Slovenské krimi inspirované skutečným příběhem dorazilo na Netflix. Diváci však novinku o „zombie droze“ kritizují

Tereza Pulgretová
Foto: Bioscop

Druhý dech chytil na Netflixu minulý měsíc akční thriller Válka policajtů od slovenských tvůrců. Ačkoliv v kině se filmu vůbec nedařilo, domácím divákům se novinka v čele s gangstery Rytmusem a Jakubem Štáfkem velmi zalíbila. Do sbírky podobných kousků nyní přibyl další snímek s názvem Fentasy zachycující temnou stránku Slovenska.

Na začátku roku potěšila české a slovenské diváky režisérská dvojice Samuel Vičan a Anastasia Hoppanová zprávou o chystaném krimi thrilleru. Dílo Fentasy vypráví příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se v sousední zemi odehrály v letech 2009 až 2011. Tehdy se člověku, který se rozhodl v kuchyni panelákového bytu vyrábět syntetickou drogu padesátkrát silnější než heroin, podařilo postupně zaplavit nejen blízké okolí. 

Problematika točící se okolo fentanylu, který má na svědomí životy takových hvězd, jako byli Prince, Coolio, Tom Petty, Mac Miller nebo Lil Peep, je ve světě velmi aktuální. Jen ve Spojených státech při této epidemii zemřou ročně desítky tisíc lidí.

ČTĚTE TAKÉ: ODPORNÉ SLOVENSKÉ DEVADESÁTKY MÍŘÍ NA NETFLIX. RYTMUS A ŠTÁFEK SI V AKČNÍM THRILLERU ZAHRÁLI NA GANGSTERY

Tvůrci se s autorem námětu a bývalým detektivem Michalem Čiernym filmem zabývali šest let. „Chtěli jsme natočit příběh, který se před časem podobně odehrál v hlavním městě, abychom tak pomohli mladé generaci vnímat rizika spojená s výrobou a užíváním tvrdých drog,“ vysvětlil Vičan. Kromě dopadu závislosti se ve snímku věnují výrobě drog v domácích varnách, distribuci v nočních klubech i způsobům policejního vyšetřování.

Vše ilustrují na životě drsné a dychtivé Sofie (Kristína Kanátová) a jejího přítele Pellera (Noël Czuczor), kteří se do tohoto lukrativního „podnikání“ vrhnou po hlavě. Podomácku vařená droga říznutá fentanylem jim rychle začne vydělávat velké peníze, zároveň se ale pro mnohé stává smrtícím koktejlem. Do oka navíc nováčci padnou ruské mafii, jež konkurenci na ulici rozhodně nehodlá tolerovat.

PSALI JSME: PŘEKVAPENÍ ROKU, HODNOTÍ DIVÁCI NOVÝ SLOVENSKÝ FILM, KTERÝ MÍŘÍ NA NETFLIX. PODLE NĚKTERÝCH MÁ ČERNÁ KOMEDIE DOKONCE NA OSCARA

Trojici protagonistů doplňuje David Švehlík v roli hlavního kriminalisty Daniela. „Když přišla tahle nabídka, neváhal jsem. Byl to zajímavý scénář a téma, které by mělo být zpracováno. Vůbec poprvé v životě jsem tak točil film na Slovensku,“ svěřil se herec, který téma závislosti skvěle uchopil už například ve filmu Úsměvy smutných mužů.

Snímek doplnil hudbou muzikant a herec Ondřej Brousek, ve filmu zazní ale například i osmdesátková hitovka Vaša Patejdla Trištvrte na jeseň, kterou pro film přezpívala také zpěvačka Laris Diam. V traileru zazní song Ak nie si moja.

Trailer, který vyšel na začátku roku, diváky ohromil a všichni měli velká očekávání. Ta se ale podle jejich hodnocení tvůrcům naplnit nepodařilo. „Od začátku až do konce je to nuda, která nepřináší vůbec žádný prvek oživení. Drogy, beznaděj, špína, halucinogenní stavy, barvy, skřípavé zvuky. Film pouze ukazuje, jak to je, ale ani se nenamáhá ukázat nějaké řešení kromě snahy o pochytání výrobců a distributorů drog. Trochu málo,“ napsala o Fentasy jedna z divaček na Kinoboxu, kde film dosáhl na pouhých 44 %.

Bídně si snímek vedl i odborníků. „Sledujeme snímek, který zapomněl vyprávět jakýkoliv příběh, jak nám zas a znova vysvětluje, že vyrábět drogy (a asi je brát) se nemá. To již udělali jiní lépe,“ ohodnotil kritik Martin Svoboda.

Jak se nový krimi thriller povedl, se nyní můžete sami přesvědčit na Netflixu, kde je od 29. května ke zhlédnutí.

Zdroje: Bioscop, ČSFD, YouTube, Fentasy.film, Prima Cool

Hodnocení na Kinoboxu: 44 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.