Nové důkazy mohou bratry Menendezovy dostat na svobodu. Podporuje je veřejnost i celebrity

Foto: Netflix

Celý svět poslední dny znovu mluví o případu bratrů Menendezových, kteří brutálně zavraždili své rodiče. Velký zájem o 35 let starý případ vyvolal seriál Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových a následně dokument Bratři Menendézovi, které vydal Netflix. Rodina, včetně odsouzeného Erika, vydala veřejnou kritiku k seriálu, který jim ale dost možná změní život. Na základě nových důkazů to totiž vypadá, že by se případ mohl znovu otevřít. Po svobodě Menendezových volají i hollywoodské celebrity.

Eric Menendez prostřednictvím manželky kritizuje seriál z vězení

Od roku 1996 si bratři Lyle a Eric Menendezovi odpykávají doživotní trest za brutální vraždu rodičů. Netflix uvedl dokument Bratři Menendezovi s reálnými výpověďmi příbuzných, zúčastněných i záběry přímo ze soudních procesů. Chvíli před vydáním uvedl i seriál s názvem Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových, který ovšem sklidil u příbuzných i jednoho z bratrů kritiku. Upřímnou výpověď zprostředkovala a zveřejnila Erikova manželka Tammi na sociální síti X.

Erik v ní osočuje režiséra Ryana Murphyho, že úmyslně zkreslil fakta v případu jejich rodiny a pošpinil bratra Lylea, kterého dle něj vyobrazuje jako hloupou karikaturu. „Můžu věřit jen tomu, že to udělali schválně. S těžkým srdcem říkám a věřím, že Ryan Murphy nemůže být tak naivní a nepřesný, aby to udělal bez zlého úmyslu,“ píše Erik ve své výpovědi. Dále také uvádí, jak těžké je pro něj vědět, že Netflix svým nečestným zobrazením tragédie v souvislosti s jejich zločinem vrátil pravdu do názorů minulosti, kdy obžaloba postavila svou výpověď na přesvědčení, že muži nejsou sexuálně zneužíváni a prožívají trauma ze znásilnění jinak než ženy.

K seriálu se vyjádřila také Joan Vander Molen, teta bratrů Menendezových. „Je to fobická, hrubá, anachronická, seriálová noční můra, která není jen prošpikovaná nepravdami a nehoráznými falešnostmi, ale ignoruje nejnovější osvobozující odhalení. (…) Chceme, aby svět věděl, že Erika a Lylea podporujeme. Známe je, milujeme je a chceme je doma s námi, “ zveřejnila Joan prostřednictvím Tammi, která vydala knihu o životě s doživotně odsouzeným manželem s názvem They Said We’d Never Make It: My Life With Erik Menendez.

Nové důkazy mohou být pro Menendezovy propustkou na svobodu

Poprvé od posledního soudu, který proběhl zhruba před 30 lety, může v případu vraždících bratrů Menendézových dojít k velkému zvratu. Právník bratrů totiž získal nové důkazy, které případ mohou znovu otevřít. Jedním z nich je dopis, který měl údajně Eric Menendez poslat svému bratranci Andymu Canovi pár let před vraždou rodičů. Tehdy teprve sedmnáctiletý Eric v něm popisuje již veřejnosti známé zneužívání ze strany svého otce. Část dopisu zveřejnil web Newsweek. Cano dřív u soudu svědčil, že mu Erik o zneužívání řekl. Žalobci ovšem soud přesvědčili, že bratranec lhal.

Druhým důležitým důkazem je přiznání bývalého člena hudební skupiny Menudo Roye Rosselloa. Ten se nechal slyšet, že ho José Menendez, otec Lylea a Erica, údajně během návštěvy v jeho domě také sexuálně zneužil. V té době mu mělo být pouhých 14 let, píše web Newsweek.

George Gascón, okresní prokurátor v Los Angeles v rozhovoru pro Newsweek potvrdil, že nové důkazy jeho kancelář přezkoumá. Výsledek by mohl znamenat nový soudní proces, zmírnění trestu či úplné propuštění na svobodu.

Dokument Bratři Menendézovi.
Foto: Netflix

Za jejich propuštění prosí veřejnost i Kim Kardashian

Jak už dokument v závěru ukazuje, seriál má velký dopad na společnost a generace, která v době spáchání vražd ještě vůbec nebyla na světě nyní bojuje za osvobození bratrů Menendezových. Své názory vyjadřuje prostřednictvím sociálních sítí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na TikToku jsou za poslední dobu zveřejněny tisíce podporujících příspěvků –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nebo formou demonstrací. Své podporovatele si Lyle a Eric získali i u celebrit. Hollywoodská hvězda Kim Kardashian zveřejnila prohlášení, které volá po jejich propuštění. „Je načase, aby byli bratři Menendezovi osvobozeni. Všichni jsme produktem našich zkušeností. Ty vytváří, kým jsme byli, kdo jsme a kým budeme. Čas nás psychicky i fyzicky mění a pochybuji, že někdo může říct, že je stejný člověk jako v 18. Já vím, že nejsem!“ říká Kim ve svém instagramovém příspěvku, kde nachází u lidí velkou podporu.

Zdroje: Neewsweek, Instagram/kimkardashian, síť-X/TammiMenendez1

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.