6 skvělých retro seriálů, které si můžete pustit na Netflixu

Foto: National Broadcasting Company (NBC) / Netflix / Warner Bros. Television

Některé seriály neomrzí a můžeme se na ně dívat celé roky dokola. A to i přes to, že dneska už patří spíše mezi retro kousky. Takové poklady se schovávají i na Netflixu. Tady 6 z nich. A nechybí ani animák! Tak schválně, který patří k vašim nejoblíbenějším?

Byl jednou jeden… vynálezce

Seriál o záblescích geniality a bláznivých pokusech, které stály na počátku fantastické cesty k objevům a vynálezům důležitým pro celé lidstvo, si mnozí z nás pamatují z dětství, kdy jej sledovali během víkendového rána na České televizi. Nyní je seriál z let 1994-1995 dostupný na Netflixu i s českým dabingem.

Foto: Netflix

Gilmorova děvčata

Kdo by o nich nikdy neslyšel? Ve Stars Hollow v Connecticutu žije mladá matka Lorelai a její dcera Rory, která přestává snít o budoucích studiích na privátní škole Harvardu a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost. Slavný komediálně dramatický seriál Gilmorova děvčata zaujal diváky po celém světě. Jeho hlavními tématy jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami.

Foto: Warner Bros. Television

Ajťáci

Oddechový sitcom sleduje život trojice zaměstnanců fiktivního korporátu Reyholm Industries v Londýně. Jak napovídá název, hlavní postavy jsou zaměstnanci IT oddělení firmy. Jsou všichni „ajťáci“ jenom osamělí geekové a závisláci na elektronice? Na to odpoví nyní již kultovní show, která byla od roku 2006 průkopníkem sitcomů v tomto žánru (ještě před populární Teorií velkého třesku) a získala spousty ocenění od kritiků.

Foto: Channel 4 Television Corporation

Show Jerryho Seinfelda

Komik Jerry a jeho tři cyničtí přátelé se umí zasmát úplně obyčejným i absurdním věcem. „Seriál o ničem“, který se do historie sitcomů zapsal zlatým písmem, má devět sérií natočených v letech 1989 až 1998, takže je opravdu na co se dívat. Show představuje Jerryho Seinfelda jako fikcializovanou verzi jeho samého coby hlavní postavu, jeho osobní život se třemi jeho přáteli – Georgem Costanzou, jeho bývalkou Elaine Benesovou a sousedem přes chodbu Cosmo Kramerem. Odehrává se převážně v městské budově na manhattanské Upper West Side v New Yorku.

Foto: National Broadcasting Company (NBC)

Kancl

Kdo by neznal alespoň jedno „meme“ nebo jednu hlášku z legendárního Kanclu? Komediální seriál z kancelářského prostředí pobaví všechny generace. Seriál Kancl, tedy jeho americká verze z roku 2005, sleduje každodenní život zaměstnanců papírenské firmy Dunder Mifflin. Takzvaným „mockumentary“, tedy falešným dokumentem, provádí vedoucí pobočky Michael Scott, který se snaží správně řídit své oddělení. V drtivé většině případů se mu však podaří pravý opak a jeho nevinné pokusy o socializaci či humor dopadají neúspěšně. Dalšími výraznými postavami jsou například asistent Dwight, sekretářka Pam, prodejce Jim a další členové týmu této fiktivní společnosti.

Foto: National Broadcasting Company (NBC)

Komisař Montalbano

Případy komisaře Montalbana, hrdiny kriminálních románů, jejichž autorem je Andrea Camilleri, můžeme sledovat na Netflixu, kde je jich pořádná nálož. Montalbano je pravověrný Sicilan s mimořádně vyvinutým citem pro spravedlnost a vášní pro dobré jídlo, pití a knihy, jimž se věnuje v každé své volné chvíli. A těch chvil mívá dost, neboť žije sám, jeho přítelkyně Livia z dalekého Janova jej navštěvuje jen občas a Montalbano společnost jiných žen příliš nevyhledává… Montalbanovy příběhy vynesly Camillerimu řadu italských i mezinárodních literárních cen a byly přeloženy do většiny nejdůležitějších světových jazyků, včetně japonštiny i češtiny. Tento mysteriózní krimi seriál se začal natáčet v letech 1999 a pokračoval až do roku 2021.

Foto: Rai Fiction / Rai Trade

Zdroje: Autorka článku, Netflix, Netflixer, TV Prima, Česká televize, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.