Cigaretová holka: Dobové drama líčí pozadí indonéského tabákového průmyslu v 60. letech 20. století a příběh zakázané lásky

Eva Lenská
Foto: Netflix

Kdo má rád historické seriály z Asie natočené podle knižní předlohy, má se na co těšit. Netflix totiž brzy uvede pětidílnou dobovou minisérii z Indonésie, která pojednává o odhodlané ženě, tabákovém průmyslu a rodinném tajemství. Cigaretová holka (Cigarette Girl) měla premiéru na 28. mezinárodním filmovém festivalu v Busanu a zajímavé je, že režii má na svědomí manželský pár.

Dasiyah (Dian Sastrowardoyo) je krásná mladá žena, jejíž vášní je vymýšlení dokonalých receptur na hřebíčkové cigarety, známé jako kretek. Jenže v 60. letech 20. století je v Indonésii zvykem, že dívky a ženy mohou cigarety nanejvýš balit. Raději by se však měly dobře vdát a porodit kupu dětí. To však Dasiyah neboli Jeng Yah nestačí. Vymyslela novou příchuť cigaret a chce proniknout do světa, který patří jen mužům. A pak pozná Soeraja (Ario Bayu), charismatického muže, který toho chce být součástí. Za svou nerovnou lásku však oba ponesou následky.

ČTĚTE TAKÉ: Bradley Cooper je v životopisném filmu Maestro k nepoznání. Trailer ukazuje, jak těžké je žít v blízkosti hudebního génia

Foto: Netflix

Příběh má však i druhou dějovou linku, která se odehrává na počátku 21. století. V té době se Soerajův syn (Arya Saloka) a dívka jménem Arum (Putri Marino) vydávají na dlouhou cestu Jávou ve snaze splnit poslední přání jeho umírajícího otce a rozluštit rodinné tajemství.

Minisérie vychází z populárního románu Gadis Kretek od indonéské autorky Ratih Kumaly. Jak už jsme naznačili, režii si vzali na starost manželé Kamila Andini a Ifa Isfansyah, kteří se rozhodli představit divákům pozadí indonéského tabákového průmyslu, který je úzce spjat s historií země.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Loňské překvapení míří na Netflix: Česká variace na Lásku nebeskou je doslova napěchovaná plejádou hereckých hvězd

Andini vysvětlila, že převzala odpovědnost za mnoho uměleckých prvků spojených s vyobrazením Indonésie 60. let 20. století. „Když režíruji, mám obvykle na starosti mnoho věcí, které se týkají světa, který vytváříme, tedy nejen postav, ale také prostředí, návrhů kostýmů, barevných tónů a dalších prvků,“ uvedla. Zároveň dodala, že trvala na spolupráci s Batarou Goemparem, stejným kameramanem, s nímž pracovala na filmu Předtím, nyní a poté (Before, Now & Then), protože má zkušenosti s natáčením dané doby.

Historická minisérie Cigaretová holka bude na Netflixu dostupná už 2. listopadu.

Zdroj: Deadline, About Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.