Finále Stranger Things se blíží. Bude temnější, akčnější a připravte se na velkolepé rozloučení s Upside Down

Kristyna Dvorackova
Foto: Netflix

Od uvedení první série Stranger Things už uběhlo osm let. V tu chvíli ještě nikdo netušil, jakou lavinu tento příběh odstartuje. Každá série byla úspěšnější a počet fanoušků stoupal a stále stoupá. Nyní Netfllix v rámci Geeked Week vydal krátké video, ve kterém nás herci ze seriálu provedou zákulisím natáčení 5. řady.

Fanouškovským speciálem provádí herci Finn Wolfhard (Mike), Caleb McLaughlin (Lucas) a Gaten Matarazzo (Dustin). Dvě fanynky seriálu dostaly jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí, prohlédnout si rekvizity z minulých řad a samozřejmě si s herci popovídat o všem, co je zajímá. Herecká trojice postupně ukazuje ikonické rekvizity a kostýmy z 80. let, ale také různé osobní věcí ostatních herců a přípravu na další natáčení.

Každá série Stranger Things se trvale umisťuje mezi nejsledovanějšími seriály Netflixu. Například čtvrtá řada se stala nejsledovanějším anglicky mluveným seriálem s více než 1,35 miliardami hodin zhlédnutí za prvních 28 dní od uvedení.

Čtvrtá řada Stranger Things i navzdory velkému úsilí hlavních hrdinů končí úspěšným uskutečněním plánů Vecny a v městečku Hawkins se otevře velká brána mezi Upside Down a skutečným světem. V chaosu umírají lidé a ostatní z města prchají, aby unikli neznámému nebezpečí. Krajina malebného městečka zaniká, a vše, co Vecna plánoval, se stává skutečností.


Pátá série je jednou z nejočekávanějších televizních událostí, avšak její produkci výrazně zpomalily dvě velké stávky v Hollywoodu v roce 2023. Nejprve proběhla stávka scenáristů (WGA), která začala v květnu a trvala do září 2023. Tvůrci seriálu, bratři Dufferovi, oznámili, že nemohou pokračovat s natáčením, dokud nebude stávka vyřešena. Krátce poté však začala také stávka herců (SAG-AFTRA), což způsobilo další zdržení, protože bez účasti herců bylo natáčení stále nemožné.

Co se týče samotného děje, pátá řada bude závěrečnou kapitolou příběhu, který začal v roce 2016. Bratři Dufferovi potvrdili, že série uzavře hlavní dějovou linii a fanouškům poskytne odpovědi na klíčové otázky, jako je původ Upside Down nebo osudy jednotlivých postav. Příběh naváže přímo na události z konce čtvrté série. V páté řadě se do centra dění vrátí postava Willa. „Tato emoční linie je podle nás tím, co snad propojí celý seriál. Will byl vždycky ten mladší, introvertní, ten, koho ostatní chránili. Takže součástí jeho cesty není jen jeho sexualita — jde o to, že Will se začíná prosazovat jako mladý muž,“ uvedli v rozhovoru pro Variety tvůrci Matt a Ross Duffer.

„Tma. Je slyšet zvuky studeného větru, ševelení stromů… a dětský hlas, zpívající známou píseň.“ Tak zní první řádky scénáře 1. epizody 5. série, která se nazývá The Crawl (do češtiny můžeme přeložit jako Plazení). Žádné další detaily o ději prozatím nejsou známy. Ale jestli si myslíte, že už o Upside Down víte všechno, nenechte se mýlit. Tvůrci si nechali ještě několik zásadních informací, které výrazně ovlivní průběh děje, pro sebe.


Závěrečná řada má být podle tvůrců ještě temnější a akčnější než ty předchozí, přičemž inspirací pro tuto sérii byly některé klasické filmy a seriály z 80. let. Příběh bude také vizuálně velmi ambiciózní, což naznačuje, že můžeme očekávat masivní množství speciálních efektů, zejména ve scénách s Upside Down.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5. ŘADA STRANGER THINGS BUDE PRVOTŘÍDNÍ THRILLER, ŘÍKÁ HVĚZDA SERIÁLU MAYA HAWKE A LÁKÁ NA STRHUJÍCÍ ZÁVĚR

Ani v poslední řadě nebudou chybět nové postavy. Linda Carroll Hamilton, Nell Fisher, Jake Connelly a Alex Breaux se přidají k obsazení 5. sérii Stranger Things. Připravte se na velkolepé rozloučení s Upside Down, až se v první polovině příštího roku Stranger Things vrátí na Netflix v pátou a poslední sérií.

Zdroje: Tudum, What’s on Netflix, Variety, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.