Mrazivé drama podle skutečnosti: Thriller Když promluvila odkrývá děsivé tajemství Hollywoodu, o kterém je třeba mluvit

Eva Lenská
Foto: Universal Studios

Na Netflix míří thriller z novinářského prostředí, který se soustředí na pád Harveyho Weinsteina a dodává důstojnost jeho obětem. Bez zábran odhaluje děsivá tajemství slavné továrny na sny, a míchá tak drama s krimi. Ze snímku Když promluvila (She Said) diváky nejspíš zamrazí a budou si říkat, že pro některé zrůdy není žádný trest dost dlouhý.

Dne 5. října 2017 vyšel v deníku The New York Times článek, jenž doslova otřásl Hollywoodem. Text odhalil jednoho z nejvýznamnějších filmových producentů Harveyho Weinsteina (mimo jiné majitele šesti Oscarů) jako sexuálního predátora. Tento muž desítky let zneužíval své mocenské postavení, když kariéru u filmu „měnil“ za poskytování sexuálních služeb. Roky mu to procházelo, své oběti buď umlčel penězi, nebo jim zničil kariéru. Do nerovného souboje s ním se pustily až dvě odhodlané novinářky Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), které věděly, že alfou a omegou jejich reportáže bude najít ženu, která se nebojí promluvit.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÁ KOMEDIE, KTERÁ JE NEČEKANĚ VTIPNÁ, OVLÁDLA NETFLIX. DIVÁKY DOSTALA LETNÍ ATMOSFÉRA I VÝSTIŽNÉ POSTAVY

Snímek Když promluvila se v mnohém podobá oceňovaným klasikám Všichni prezidentovi muži a Spotlight. Vyniká poctivou, skoro až detektivní rekonstrukcí práce dvou novinářek, které se pustily do boje proti nerovnému soupeři. Ve snaze nalézt Weinsteinovu oběť, která bude mít odvahu promluvit, si postupně uvědomují, že materiál, jejž připravují, může mít zásadní vliv nejen na násilníka a nebohé ženy, ale i na celou společnost a její vnímání pojmu „sexuální násilí“.

Producenta Harveyho Weinsteina obvinilo ze sexuálního zneužívání více než osm desítek žen. „Před tou nocí jsem byla velmi šťastná a sebevědomá žena. Do budoucnosti jsem se dívala s nadšením. Všechno se změnilo, když mě obžalovaný brutálně napadl. Žádný trest není dost dlouhý na odčinění škody,řekla jedna z nich. Viník byl nakonec odsouzen k šestnácti letům vězení. S velkou pravděpodobností a vzhledem ke svému věku (72 let) stráví zbytek života za mřížemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MAJÍ PLÁN, KTERÝ JIM VYNESE SLUŠNÝ BALÍK A NEŠTÍTÍ SE NIČEHO. NA NETFLIX MÍŘÍ SERIÁL O PROHNANÝCH PODVODNÍCÍCH S NEMOVITOSTMI

Foto: Universal Studios

Na Kinoboxu si film Když promluvila vysloužil velmi pěkné hodnocení 71 %. „Překvapivě svěží. Z příběhu jednotlivých obětí se skládá souvislý příběh o moci, zneužívání a na druhé straně strachu. A také následného života obětí, který byl už navždy poznamenán neblahou zkušeností. Celý film je také oslavou poctivé novinářské práce s vysokou dávkou profesionality,“ ocenila ho jedna z divaček.

„Podobně jako Spotlight se i Když promluvila zabývá velkou kauzou, která se objevila v novinách a ovlivnila celou společnost,“ pokračoval divák, jenž film ohodnotil 80 %. „Rozhodně je to téma, o kterém se musí mluvit a je velmi dobře, že taková díla vznikají,“ dodal.

Snímek Když promluvila bude na Netflixu dostupný už od 17. července.

Zdroje: CinemArt, Seznam Zprávy, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 71 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.