Natáčí se seriál na motivy románu Obraz Doriana Graye. Diváci se bouří proti kontroverzní změně

Barbora Kučerová
Foto: Ealing Studios/Momentum Pictures

Obraz Doriana Graye patří mezi knihy, které by během svého života měl přečíst opravdu každý. K několika filmovým adaptacím této klasiky se brzy přidá i seriál společnosti Netflix. Fanouškům se ale nelíbí zásadní změna v příběhu.

Obraz Doriana Graye se dočká seriálu z dílny Berlanti Productions s názvem The Grays. Moderní pojetí z prostředí kosmetického průmyslu poukáže na naši posedlost věčným mládím a nehynoucí krásou. Seriál se točí kolem sourozenců Basila a Doriana Grayových a podílejí se na něm skuteční sourozenci Rogersovi, kteří už dříve spolupracovali na Souputnících (Fellow Travelers) nominovaných na cenu Emmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FILMOVÝ ZÁŽITEK ROKU, KTERÝ VZNIKAL DLOUHÝCH 10 LET, SE BLÍŽÍ. AMERIKÁNKA DORAZÍ DO KIN UŽ V ZÁŘÍ

V gotickém románu Obraz Doriana Graye z 19. století se setkáváme s umělcem Basilem, který se zamiloval do pohledného Doriana Graye a kreslí jeho podobiznu. Když Dorian vysloví přání, aby portrét stárnul místo něj, začnou se veškeré Dorianovy hříchy a neřesti projevovat na obraze, zatím co mladíkova tvář zůstává beze změny.

První verze románu Obraz Doriana Graye byla do velké míry cenzurována, převážně kvůli homoerotickým pasážím. V době Oscara Wilda byla homosexualita brána jako zločin, dnes se ale literární historici shodnou, že Obraz Doriana Graye patří k předním dílům pro LGBTQ+ komunitu. Změna vztahu hlavních postav z milenců na sourozence proto působí zvláštním dojmem.

Negativní reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a na sociálních sítích se strhla vášnivá diskuze a kritika Netflixu. Největší nevole se ozývají ze skupiny Sappho and her friend na Redditu. Jedna z komentujících napsala: „Oscar Wilde si prošel soudním procesem kvůli sodomii, protože na viktoriánskou dobu byl román ‚příliš homosexuální‘. Pokračovat v jeho cenzuře v roce 2024 je strašné.“ Tvůrci se ke kontroverzi zatím nevyjádřili.

Zdroj: Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.