Zábavná akce a nápadité násilí: Naštvaný Santa Claus v hororové komedii, kde zachraňuje zbohatlíky, míří na Netflix

Tereza Pulgretová
Foto: Universal Pictures

Venku vládnou už tradiční letní vedra, a tak se někomu může hodit jakýkoliv únik do chladnějších dnů. Netflix tuto možnost už brzy nabídne s netradičním vánočním snímkem, u kterého se diváci zasmějí, ale chvílemi se budou i bát. V hororové komedii Šílená noc bojuje David Harbour jako cynický Santa Claus ozbrojeným gangem.

Ačkoliv se může zdát, že mezi množstvím vánočních filmů už není čím překvapit, režisér Tommy Wirkola v roce 2022 dokázal opak. Do kin poslal thriller s akčními prvky, který mísí žánry krimi, hororu, ale i komedie. A jak to vypadá, s netypickým výběrem nesáhl vedle.

Šílená noc vypráví příběh životem unaveného muže (David Harbour), který chce mít svoji každoroční šichtu v převleku Santa Clause co nejrychleji za sebou. K jeho smůle se vydá do sídla zbohatlíků, kterému úřaduje dominantní matka (Beverly D’Angelo, již touží oškubat celá rodina. Příbuzenstvo ale není jediné, kdo si na jmění brousí zuby. Před štědrovečerní večeří se v domě objeví ozbrojený gang, před kterým může přepadené zachránit jenom podrážděný Santa.

ČTĚTE TAKÉ: HVĚZDA STRANGER THINGS DAVID HARBOUR ODHALUJE PRVNÍ DETAILY K 5. ŘADĚ. PODLE JEHO SLOV TO BUDE VELKÉ

„Šílená noc je zábavná podívaná, která se sice nebude pouštět celé rodině před vánočním stromkem, tento mix Sám doma a Smrtonosné pasti má ovšem přeci jen šanci se v jistých kruzích stát instantní klasikou. David Harbour si navíc tuto roli užívá a sequel s paní Clausovou by mu člověk přál automaticky. V jistých momentech navíc Šílená noc připomene filmy, které dnes jen tak nevznikají,“ ohodnotil netradiční podívanou jeden z diváků na Kinoboxu, kde snímek dostal hodnocení 71 %.

Další komentující vyzdvihovali především práci režiséra a protagonisty, kterého fanoušci znají zejména z populárního seriálu Stranger Things. „Pokud se vám již zajídají klasické vánoční filmy a pohádky je Šílená noc správná alternativa. Nechybí vánoční atmosféra ani poselství, ale prim hraje zábavná akce a nápadité násilí. A Harbour je zatím nejlepší Santa, jaký se na plátně objevil,“ doplnil jiný.

PSALI JSME: VIZUÁLNÍ SKVOST: NA NETFLIX DORAZILO JEDNO Z NEJLEPŠÍCH SCI-FI VŠECH DOB. ZNÁMÁ HEREČKA PŘI JEHO NATÁČENÍ MÁLEM UMRZLA

O úspěchu filmu svědčí kromě diváckých recenzí i fakt, že se tvůrcům v kinech podařilo vydělat zhruba 76 milionů dolarů. Není proto divu, že Šílená noc dostane v budoucnu pokračování. O to by se měl postarat stejný štáb v čele s Wirkolou a scenáristy Patem Casey a Joshem Millerem. Očekávat se dá i návrat legendárního herce Davida Harboura.

Režisér se nechal slyšet, že by do druhého filmu rád zahrnul víc mytologie spojené se Santou. „Jsou tu nějaké věci, které jsme vynechali, jako například severní pól, paní Clausovou nebo vánoční elfy. Máme ale velmi dobré nápady, které tento vesmír prozkoumávají a u toho si chceme udržet tón a tempo, které se divákům líbilo v prvním snímku,“ vysvětlil.

Bláznivý vánoční snímek Šílená noc bude na Netflixu od 7. července.

Zdroje: Kinobox, ČSFD, CBR

Hodnocení na Kinoboxu: 71 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.