Tom Cruise se znovu pokusil zachránit Hollywoodu zadek. Během probíhající stávky tlačil na obě strany

Michaela Pašková
Top Gun: Maverick / Foto: Paramount Pictures

Hollywood se v současné době otřásá v základech, za což mohou stávky scenáristů a nově i herců. Řekli byste, že scénáristé, kteří jsou mozky všech seriálů a filmů, si jako tvůrci musí přijít na slušné peníze. Opak je ale pravdou. Se svými podmínkami nejsou příliš spokojení. Vyrazili tedy do boje a spustili obrovskou lavinu. V poslední dnech se za svá práva rozhodli bít i herci a herečky.

Scénáristy, které zastupuje Sdružení amerických scénáristů (WGA), trápí, že přestože jsou například jejich projekty úspěšné na VOD službách, jako je Netflix nebo HBO, nejsou kvalitně odměňováni za svou tvrdě odvedenou práci. Při vyplácení mezd streamovací giganti a studia například nepřihlížejí k tomu, jak vysoko na příčkách sledovanosti se nejrůznější seriály nebo filmy drží. Rovněž neberou v potaz hodnocení a výši výdělků na pokladnách kin. Stává se tak, že se tvůrci nacházejí v běžné mzdové rovině jako zbytek společnosti.

Ke scénáristům se nyní připojili i herci a herečky, které zastupuje Odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA). Od roku 1960 je to tak poprvé, co tyto dvě skupiny odborářů společně stávkují. Vedení SAG-AFTRA se rozhodlo k WGA připojit poté, co se s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP) nedohodli na nové kolektivní smlouvě.

Odborový svaz SAG-AFTRA má více 160 tisíc členů, z nichž většina stávku podporuje. V důsledku stávky nesmí herci ani herečky propagovat nově vzniklé snímky, účinkovat v pořadech a tvořit.

PODROBNĚJI JSME O STÁVCE PSALI ZDE: Hollywood je v krizi, ke stávkujícím scénáristům se přidali herci. Z premiéry vychvalovaného Oppenheimera odešla největší esa

Tom Cruise se snaží zachránit Hollywood

Dlouhých pět týdnů se snažili představitelé odborového svazu SAG-AFTRA s aliancí dohodnout. Červnových jednání se dokonce účastnila hvězda Mission Impossible. Vyšlo najevo, že Tom Cruise osobně naléhal na představitele aliance, aby vyslechli obavy odborové organizace. Kromě toho se bil za práva kaskadérů. Společně s odborovou organizací se snažil alianci přimět, aby herecké hvězdy dostávali zaplaceno pokaždé, co by jejich obličej byl prostřednictvím umělé inteligence použit. Navíc by streamovací giganti a studia musela vždy získat k využití obličeje souhlas herce nebo herečky. Žádná jiná hvězda jeho kalibru se proběhlých jednání nezúčastnila.

PSALI JSME TAKÉ: Mezi seriály, které budou mít zpoždění kvůli stávce amerických scénáristů, je i několik velkých hitů včetně Stranger Things

Vzhledem k choulostivému stavu kin Tom Cruise naléhal i na představitele odborového svazu. Žádal, aby zvážili možnost udělení povolení hereckým hvězdám propagovat nové snímky. Představitelům odborového svazu připomněl, že i hercům a herečkám záleží na tom, aby si jejich snímky na pokladnách kin vedly dobře.

Bohužel ani jeho účast nepomohla, aby se představitelé odborové organizace a aliance dohodli. Počínaje 14. červencem odborová organizace SAG-AFTRA vstoupila do stávky, čímž se připojila k WGA.

Není to poprvé, co se Tom Cruise pokusil o záchranu Hollywoodu. Loni naléhal, aby jeho snímek Top Gun: Maverick nejprve debutoval v kinech a až poté by byl přístupný na streamovací službě. Tento hazard se Cruisovi vyplatil, protože snímek na pokladnách kin vydělal celosvětově téměř 1,5 miliardy dolarů a byl nominován na šest Oscarů. Mnozí filmu přičítali zásluhu na záchraně stavu kin v létě a také po pandemii. Legendární režisér Steven Spielberg Cruisovi děkoval, že doslova zachránil Hollywoodu zadek.

Zdroje: Netflixer, The Hollywood Reporter, Vanity Fair

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.