Dramatické fantasy o naplňování proroctví míří na Netflix s druhou řadou. Fenomenální seriál, chválí Šahmaran diváci

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Máte rádi zajímavé kousky, které vychází z mýtických příběhů? Netflix už za pár dní fanoušky potěší druhou řadou tureckého dramatického fantasy seriálu Šahmaran (Shahmaran). Své diváky nadchl do takové míry, že si okamžitě přáli jeho pokračování.

Začátkem loňského roku Netflix uvedl první řadu tureckého seriálu Šahmaran, který se v řadě zemích ve sledovanosti v TOP 10 objevoval na předních místech. Jelikož se jeho tvůrci inspirovali legendou, nejprve si o ní něco řekneme. Podle pověstí několika kultur Blízkého východu, zejména turecké oblasti, je Šahmaran mýtická bytost, napůl had a napůl žena žijící v krásné zahradě v podzemí. Legenda praví, že jednoho mladého muže nechali jeho přátelé samotného v jeskyni, kde sbíral med.

Camsap se bál a myslel si, že v jeskyni sám zemře. Nalezl ale otvor, který pomocí nože zvětšil do takové míry, že jím prolezl. Nečekal ovšem, že skončí v tajemné zahradě obklopen hady, mezi kterými se nacházela i krásná a laskavá Šahmaran. Brzy se do sebe zamilovali, ale po několika dnech se Camsapovi začalo stýskat po domovu. Vyjádřil své přání vrátit se zpátky, s čímž Šahmaran pod jednou podmínkou souhlasila. Mohl opustit její království, ale na oplátku jí musel slíbit, že o její existenci nikdy nikomu neřekne.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NAPÍNAVÉ VYŠETŘOVÁNÍ VRAŽDY PODLE OBLÍBENÉ KNIHY NADCHLO DIVÁKY I KRITIKY. TEĎ MYSTERIÓZNÍ DRAMA SE SPOUSTOU ZVRATŮ DORAZÍ NA NETFLIX

Po letech se král města, v němž Camsap žil, nakazil záhadnou nemocí, kdy mu jeho pomocník sdělil, že ho může uzdravit jedině Šahmaranino maso. Nikdo si nemyslel, že tato mýtická bytost skutečně existuje, ale pomocník prohlásil, že muž, který se dostane do kontaktu s její kůží, bude mít na těle šupiny. Král proto nařídil všem, aby se vykoupali ve veřejných lázních, přičemž bylo kontrolováno, jestli má někdo na těle šupiny.

Vojáci objevili Camsapa, kterého přiměli prozradit, kde se Šahmaran nachází. K naprostému překvapení všech se Šahmaran vzdala, a dokonce jim řekla, jak sníst její maso. Její tělo bylo rozděleno na tři části a král a jeho vzácný pomocník z chamtivosti snědli její hlavu. Oba zemřeli a Camsap, který snědl její ocas, se nedokázal smířit s vinou poté, co zradil slib, který své lásce dal. Podle legendy může být lidstvo ze svého hříchu vykoupeno pouze tehdy, když se člověk znovu zamiluje do napůl hadí bytosti. Tentokrát bude muset být osud opačný a člověk se pro svou lásku obětuje.

Dramatický fantasy seriál Šahmaran se točí kolem tohoto fascinujícího mýtického příběhu. Rozdílem oproti legendě je, že se Lilith, sestra Šahmaran, snaží v seriálu lidstvu pomstít za její smrt. V tomto bodě je potřeba si uvědomit, že podle turecké mytologie je Lilith bohyně Umay, tedy ochránkyně dětí a těhotných žen. V některých oblastech ovšem věří, že je pro ně Lilith naopak nebezpečná.

PSALI JSME TAKÉ: SNÍMEK, KTERÝ POBLÁZNIL SVĚT, AKČNÍ JEDNOHUBKA S HALLE BERRY NEBO VRAŽDĚNÍ EXPARTNERŮ PODLE SKUTEČNOSTI. TO JE SRPNOVÁ NABÍDKA NETFLIXU

Podle Netflixu dramatický fantasy seriál pojednává o dlouho očekávaném proroctví, které se konečně naplňuje. Šahmaran se postupně probouzí v těle Sahsu (Serenay Sarıkaya) a k dokončení celého procesu jsou zapotřebí náročné zkoušky. Mezitím se Lilith (Ece Ertez) vynořuje ze své prokleté studny, připravena pomstít se za utrpení, které kvůli lásce vytrpěla. Na její cestě za pomstou ji doprovází Cihan (Mert Ramazan Demir), jenž se snaží zorientovat v moderním světě.

„Shahmaran byl fenomenální, od skvělého obsazení (zejména hlavních rolí), přes nadpřirozené zvraty, romantiku až po skvělý příběh. Propletení skutečného folklóru do paranormální fantasy série tomu dodalo extra mystický nádech. Tento seriál všem vřele doporučuji,” uvádí ve svém hodnocení na Rotten Tomatoes jeden z diváků, kde si první řada vysloužila neuvěřitelných 91 %. Další dodává, že to působí jako dobře natočený film a jiný se pozastavuje nad tím, proč se seriálu nedostává pozornosti médií, když si to rozhodně zaslouží.

V očekávané druhé řadě, kterou si mnoho diváků přálo, bude láska mezi Sahsu a Maranem (Burak Deniz), zhruba čtyři sta let starým hadem, podrobena náročné zkoušce. Ačkoliv se Maran od ní snažil držet dál, osudu nedokázal vzdorovat. Zatímco se Sahsu, jež bude stále více ztrácet kontakt s realitou, dozvídá, že je jejím osudem zemřít, Šahmaran a Lilith nebudou ustupovat ve svém boji o cyklus vesmíru. Lilith zuří, že si její sestra zvolila lásku namísto ní, a proto svou snahu o pomstu stupňuje. Hraje se s myslí všech a používá proti nim jejich slabosti.

Druhá řada dramatického fantasy seriálu Šahmaran vstoupí na Netflix 8. srpna.

Zdroje: Netflix, Medium, Dizilah, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.