Před prezidentskými volbami jde do kin drama o Trumpovi. Ukazuje ho jako mladíka na cestě k moci

Tereza Pulgretová
Foto: Pief Weyman

Jen pár dní před prezidentskými volbami ve Spojených státech se do tuzemských kin řítí film o vzestupu Donalda J. Trumpa. Snímek s názvem The Apprentice: Příběh Trumpa mapuje kariérní začátky jedné z nejvýraznějších osobností současnosti po setkání s právníkem Royem Cohnem. Ten nadějného politika naučil, jak získat moc a bohatství pomocí manipulace, zastrašování a médií.

Jméno Donalda J. Trumpa lidé po celém světě znají už několik desítek let. Od svých čtyřiceti let se tento politik a podnikatel pohybuje na mediální a společenském poli médií a o jeho životě už toho bylo napsané skutečně mnoho. Oblast Trumpova života, která je ale zkoumána méně, je jeho mládí, ve kterém se paradoxně jeho výrazná osobnost a postoje nejvíc formovaly.

Na téma tohoto typického amerického úspěchu se zaměřil íránsko-dánský režisér Ali Abbasi, který vyprávění Trumpova příběhu pojal nikoliv jako biografii, nýbrž jako studii této jedné kapitoly, jež měla obrovský dopad na celou nejen tamní veřejnost.

PSALI JSME: CHCI DOSTAT NENÁVISTNÝ TWEET OD DONALDA TRUMPA, ŘÍKÁ HVĚZDA SERIÁLOVÉHO HITU NETFLIXU SRDCERVÁČI JOE LOCKE

V novém dramatu s názvem The Apprentice: Příběh Trumpa po boku scenáristy a novináře Gabriela Shermana zachytil vztah bývalého prezidenta USA a současného republikánského kandidáta s jeho mentorem Royem Cohnem. Tento právník a politický stratég se proslavil odsouzením manželů Rosenbergových za špionáž a vyšetřování podezřelých komunistů z okruhu senátora McCarthyho.

Mladému Trumpovi ukázal, jak pracovat s médii, jak mluvit a jak využívat všechny své schopnosti v temném umění získávání moci. Naučil ho také svá takzvaná pravidla vítězství. Je to celé prastarý koncept, myšlenka, že učedník vstřebává moudrost svého mentora a zdokonaluje jeho myšlenky do té míry, než získá dominantní postavení.

„Doufám, že lidé, ať už mají jakýkoli názor na Donalda Trumpa, mohou film sledovat a skutečně tento vztah prožít. Nemá to být ideologický útok nebo polemická debata. Jde o zobrazení určité složitosti těchto lidských bytostí,“ vysvětluje Abbasi.

Naráží tím hlavně na složitost Trumpova ambivalentního charakteru. Základ totiž politikovi do života daly hned dvě otcovské postavy. Jednou byl jeho rodič Fred a druhou právě Roy. Dlouho předtím, než se stal miliardářem, hvězdou reality show nebo 45. prezidentem Spojených států, byl Trump v sedmdesátých letech ambiciózní mladík odhodlaný prorazit na trhu s nemovitostmi v New Yorku. Donaldův bohatý otec, Fred Trump, považoval synův plán za bláhový. A právě proto našel začínající podnikatel útěchu v Cohnovi.

„Lidé vnímají Trumpa jako stroj na pobuřování, jako nenávistnou a rozdělující postavu a v mnoha ohledech je jako herec hrající roli, kterou hraje tak dlouho, že se stala jeho identitou,“ dodává Sherman. V Trumpových začátcích tomu ale bylo jinak. Byl tišší, váhavý a velmi odlišný od muže, kterého známe dnes.

ČTĚTE TAKÉ: JAKO PRVNÍ AFROAMERIČANKA BOJOVALA O PREZIDENTSKÉ KŘESLO A STALA SE VZOREM MNOHA DÍVEK. NA NETFLIX MÍŘÍ FILM O SHIRLEY CHISHOLM

K trefnému vystižení všech vlastností byl proto nutný kvalitní výběr herců. Hlavní postavu ztvárnil Sebastian Stan, kterého diváci viděli například ve filmu Já, Tonya nebo v marvelovských blockbusterech. Parťáka Roye mu v novice hraje Jeremy Strong známý ze seriálu HBO Boj o moc.

Otce Freda si zahrál Martin Donovan, staršího bratra Charlie Carrick a budoucího poradce Rogera Stonea Mark Rendall. Nejdůležitější pro film však byla Trumpova první manželka Ivana, česká modelka a ambiciózní podnikatelka, která si vzala magnáta v roce 1977 a měla s ním tři děti. Roli získala bulharská herečka Maria Bakalova, která se proslavila mezinárodně díky své roli ve filmu Boratův navázaný telefilm, za kterou byla nominována na Oscara.

Na závěr snad lze už uvést jen slova Shermana. „Doufám, že diváci pochopí, že The Apprentice: Příběh Trumpa je varovným příběhem o tom, co se stane, když se člověk rozhodne, že jedinou věcí, na které v životě záleží, je vítězství,“ uzavřel.

Do českých kin snímek The Apprentice: Příběh Trumpa dorazí 31. října.

Zdroje: Bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.