Karel Heřmánek postavám propůjčoval hlas i šarm. V srdcích diváků zůstane jako kultovní Lucifer

Tereza Pulgretová
Foto: Archiv TV Nova / Klára Cvrčková

Česko o víkendu zarmoutila zpráva o smrti oblíbeného herce Karla Heřmánka. Legenda tuzemského filmu i divadla zemřela tragicky a nečekaně v šestasedmdesáti letech. Diváci si umělce s krásným hlasem a velkým charismatem pamatují z četných rolí na prknech i obrazovkách, mezi které patří například Lucifer z pohádky S čerty nejsou žerty. Do paměti se ale mnohým vryl i jako dabér agenta Doylea ze seriálu Profesionálové.

Karel Heřmánek, jehož odchod rozesmutnil všechny české filmové fanoušky, se řadil mezi ikony domácí scény. Kromě natáčení komediálních i vážných snímků se věnoval také divadlu, jedno dokonce s manželkou Hanou založil. Naposledy se před kamerou objevil na platformě Voyo v seriálu Mozaika, který se u diváků těšil poměrně velké oblibě.

Foto: Archiv TV Nova

Osudové Brno

Úspěch jako by byl Heřmánkovi předurčený už od jeho kariérních začátků. Rodilý Pražák studoval stavební průmyslovku, protože ho ale zajímala režie, toužil po studiu na FAMU. Nakonec vše dopadlo jinak a začínající umělec zakotvil na brněnské JAMU, kde se jako herec ocitnul v ročníku s dalšími velkými hvězdami. Byla mezi nimi Jana Švandová, Jiří Bartoška nebo Pavel Zedníček.

S posledními dvěma zmíněnými po škole Heřmánek nastoupil do tamního Divadla Na provázku, poté se přesunuli do ústeckého Činoherního studia. Pak už do roku 1990 působil v Praze v Divadle Na zábradlí, jehož scéna se ale tehdy rozpadla a Heřmánek se svojí ženou založili Divadlo Bez zábradlí.

Otec na pátou

O tom, že Karla Heřmánka pro jeho nezapomenutelný hlas a obrovské charisma mnohé ženy obdivovaly či doslova milovaly, není pochyb. Umělec měl ale v životě jen dvě osudové lásky a obě si vzal. S první ženou Stanislavou se mu narodily dvě dcery, Kristýna a Karolína. Manželství ale páru nevyšlo a jak to tak někdy bývá, po dramatickém rozchodu si herec musel na svoji druhou osudovou ženu chvíli počkat.

S televizní hlasatelkou Hanou se potkal symbolicky v dabingovém studiu. Jejich vztah se rozvíjel rychle, přinesl jim do života tři syny a jedno „dítě“ v podobě divadla. „Určitě by ta láska měla být na obou stranách. Jsem hrozně ráda, že se na sebe pořád těšíme, protože o vztah musíte pečovat,“ odpověděla Heřmánková serveru iDNES.cz v roce 2019 na otázku zda má nějakou radu, jak udržet manželství šťastné i po třiceti letech.

Nejstarší syn Karel se po vzoru tatínka vydal také na hereckou dráhu. V letech 2012 a 2013 si dokonce zkusili pracovat spolu, a to na projektu televize Nova s názvem Gympl s (r)učením omezeným. V roce 2021 s o rok mladším bratrem Josefem převzal vedení Divadla Bez zábradlí.

ČTĚTE TAKÉ: SKANDÁL STOLETÍ I SMRT VELKÉ LÁSKY. ŽIVOT ALAINA DELONA NEBYL VŽDY PROCHÁZKOU RŮŽOVÝM SADEM. SVĚT SE LOUČÍ S HERECKOU LEGENDOU

O hezkém vztahu mezi Karlem Heřmánkem starším a mladším svědčí i juniorův nedávný post na Instagramu, kde svému rodiči vyjádřil lásku a obdiv. „Miluju tě a jsem pyšnej!“ napsal k videu, na kterém je jeho otec zachycený v sestřihu snímků, ve kterých si zahrál své životní role.

„Jsi drzý čert!“

Stejně jako množství dalších fanoušků, i Karel Heřmánek mladší má tatínka spojeného s kultovní postavou Lucifera z pohádky S čerty nejsou žerty. „Vyrostl jsem na této pohádce stejně jako všichni ostatní. Není tady moc pohádek, které by zůstaly v srdcích diváků a ti se na ně těšili rok co rok. Ještě třeba Popelka,“ vyjádřil se.

Oblíbené dílo natočil v roce 1984 režisér Hynek Bočan a tento kousek patří dodnes k nejoblíbenějším stálicím každých Vánoc. Ikonické hlášky jako „Degraduju tě na králíka“! nebo „Jsi drzý čert!“ tak nejspíš navždy zůstanou spojené s pekelníkem, kterého tehdy perfektně zahrál právě Heřmánek.

PSALI JSME: ZLIDOVĚLÉ HLÁŠKY, HOŘLAVÝ ČERT A VYDĚŠENÍ RUSOVÉ: 5 ZAJÍMAVOSTÍ ZE ZÁKULISÍ POHÁDKY S ČERTY NEJSOU ŽERTY, KTERÁ LIDI BAVÍ UŽ PO GENERACE

Profesionální profesionál

Zdali právě dabováním zapůsobil i na svoji ženu Hanu, nevíme. Rozhodně ale nesmíme zapomenout zmínit jeden z jeho nejvýznamnějších počinů, a to když britskému herci Martinu Shawovi od konce 70. let propůjčoval hlas v krimi seriálu Profesionálové. V populární a diváky skvěle hodnocené detektivce namluvil šarmantního a odvážného agenta Raymonda Doylea.

Foto: London Weekend Television (LWT)

Zdroje: iDNES.cz, ČSFD, České noviny, Instagram, iDNES.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.