Na jejím místě: Snímek inspirovaný skutečným příběhem se soustředí na zkoumání intimních světů a životy dvou žen

Foto: Diego Araya Corvalán /Netflix ©2024

Filmy inspirované skutečnými událostmi mají téměř vždy něco do sebe. Na Netflix nyní míří jeden z nich. Jmenuje se Na jejím místě (In Her Place, El lugar de la otra) a líčí příběh kontroverzní chilské spisovatelky Maríi Caroliny Geel, která bojovala za práva žen. Děj se bude soustředit především na děsivý zločin, který s ní souvisí.

Kdo byla skutečná María Carolina Geel z filmu Na jejím místě?

María Carolina Geel se narodila v roce 1913 v Santiago de Chile jako Georgina Silva Jiménez. Stala se totiž spisovatelkou a používala pseudonym. Její první kniha se jmenovala El mundo dormido de Yeni a vyšla v roce 1946. Román se zabýval genderovými otázkami a bojem za práva žen. Ostatně tím se vyznačovala většina jejích děl. María se stýkala s dalšími chilskými autory, například s básníkem Eugeniem Cruz Vargasem.

Chilská spisovatelka se neproslavila jen svými kontroverzními romány, ale především zločinem. Dne 14. dubna 1955 totiž zavraždila ve známém hotelu Crillón svého milence Roberta Pumarina Valenzuelu. Zda byla odsouzena a na kolik let, nebudeme nyní prozrazovat, neboť právě tím se zabývá film Na jejím místě. Řekneme si jen, že později onemocněla Alzheimerovou chorobou a zemřela 1. ledna 1996 v 82 letech. Její nejúspěšnější román Cárcel de mujeres vypráví o uvězněných ženách a obsahuje realitu i fikci.

ČTĚTE TAKÉ: Film Peaky Blinders by se měl jmenovat Immortal Man. Netflix vydal první fotky z natáčení

Foto: Diego Araya Corvalán /Netflix

O čem pojednává snímek Na jejím místě?

Chile, 1955. Když populární spisovatelka María Carolina Geel zabije svého milence v hotelu Crillón, případ zaujme Mercedes, plachou asistentku soudce, který má případ na starosti. Po návratu ze spisovatelčina bytu si tato vnímavá Mercedes začne klást otázky o svém životě, identitě a roli ženy ve společnosti, neboť v tomto domě našla oázu svobody. Nikdo se tak nemůže divit, že si s feministickou spisovatelkou porozumí.

Film inspirovaný skutečnými událostmi se dál soustředí na zkoumání intimních světů a bohatého vnitřního života svých hrdinek a zároveň nás seznámí s reálným životem dvou žen žijících v Chile v polovině 20. století.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velkolepý a vizuálně skvělý snímek. Film Javari je dobrodružnou výpravou za posledními příslušníky kmene jaguářích lidí

Kdo stojí za snímkem Na jejím místě?

Snímek o délce 89 minut se natáčel v Chile. Scénář, který mají na svědomí scenáristky Inés Bortagaray a Paloma Salas, vychází z jednoho příběhu v knize Las Homicidas (Vrahové) od chilské autorky Alii Trabucco Zerán. Režii si vzala na starost oceňovaná režisérka Maite Alberdi, jejíž film Tajný agent (The Mole Agent) má na ČSFD skvělé hodnocení 76 %.

Hlavní hrdinky ve filmu ztvárnily herečky Elisa Zulueta a Francisca Lewin. Jedním z producentů je proslulý režisér Pablo Larraín, jehož nejnovější hit Maria si na benátském filmovém festivalu vysloužil 10minutové ovace ve stoje a bude také dostupný na Netflixu.

Životopisné drama Na jejím místě bude mít na Netflixu premiéru 11. října. I s českým dabingem.

Zdroj: About Netflix, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.