Napínavé vyšetřování vraždy podle oblíbené knihy nadchlo diváky i kritiky. Teď mysteriózní drama se spoustou zvratů dorazí na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Joss Barratt/Netflix

Může vás školní projekt zabít? Už za pár dní se o tom přesvědčí herečka Emma Myers, která v hitu Wednesday zářila jako Enid Sinclair. Ve svém nejnovějším mysteriózním dramatu Příručka k vraždě pro hodné holky (A Good Girl’s Guide to Murder) se americká herečka pustí do vyšetřování pět let staré vraždy, která jí nedává spát.

Britská autorka Holly Jackson v roce 2019 vydala první díl mysteriózní young adult trilogie A Good Girl’s Guide to Murder, který se o rok později dočkal i českého vydání. Na Databázi knih čtenáři jedničce udělili neskutečných 90 % a v recenzích uvádí, že je kniha mile překvapila a ostatním ji rozhodně doporučují.

„Celé je to zamotané, až mám pocit, že jestli někdo uhodne v půlce knihy, jak to nakonec bude, tak už by měl dostat titul Sherlocka nebo jiného detektiva, protože wow. Nečekala jsem to až takhle komplikované,” píše o prvním dílu čtenářka.

Není tedy divu, že se seriálové adaptace ujalo BBC a produkci dalo na starosti společnosti Moonage Pictures. Na koprodukci se dále podílel německý kanál ZDFneo a samozřejmě Netflix.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NAPĚTÍ, ŽE BY SE DALO KRÁJET: NOVÝ VRAŽEDNÝ SERIÁL OD NETFLIXU S NICOLE KIDMAN SLIBUJE, ŽE SE OD NĚJ NEBUDETE MOCT ODTRHNOUT

Jelikož byl seriál Příručka k vraždě pro hodné holky režírovaný Dolly Wells natočený pod taktovkou BBC, dočkal se už své premiéry ve Velké Británii a v Irsku. Na světové hodnoticí platformě Rotten Tomatoes mu kritici udělili skvělých 86 %. „Scénář je jasný a svižný. Během čtyřicetiminutových epizod udržuje děj neustále v tempu. Není tam prostor na to se nudit, zabývat se dějovými nesmysly anebo dělat cokoli jiného než se bavit,” uvádí na adresu seriálu Lucy Mangan z Guardian. Diváci to se svými 71 % vidí podobně.

„Sice se to nedrželo úplně knihy, ale i tak to bylo dobré. Seriál umožňuje čtenářům knih sledovat vývoj stejného příběhu, ale trochu jiným způsobem, což znamená, že i když znají konec, pořad je to drží v napětí,” píše jeden z diváků. „Nebylo to úplně stejné jako knihy, ale osobně mi to nevadilo, i tak to bylo velmi zajímavé,“ souhlasí pak další a jiný uvádí: „Bylo to zábavné se spoustou zvratů a vynikajících vodítek se solidní chemií.“

A o čem vůbec nadcházející novinka je? Pět let poté, co městečkem Little Kilton otřásla vražda populární maturantky Andie Bell, ze které byl obviněný její přítel Sal Singh, jenž následně spáchal sebevraždu, se cílevědomá Pip Fitz-Amobi snaží zjistit pravdu. Přestože byl případ policí uzavřen a všichni v městečku věří, že čin spáchal Sal, chytrá a cílevědomá dívka se v rámci maturitního projektu dá do vlastního vyšetřování. Pokud to skutečně neudělal Sal, znamená to, že vrah je stále tam někde venku, a Pip se tak sama ocitá v nebezpečí.

PSALI JSME TAKÉ: NETFLIX UKÁZAL ZÁBĚRY Z NATÁČENÍ 5. ŘADY STRANGER THINGS. VYPADÁ TO, ŽE ZÁVĚR BUDE SKUTEČNÉ EPICKÝ

V upoutávce lze vidět, že to Pip s projektem myslí opravdu vážně, protože zveřejňuje video, v němž prohlašuje, že se ujímá vyšetřování a Sal to nebyl. Je varována, aby se měla na pozoru, jelikož jsou najednou všichni podezřelí a některým z nich se to zkrátka líbit nebude.

Emma Myers v seriálu ztvárňuje Pip, které ve vyšetřování bude pomáhat Salův bratr, jehož role se ujal Zain Iqbal. „Jsem z tohoto projektu nadšená a hrát Pipu byl můj sen. Ať už jste knihu četli, nebo ne, Příručka k vraždě pro hodné holky je po všech stránkách zážitek. Myslím, že se vám to bude opravdu líbit,” prohlásila herečka v rozhovoru pro Tudum.

Mysteriózní drama Příručka k vraždě pro hodné holky na Netflix vstoupí 1. srpna.


Zdroje: Tudum, Forbes, Databáze knih, Rotten Tomatoes, Guardian

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.