Netflix připravuje seriálovou adaptaci románu Pýcha a předsudek

Eva Lenská
Foto: Focus Features

Milovníci knih Jane Austen se nejspíš mají na co těšit. Vyšlo totiž najevo, že Netflix připravuje seriálovou adaptaci autorčina nejslavnějšího románu Pýcha a předsudek (Pride & Prejudice). Zatím poslední filmová adaptace z roku 2005 byla velmi populární, a dokonce si vysloužila čtyři nominace na Oscara. Dokáže nyní streamovací gigant její úspěch překonat?

Pýcha a předsudek je nejznámější román britské spisovatelky Jane Austen, tudíž není divu, že je lákadlem pro nespočet filmařů. Za nejzdařilejší a nejpopulárnější se považuje filmová adaptace z roku 2005, ve které hlavní postavy ztvárnili Keira Knightley a Matthew Macfadyen. Snímek byl oceněný cenou BAFTA a na ČSFD má skvělé hodnocení 82 %.

Velmi oblíbená je však si seriálová verze z roku 1995, kde pana Darcyho ztvárnil Colin Firth. Tento kousek má na ČSFD hodnocení 87% a všechny fanynky zmíněného herce milují slavnou scénu u jezera s promočenou bílou košilí. Tento ikonický oděv byl dokonce letos vydražen za 25 tisíc liber.

ČTĚTE TAKÉ: Film pro romantické duše: Planeta osamělých srdcí nabídne hvězdné obsazení i milý příběh v exotickém prostředí

Zdá se tedy, že Netflix bude mít co dělat, aby se těmto oblíbeným adaptacím svojí novou alespoň vyrovnal. V každém případě se pojistil nadanou scenáristkou Dolly Alderton, která má na svědomí úspěšný seriál Everything I Know About Love z roku 2022, jenž má na ČSFD velmi pěkné hodnocení 72 %. O obsazení zatím není nic známo a také ještě není stoprocentně jisté, zda projekt dostane od streamera zelenou.

Slavný román líčí příběh inteligentní a bystré Elizabeth Bennet, která se díky vztahu s panem Darcym, mužem, kterého zpočátku nemá ráda, ale nakonec se do něj zamiluje, naučí, že láska je silnější než pýcha nebo předsudky. To ale není vše. V příběhu je důležité i to, že Elizabeth pochází ze středostavovské rodiny a nemá ani velké věno, ani vlivné přátele. Její vyvolený tak stojí společensky mnohem výš než ona, přesto i on zahodí v tomto ohledu všechny předsudky, pýchu a odtažitost.

Pýcha a přemlouvání

Netflix však už jednu austenovskou adaptaci na kontě má. V roce 2022 představil divákům snímek s názvem Pýcha a přemlouvání (Persuasion) s Dakotou Johnson, kterou všichni znají jako Anastasiu z Padesáti odstínů šedi. Tento film se soustředí na poněkud odkvetlou Anne Elliot, jež lituje, že na příkaz své rodiny zrušila zasnoubení s nemajetným námořním důstojníkem Frederickem Wentworthem, který jí ale později vstoupí opět do života coby bohatý kapitán.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Film Prezidentka je mimořádně intimním portrétem Zuzany Čaputové. Samotný trailer začíná pořádně zostra

Pýcha a přemlouvání
Foto: Nick Wall/Netflix

Adaptace se bohužel příliš nepovedla a zaostává daleko za televizním filmem Vyznání Anny Elliotové z roku 2007. Dakota Johnson diváky v roli Anne nepřesvědčila a vadilo jim i obsazení herců tmavé pleti. Na ČSFD film dostal pouhých 51 %. Doufejme tedy, že v případě Pýchy a předsudku to bude jinak. Snad se Netflix vyvaruje všeho, co by mohlo příznivce románu podráždit, a přinese velkolepou podívanou.

Zdroj: Deadline, Variety, Daily Mail

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.