Nové válečné drama ukáže skutečný příběh žen, které během 2. světové války přinesly naději do předních linií. Uznání se dočkaly až v roce 2022

Michaela Pašková
Foto: Laura Radford / Perry Well Films 2 / Netflix

Nejnovější válečné drama Netflixu, které napsal a režíroval Tyler Perry, se zaměří na něco v ostatních filmech stejného žánru často přehlíženého. Snímek Six Triple Eight bude vyprávět skutečný příběh poštovního praporu 6888 složeného převážně z Afroameričanek. Hrdinky, které čelily předsudkům a rasismu, zvládly v době druhé světové války odbavit neuvěřitelných 17 miliónů nevyřízených zásilek.

Téměř osmdesát let po skončení druhé světové války se stále objevují nové příběhy o tichém hrdinství obyčejných lidí. Režisér Tyler Perry hodlá ve spolupráci s Netflixem ukázat světu příběh 855 odvážných žen, které během války přinesly naději do předních linií. Příslušnice prvního a jediného poštovního sboru se řídily mottem „Dobrou náladu zajistí jen nevyřízená pošta.“.

Za vznik poštovního praporu 6888 se zasloužila aktivistka za lidská práva Mary McLeod Bethune, které se v roce 1944 podařilo vyvinout tlak na americkou vládu, aby během válečného období našla smysluplnou roli pro černošské ženy. Poštovní prapor složený z pošťaček, kuchařek a mechaniček byl během války vyslán do zámoří. Ačkoli dlouho panoval názor, že členkami sboru byly pouze Afroameričanky, ukázalo se, že v něm sloužila i Mexičanka a Portoričanka.

Pod vedením velící důstojnice Charity Adams ženy nepřetržitě pracovaly na zpracování a doručení pošty vojákům. Nejenže čelily zdánlivě nepřekonatelnému množství zásilek, musely vymyslet také způsob, jak identifikovat příjemce. Odesílatelé ve velké míře psávali na zásilky pouze jména příjemců a do poznámek uváděli US Army.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: FILMY A DOKUMENTY O HOLOKAUSTU, KTERÉ VÁM PŘIPOMENOU HRŮZY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Válečné drama Six Triple Eight.
Foto: Bob Mahoney / Perry Well Films 2 / Netflix

Přestože byl osmičkový prapor na veřejnosti chválen, členky neměly na růžích ustláno. Jednou si například důstojník při kontrole stěžoval, že před něj nenastoupily všechny pracovnice. Když mu Adams odpověděla, že kvůli směnnému provozu spí, navrhl jí do ubikací poslat bělocha, který by ženám názorně vysvětlil, jak se mají chovat. K vojenskému soudu chybělo málo, protože mu Adams odvětila, že jen přes její mrtvolu.

Jakmile se dámy v roce 1946 vrátily do Ameriky, neštěkl po nich ani pes. Obecně panoval názor, že nic světoborného nevykonaly, a proto si nezaslouží pozornost. V roce 1981 jejich úsilí vyznamenáním ocenil starosta Birminghamu a pozdě, ale přece se příslušnice osmičkového praporu dočkaly v roce 2022 medaile cti.

„Uctít dlouho ignorovanou hodnotu 6888 bylo pro mě největší výsadou v mé dosavadní kariéře,“ napsal Perry k fotografii, na níž je uprostřed hlavního hereckého ansámblu a mohutného souboru hereček představujících 855 žen, které v praporu sloužily.

PSALI JSME TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH FILMŮ ROKU 2023 PODLE ČSFD: OPPENHEIMER ZAOSTÁVÁ ZA DVĚMA ANIMÁKY, BODUJE I AKČŇÁK S CRUISEM

V čele s Kerry Washington, se ve válečném dramatu objeví také Ebony Obsidian, Milauna Jackson, Kylie Jefferson, Donna Biscoe, Shanice Shantay, Sarah Jeffery, Pepi Sonuga, Moriah Brown, Scott Daniel Johnson, Jeanté Godlock, Jay Reeves, Jeffery Johnson, Baadja-Lyne Odums, Gregg Sulkin, Dean Norris, Sam Waterston nebo Susan Sarandon. Pozor, chybět nebude ani jedinečná Oprah Winfrey.

Kerry Washington, která ve válečném dramatu působí rovněž jako výkonná producentka, se také podělila o několik snímků ze zákulisí. Ve svém příspěvku vysvětlila, jakým pozoruhodným způsobem se k projektu dostala.

V době, kdy zveřejnila fotku, na které je oblečená jako mladá žena, jež v praporu sloužila, jí v e-mailové schránce ležely informace zaslané Tylerem Perrym. Štěstím nebo dílem osudu se pak s režisérem setkala. Přečetla si scénář a smlouvu na roli velící důstojnice Charity Adams rychle podepsala.

Členka poštovního praporu, za kterou se Washington převlékla, je stále naživu. Právě této hrdince, ale i ostatním příslušnicím 6888 a černošským mužům vzdala herečka hold a poděkovala za jejich službu. Zatím není jasné, kdy přesně Netflix válečné drama Six Triple Eight uvede, ale podle dostupných informací to bude ještě letos.

Zdroje: Tudum, ScreenRant, Variety, Lifee.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.