Krimi drama podle skutečnosti ovládlo Netflix. Nadprůměrné herecké výkony a výborně natočené, chválí diváci nová Monstra

Foto: Miles Crist/Netflix © 2024

V roce 2022 ovládla Netflix první série životopisného kriminálního seriál Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Mrazivý příběh chladnokrevného vraha a kanibala nenechal diváky ani na vteřinu vydechnout. Před pár dny Netflix vypustil do světa druhou sérii s názvem Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových (Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story), která vypráví příběh dvou bratrů, kteří bez mrknutí oka zabili svoje rodiče.

O čem je seriál Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových

Bratři Lyle a Erika Menendezovi, podle kterých je seriál Netflixu Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových natočen, v roce 1989 chladnokrevně zabili své rodiče. Bez jediného zaváhání je oba rozstříleli brokovnicí. Během svého činu byli dokonce schopni si dojít do auta pro další nábojnice. 

Lyle a Erik Menendezovi koupili za hotovost dvě brokovnice. Druhý den trénovali na střelnici. A následující noc zavraždili Josého Menendeze a Mary Louise „Kitty“ Menendezovou, když manželé společně sledovali film ve svém sídle v Beverly Hills. Po ohavném činu posbírali nábojnice a odjeli, aby se mohli za pár hodin vrátit a zavolat policii, které tvrdili, že rodiče v tomto stavu našli.

Vyšetřovatelé si nejdříve mysleli, že by za chladnokrevným činem mohla stát mafie. Tato skutečnost by se mohla zdát velice pravděpodobná už kvůli obchodním aktivitám zavražděného otce Josého Menendeze. Nejen, že působil jako producent hudební nahrávací společnosti RCA, byl také napojen na pornoprůmysl s možnými ilegálními obchody.

Synové byli po příjezdu policie viditelně otřeseni a zmateni. Policii v tu chvíli ani na vteřinu nenapadlo, že by mohli mít s vraždou cokoliv společného. Od začátku s nimi jednala jako se svědky. Dokonce je ani neotestovala, zda nemají na rukou zbytky střelného prachu. Stejně tak se jim povedlo z místa činu odstranit použité nábojnice a účtenku od jejich pořízení.

Za nedlouho začalo být chování bratrů lidem v okolí podezřelé. Jejich počínání nepřipomínalo truchlení, ale spíše jednu velkou oslavu. Nic ale netrvá věčně a jejich tajemství nakonec bylo odhaleno. Během soudního procesu se obhajoba domnívala, že bratři Menendezovi zabili své rodiče kvůli dědictví. Sourozenci se ale bránili a tvrdili a dodnes tvrdí, že pravým důvodem bylo psychické, fyzické a sexuální týrání ze strany obou rodičů.

ČTĚTE TAKÉ: 2. ŘADA HRY NA OLIHEŇ V NOVÉ UKÁZCE ROZJÍŽDÍ SMRTÍCÍ HRU NA PLNÉ OBRÁTKY. BUDE ZAJÍMAVĚJŠÍ NAŽ VŠECHNY TEORIE DIVÁKŮ

Série Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových nabízí divákům komplexní pohled na tento případ. Neuvidíme jen samotnou vraždu, či soudní přelíčení. Během devíti dílů nahlédneme do minulosti a budeme svědky událostí, které sourozence k takovému ohavnému činu dovedly. O tom, kdo vlastně byl v rodině Menendezových tím největším monstrem si může každý udělat obrázek sám.

Tvůrci série jsou stejně jako v první řadě u Dahmera Ryan Murphy a Ian Brennan a v současné době už je také potvrzená třetí série, ve které se v hlavní roli představí Charlie Hunnam jako notoricky známého sériového vraha Eda Geina.

Sledovanost a hodnocení seriálu Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových

Série Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových se aktuálně drží na první příčce globální TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu, kam se dostal hned po svém vydání. Prvenství mu patří aktuálně v 58 zemích včetně Česka.

Série si skvěle vede i v hodnocení. Například na ČSFD jí Češi a Slováci zatím dali 79 %, což je jedno z nejlepších hodnocení, jaké zde za poslední měsíce nějaký seriál od Netflixu získal. „Ve výsledku určitě věc, která je dobře natočená, skvěle zahraná a dokáže prodat další zajímavý případ vrahů, kteří v Americe udělali na chvíli mediální boom někomu, kdo o nich nikdy neslyšel,“ stojí například v jedné z recenzích, která také chválí díl natočený na jeden záběr s postupným zoomem. „Je to výborné natočené a napsané. Už dlouho jsem takhle s nadšením neshlédla celou sérii během dvou dnů,” píše se v další, přspěvku.

Někteří diváci sérii srovnávali s Dahmerem, ale mnozí se shodují, že jde o úplně jiný druh případu. „Bavilo mě to víc jak série s Dahmerem, kde sice bylo víc psychologických aspektů a mnohem víc zvěrstev, ale tady to hrálo zase na jinou notu,“ píše třeba jeden z nich.

Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových
Foto: Netflix

I když se pár nespokojených diváků najde, většina hodnotí seriál kladně. Většina je nadšená z kamery a obrazu, další pak ve velkém chválí herecké výkony. Podle některých byly dokonce nadprůměrné. „Všichni herci jsou naprosto brilantní, a to nejen hlavní dvojka, ale i jako vždy výborný Javier Bardem v roli otce, na koksu hrající Ari Graynor jako právnička Menendezových anebo vynikající Nathan Lane jako publicista Dominick Dunne,“ uvádí jeden z uživatelů ČSFD.

Zajímavostí je, že přes kladná hodnocení českých diváků jsou ti zahraniční mnohem přísnější. Na světové hodnotící platformě Rotten Tomatoes dostala true crime série Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových od diváků podprůměrných 50 %. I když byli filmoví kritici trochu méně přísní, dávají jen o 5 % navíc, což není také žádná hitparáda.

Zdroje: Tudum, ČSFD, Los Angeles Time, Screen Rant, Rotten Tomatoes, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.