Nejambicióznější seriál Netflixu dorazí ještě letos. Je natočen podle Márquezova mistrovského díla Sto roků samoty

Eva Lenská
Foto: Netflix

Netflix chystá velmi ambiciózní projekt. Už v prosinci uvede historický fantasy seriál Sto roků samoty (One Hundred Years of Solitude, Cien Años de Soledad) natočený podle slavného románu kolumbijského autora a držitele Nobelovy ceny za literaturu Gabriela Garcíi Márqueze. Fanoušci knižní předlohy se jistě mají na co těšit.

Seriál bude vyprávět o Josém (Marco González) a Úrsule (Susana Morales), kteří se proti vůli rodičů vezmou, opustí svou vesnici a vydají se na dlouhou cestu za novým domovem. Jejich putování, doprovázené přáteli a dobrodruhy, vyvrcholí založením utopického města na břehu řeky z prehistorických kamenů, které pokřtí Macondo.

Několik generací rodu Buendía bude utvářet budoucnost tohoto bájného města, sužovaného šílenstvím, beznadějnými láskami, krvavou a absurdní válkou a strašlivou kletbou, která je bez naděje odsoudí ke sto letům samoty.

Nobelova cena

Kniha Sto roků samoty, vydaná v roce 1967, je jedním ze symbolických děl Gabriela Garcíi Márqueze, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1982. Je považována za mistrovské dílo španělsko-americké a světové literatury a dočkala se obrovského uznání čtenářů. Prodalo se jí více než padesát milionů výtisků a byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků. V českém překladu byla vydána několikrát. Naposled ji v roce 2021 vydalo nakladatelství Odeon.

ČTĚTE TAKÉ: Film pro romantické duše: Planeta osamělých srdcí nabídne hvězdné obsazení i milý příběh v exotickém prostředí

Foto: Netflix

Už v roce 2019 vyšlo najevo, že Netflix získal práva na adaptaci knihy, která dosud nebyla zfilmována. Autory scénáře jsou José Rivera, Natalia Santa, Camila Brugés, María Camila Arias a Albatrós González. Režii si vzali na starost Alex García López a Laura Mora.

Výzva, risk a úcta k románu

Herec Claudio Cataño, který ztvárnil plukovníka Aureliana, řekl, že přijmout tuto roli byla pro něj čest i risk. „Macondo a všechny ty postavy, které skutečně považuji za svou krev, jsou univerzální, ale zároveň tak jedinečné, tak kolumbijské, tak krásně tragické, že je nemožné v tomto světě neuvíznout,“ dodal.

„Režírování tohoto projektu bylo výzvou a dobrodružstvím zároveň, koneckonců v životě je nutné riskovat, abychom dali smysl tomu, co děláme,” uvedl režisér Alex García López. „Když jsem se nořil do adaptace Sto roků samoty, mým záměrem bylo vytvořit něco autentického, co ponese punc mezinárodní produkce, protože ten příběh si to zaslouží.“

Jeho kolegyně Laura Mora dodala, že pro ni jakožto filmařku a Kolumbijku bylo ctí a obrovskou výzvou pracovat na tak složitém projektu, který s sebou nese tolik odpovědnosti. „Také se vždy snažit pochopit rozdíl mezi literárním a audiovizuálním jazykem a dokázat vytvořit obrazy, které obsahují krásu, poezii a hloubku díla, jež ovlivnilo celý svět. Dělali jsme to s láskou a úctou k románu a s podporou výjimečného technického i lidského týmu,“ sdělila.

Kolumbijský seriál Sto roků samoty bude mít na Netflixu premiéru 11. prosince.

Zdroje: Tudum, Databáze knih, About Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.