Nejlepší drama za poslední roky, hodnotí diváci nový japonský seriál Netflixu. Většina Čechů ho zatím úplně ignoruje

Foto: Netflix

Na Netflix 4. května dorazilo japonské sportovní drama, které si mnoho diváků možná už jen kvůli zemi, ze které pochází, ale hlavně kvůli tématice, zřejmě nepustí a vyignoruje ho. Většině se to vlastně zatím dost daří. Ti, kteří si ho ale pustili, jsou většinou velice příjemně překvapení. Chválí ho dokonce i ti, které daná tématika naprosto nezajímá.

Myslíte si, že stačí být tlustý k tomu, aby mohl někdo dělat sumo? Nové japonské sportovní drama Žák sumo (Sanctuary), které je od 4. května dostupné na Netflixu, vám ukáže, že za tím stojí spousta dřiny a námahy. Dokonce i diváci, kteří říkají, že seriálové a filmové počiny se sportovní tématikou obvykle obcházejí obloukem, byli překvapeni, jak se jim nový seriál líbil.

„Jsem seriálový fanda mnoha žánrů a nečekal jsem, že mě zaujme sportovní téma, natož sumo,“ píše jeden z recenzentů na ČSFD, který dal Žákovi sumo rovnou pět hvězd a další se připojuje: „Kdo se přenese přes tuto skutečnost, uvidí velmi zajímavě natočený seriál, který má hodně co říct. Já nejsem ani fanoušek sumo, ani nikterak nevyhledávám asijskou produkci, ale tohle jsem si užil.“

U tohoto počinu je především důležité, dokázat se oprostit od kulturních odlišností mezi námi a Japonci. Potom dostanete prvotřídní sportovní drama, které si získá vaši pozornost a v závěrečných dílech vás úplně pohltí. Je jasné, že to není téma pro všechny. Ale určitě stojí za to. „První díl byl trochu slabší a spíše seznamovací, ale pak se to začalo rozjíždět. Chtít po seriálu z Japonska, navíc o něčem tak výhradně typickém pro Japonsko jako je sumo, aby byl tvořen západním způsobem, je prostě hodně hloupá myšlenka,“ stojí v další z recenzí, s kterou nelze nesouhlasit.

Osmidílný seriál vypadal nadějně už po vydání traileru, ale nakonec předčil všechna už tak celkem velká očekávání. Na ČSFD si prozatím drží překvapivě vysoké hodnocení 78 %, avšak stále velká část českého publika nemá ani ponětí, že existuje.

Výborné hodnocení má také na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes, kde mu publikum udělilo naprosto fantastických 98 %. „Jedna z nejlepších mini sérií, co jsem kdy viděl. Drsnost, odhodlání, pot a sumo. Bylo to nabité od začátku do konce,“ píše uživatel platformy jménem Ben a mnoho dalších s ním naprosto souhlasí. Seriál někteří dokonce hodnotí jako nejlepší drama za poslední roky. Většina chválí také emoce, vývoj postav a dokonce i vtipy.

„Musím přiznat, že sumo mě jako spot nikdy nelákalo sledovat. Ale zkusila jsem to. A nebyla jsem zklamaná. Seriál začal pomalu, vývojem postav a představováním děje. Je zábavný, je dramatický a vyvíjí se. Děj mě donutil dokoukat až do samotného finále,“ uvádí zase uživatelka s přezdívkou Claudi.

O čem je Žák sumo?

Seriál vypráví o mladistvém delikventovi Saruzakurovi, který se umí celkem dobře prát a tak se jednoho dne rozhodne, že se stane učněm zápasníka sumo. Jde mu ale hlavně o peníze a tento bojový sport ho vlastně až tak nezajímá. Ví, že drsné podsvětí profesionálních zápasů sumo je plné mladých mužů, kteří touží po penězích, ženách, slávě a moci, a on jednoduše není výjimkou. V Japonsku jsou totiž sumo zápasníci obrovské národní hvězdy. Jeho mistr v něm však vidí potencionál a vychovává ho v naději, že si konečně uvědomí jedinečnost tohoto v zemi vycházejícího slunce velmi populárního tradičního sportu. Saruzakurovi však chybí strach a většinou se chová dost hrubě, což jemu i mistrovi způsobuje značné problémy.

Cílem tvůrců Žáka sumo bylo prolomit tabu a ukázat ctižádostivost a bojového ducha zápasníků sumo. Herci v rolích zápasníků absolvovali roční intenzivní fyzický trénink pod vedením trenéra a odborníků, včetně odborníků na výživu olympijských sportovců. Samotné sumo herci trénovali přes půl roku.

Zdroje: Autorka článku, Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.