Místa, kde se natáčela Cizinka: Paříž v centru Prahy nebo Fraser’s Ridge, který těžko najdete v Severní Karolíně

Foto: Starz

Seriál Cizinka už je tady s námi 10 let a kromě malebného Skotska, které nabízí úchvatné scenérie, se seriál natáčel i na mnoha dalších místech včetně Prahy. Čeští fanoušci se tak mohou projít přesně tam, kde Claire a Jamie prožili kus svého života.

Seriál Cizinka je plný nádherných míst a scenérií. V první řadě jsme mohli obdivovat krásy Skotska, jeho přírody a historických památek. Seriál zvýšil cestovní ruch ve Skotsku a mnoho fanoušků z celého světa se vydalo na Vysočinu, aby viděli bájné kameny Craigh na Dun nebo Lallybroch, kterým je ve skutečnosti hrad Midhope.

Foto: Starz

Ve druhé řadě pak příběh Jamieho a Claire zavedl do Francie. Ovšem z velké části vůbec o Francii nešlo. Čeští fanoušci mohou zajásat, protože tvůrci si pro tuto sérii vybrali kulisy Prahy. Ti bystřejší si známých míst jistě všimli.

„Vybrali jsme si Prahu, protože dnešní Paříž nevypadá jako Paříž 18. století. Jsem moc ráda, že natáčíme zrovna tady, protože ji alespoň mohu vidět,” říká Caitriona Balfe (Claire) v rozhovoru pro TV Insider, který se natáčel ve Vrtbovské zahradě.

„Praha je fantastické město. Je strašně hezké. Včera jsme natáčeli na ulici a měli jsme spoustu doplňků jako stánky na trhu, byli tam koně a kočáry, takže vás to opravdu přenese zpátky v čase a do příběhu. V tu chvíli jako herec víte, že toho nemusíte tolik dělat, ale jen si užíváte, že jste tady,” řekl zase v rozhovoru pro Insider před sedmi lety Sam Heughan (Jamie).

Ano, oblíbená ústřední dvojice seriálu, Claire a Jamie Fraserovi, se opravdu procházela po chodnících naší metropole. Druhá řada se v roce 2015 natáčela na Kampě v okolí Karlova mostu na západním břehu Vltavy.

Dále filmaři využili exteriéry Vojenského kostela svatého Jana Nepomuckého, z kterého se v seriálu stal L’Hopital des Anges, kde Claire léčí nemocné Pařížany po boku matky Hildegardy a dalších jeptišek. Interiéry pak byly natočeny v glasgowské katedrále ve Skotsku.

Opomenout nemůžeme ani Radnické schody, po kterých několikrát Claire vystoupala například, když zamířila k lékárníkovi. Kromě venkovních lokací se natáčelo i uvnitř. Své prostory pro seriál Cizinka poskytla knihovna Strahovského kláštera, která se stala knihovnou krále Ludvíka XV. ve Versailleském paláci.

V dalších řadách pak oblíbení hrdinové seriálu zamířili do Karibiku, který se však natáčel v Kapském Městě a nakonec do Karolíny. Zajímavostí je, že Fraser’s Ridge a další americké lokace ve skutečnosti leží ve Skotsku – i když rozsáhlé záběry z Blue Ridge Mountains ukazují skutečně výhled na přírodu v Severní Karolíně, ovšem promítanou pouze na zelené plátno.

Fraser’s Ridge i vesnice, kde žijí Mohawkové byly natáčeny na soukromích pozemcích. Filmaři ale nechtěli prozradit konkrétní lokace ve Skotsku, kde se nacházejí. Jedním z důvodů je i fakt, že má seriál velkou řadu příznivců a nechtěli, aby bylo natáčení nějak rušeno.

Foto: Starz

Zdroje: Cizinka, TV Insider, Autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.