Netflix láká na válečné drama z 2. světové války: Zaměřuje se na opomíjený vznik a působení prvního a jediného poštovního praporu

Michaela Pašková
Foto: Bob Mahoney / Perry Well Films 2 / Netflix

Druhá světová válka je děsivým obdobím historie, ke kterému se produkční studia ráda vracejí. I po téměř osmdesáti letech po jejím skončení se objevují nové příběhy zachycující tiché hrdinství obyčejných lidí. Režisér Tyler Perry se rozhodl ve svém nejnovějším válečném dramatu Poštovní prapor (The Six Triple Eight) divákům představit příběh 855 odvážných žen, které v průběhu války vykonaly něco neuvěřitelného. Po jejich návratu domů po nich ovšem neštěkl ani pes.

Začátkem roku jsme vás informovali o natáčení válečného dramatu Poštovní prapor, za jehož vznikem stojí Tyler Perry, který má za sebou nejenom dlouhou hereckou kariéru, kdy se objevil například v úspěšném filmu K zemi hleď! (na Kinoboxu dosahuje 75 %), ale i režisérskou.

Perry se ve své novince zaměřil na opomíjený vznik a působení prvního a jediného poštovního praporu 6888, jehož příslušnice se řídily jednoduchým mottem „Dobrou náladu zajistí jen nevyřízená pošta.” V roce 1944 se aktivistce za lidská práva Mary McLeod Bethune podařilo vyvinout obrovský tlak na americkou vládu, což vedlo ke smysluplné roli černošských žen během válečného období.

Poštovní prapor složený z obyčejných žen, mezi kterými byly pošťačky, mechaničky anebo kuchařky, byl vyslán do zámoří, aby pod velením důstojnice Charity Adams pracoval na zpracování a doručení pošty vojákům. Přestože po dlouhá léta panoval názor, že členkami praporu byly pouze Afroameričanky, ukázalo se, že v něm sloužila i Portoričanka a Mexičanka.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ZÁŘÍ NA NETFLIXU: NAPÍNAVÉ KRIMI S NICOLE KIDMAN, OD KTERÉHO SE NEBUDETE MOCT ODTRHNOUT, NEBO NÁSTUPCI DAHMERA

Poštovní prapor
Foto: Bob Mahoney / Perry Well Films 2 / Netflix

Členky praporu rozhodně neměly na růžích ustláno. Nejenže čelily nepřekonatelnému množství zásilek, kterých se jim podařilo odbavit přes 17 milionů, odesílatelé na ně mnohdy psávali jen jména příjemců a do poznámek uváděli US Army. Kromě toho dámy čelily útlaku ze strany vojáků, kdy si například jeden z důstojníků při kontrole stěžoval, že před něj nenastoupily všechny členky osmičkového praporu. Když mu Adams sdělila, že členky pracují na směny, a proto některé z nich právě spí, navrhl jí na ubikace poslat bělocha, který by jim názorně převedl, jak se mají chovat.

Když se příslušnice praporu v roce 1946 vrátily do Ameriky, nikdo se o ně nezajímal, protože panoval názor, že nic světoborného nedokázaly. Až v roce 1981 jejich úsilí během válečného období ocenil starosta Birminghamu. Medailí cti se dámy dočkaly v roce 2022.

PSALI JSME TAKÉ: 5 VÁLEČNÝCH FILMŮ NATOČENÝCH PODLE SKUTEČNOSTI, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU: HRŮZY KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ I JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH TRAGÉDIÍ ČESKA

Poštovní prapor
Foto: Laura Radford / Perry Well Films 2 / Netflix

V čele s Kerry Washington, která zářila ve westernovém dramatu Nespoutaný Django (na Kinoboxu dosahuje skvělých 88 %), se ve válečném dramatu Poštovní prapor objeví také Milauna Jackson, Ebony Obsidian, Kylie Jefferson, Donna Biscoe, Jay Reeves, Shanice Shantay, Sarah Jeffery, Pepi Sonuga, Baadja-Lyne Odums, Moriah Brown, Scott Daniel Johnson, Jeanté Godlock, Jeffery Johnson, Gregg Sulkin, Dean Norris, Susan Sarandon a Susan Sarandon. Mezi působivým hereckým ansámblem nebude chybět ani jedinečná Oprah Winfrey.

V traileru můžeme vidět, jak Kerry Washington jako důstojnice Charity Adams pronáší před praporem proslov, v němž příslušnicím oznamuje, že potřebuje ženy, které se umí prát o přežití. „Vojačky, musíte být perfektní. Nemůžete si dovolit být dobré. Musíte dokázat, že jste lepší,” prohlašuje, přičemž dodává, že jim spousta lidí nepřeje úspěch. Více než jiní musí proto ostatním dokázat svou cenu.

Zároveň s upoutávkou Tyler Perry zveřejnil tweet, v němž uvedl, že pro něj hodně znamená možnost vyprávět divákům tento příběh. Každý detail filmu je věnován památce žen praporu 6888. Závěrem dodává: „Když Amerika potřebovala naději, ony ji vyslyšely!“

Netflix válečné drama Poštovní prapor uvede 20. prosince.


Zdroje: Tudum, ScreenRant, Netflixer, The Hollywood Reporter, Kinobox

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.