Film Prezidentka je mimořádně intimním portrétem Zuzany Čaputové. Samotný trailer začíná pořádně zostra

Eva Lenská včera
Foto: Aerofilms

Letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava bude opět nabitý zajímavými dokumenty. Organizátoři prozradili, že ho zahájí dokument Prezidentka, který se soustředí na bývalou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Intimní filmový portrét režiséra Marka Šulíka ji vykreslí jako (ne)obyčejnou ženu, která dostala do rukou zemi v krizi a stala se symbolem naděje.

Prezidentka

Pět let byla prezidentkou krizemi zmítaného Slovenska. Pět let ji úplně zblízka sledoval filmový štáb, a to i v situacích, kam jiné kamery nemohly. Politická i osobní dramata, setkání se světovými vůdci nad globálními dilematy, ale i s běžnými občany nad problémy všedního dne. To všechno divák v dokumentu uvidí.

Mimořádně intimní portrét jedné neobyčejné ženy, která se pokouší vnést lidsky otevřený přístup do tradičně mužského soutěživého světa vrcholné politiky a přitom hodlá hlavně zůstat dobrou matkou pro své dcery. Milovaná i nenáviděná Zuzana Čaputová.

ČTĚTE TAKÉ: NEZAPOMENUTELNÁ PODÍVANÁ: MNOHA CENAMI OVĚNČENÝ A DIVÁKY OPĚVOVANÝ SNÍMEK TÁR S CATE BLANCHETT MÍŘÍ NA NETFLIX

Drsný začátek

Podle upoutávky to vezme dokument pěkně zostra, ta totiž začíná nadávkami a nevybíravými výhrůžkami. I tak někdy vypadá život hlavy státu. Slovenský režisér Marek Šulík přiznal, že film má pro něj osobní, historickou, politickou i občanskou hodnotu.

Věřím, že příběh, který vypráví, může mít katarzní hodnotu pro mnoho lidí, kteří jsou frustrováni dramatickou proměnou politické kultury a váhají, zda má slušnost v životě smysl,“ dodal poté.

Podle Čaputové slušnost smysl má. „My politici musíme mít moc nad svými emocemi. Musíme mít pod kontrolou svoje myšlenky, protože tak, jak myslíme, takovými se stáváme. A my se teď především musíme stát lepšími lidmi,“ vysvětlila. I tuto její stránku budeme moct v dokumentu vidět.

Žena v mužském světě

Mají to ženy v politice těžší než muži? Můžou jim jejich vzhled a charisma přinášet určité výhody? Na druhou stranu, nejsou považovány za slabé a příliš emocionální? Žena v mužském světě si občas může připadat jako antilopa mezi lvy. Jak se na to dívá veřejnost? Film Prezidentka se dotýká i této problematiky.

Film je vzácný nejen tím, jak blízký přístup měl Marek Šulík ke slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, ale i tím, že je zároveň univerzálním svědectvím o současném světě. V době, kdy se americkou prezidentkou možná stane žena, získává snímek další rozměr a ukazuje, že slovenská společnost je asi ještě víc rozdělená, než je ta americká. Zblízka zde vidíme, čemu čelí ženy na klíčových pozicích systému ovládaném stále především muži. Navzdory všemu je ale snímek především povzbuzením k vlastní integritě a víru v hodnoty,“ představil dokument svými slovy ředitel festivalu Ji.hlava Marek Hovorka.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava bude probíhat od 25. října do 3. listopadu. Do českých kin se dokument Prezidentka dostane 14. listopadu.

Zdroje: Aerofilms, Ji.hlava, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.