymkne kontrole.

ČTĚTE TAKÉ: ANETA, JEDEN Z NEJKONTROVERZNĚJŠÍCH KRIMINÁLNÍCH PŘÍPADŮ V ČESKU MÍŘÍ DO KIN. DESET LET OD SEBEVRAŽDY, KTERÉ NIKDO NEVĚŘÍ

Foto: Bontonfilm

Když jeho milovaná babička zemře, zjišťuje, že na některé věci ani kouzla nestačí, s čímž se odmítá smířit. Neuspěje a ve své bezmoci či touze pomstít se světu za nespravedlivý osud je vystavený pokušení přejít na temnou stranu magie. Utíká z rodného města, kde svými magickými kousky způsobil pořádný chaos a získal pověst rebela, a vydává se poznat skutečný svět i sebe sama.

Na dobrodružné cestě potká dívku, která má také nadpřirozené schopnosti, a společně se utkají s temným mágem. Ten nejtěžší boj mezi dobrem a zlem ale bude muset Kajtek svést sám v sobě. A přijmout následky svých rozhodnutí.

Rozpoznání dobra a zla

Rodinnou fantasy podle knižní předlohy Janusze Korczaka, kterou si zamilovaly celé generace dětí, natočila mladší sestra Agnieszky Holland, polská režisérka a scenáristka Magdalena Łazarkiewicz. Ve filmu si kromě Martina Hofmanna zahráli také Eryk Biedunkiewicz, Maja Komorowska, Grzegorz Damięcki, Karolina Gruszka, Borys Otawa, Helena Mazur, Mirosław Kropielnicki, Piotr Głowacki a Anna Dzieduszycka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FILM PRO ROMANTICKÉ DUŠE: PLANETA OSAMĚLÝCH SRDCÍ NABÍDNE HVĚZDNÉ OBSAZENÍ I MILÝ PŘÍBĚH V EXOTICKÉM PROSTŘEDÍ

„Čaroděj Kajtek je moudrá a hluboká pohádka, která zapadá do dnešního moderního vnímání světa. Nechce ho zjednodušovat, ale naopak se zabývá jeho komplikovaností. Jedním z hlavních cílů je ukázat, že každý z nás má světlé i stinné stránky a my se musíme naučit rozpoznat dobro od zla a nést zodpovědnost za naše činy,“ popsala poselství příběhu Łazarkiewicz.

Na své aktuálnosti příběh neztrácí ani po bezmála sto letech, kdy byl poprvé vydán. Od té doby byl přeložen do několika světových jazyků. V češtině ale zatím kniha bohužel nevyšla, což se po uvedení filmu v kinech může změnit.

Rodinný fantasy film Čaroděj Kajtek bude mít v českých kinech premiéru 21. listopadu.

Zdroje: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.