Oblíbená spisovatelka Elena Ferrante na Netflixu odhaluje skutečnou tvář Neapole v devadesátkách

Eva Lenská
Foto: Eduardo Castaldo/Netflix

Spisovatelka, která se skrývá za pseudonymem Elena Ferrante, je v současné době kritiky řazena mezi největší žijící italské autorky a týdeník Time ji dokonce v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Není divu, že její díla zajímají filmaře a samozřejmě i Netflix, který podle románu Prolhaný život dospělých (The Lying Life of Adults, La vita bugiarda degli adulti) natočil stejnojmennou minisérii.

Giovannina (Giordana Marengo) krásná tvář se mění, oškliví, alespoň si to myslí její otec. Dívka se podle něj každým dnem víc a víc podobá své tetě Vittorii (Valeria Golino). Ale může to být pravda? Opravdu se mění? Stává se z ní teta Vittorie, žena, kterou sotva zná, ale kterou její přísná matka a otec očividně pohrdají? Určitě někde existuje zrcadlo, v němž se může vidět taková, jaká skutečně je.

Giovanna tedy hledá svůj odraz ve dvou tvářích proslulého města Neapole. Jedna si nasazuje masku kultivovanosti a druhá vulgarity. Při hledání pravdy se hrdinka stěhuje z jedné do druhé, ale zdá se, že ani jedna tvář města ležícího v blízkosti činné sopky Vesuv, jí nenabízí odpovědi nebo únik.

Šestidílnou italskou minisérii natočil režisér Edoardo De Angelis, jenž se spolu s Laurou Paolucci a Francescem Piccolo podílel i na scénáři. Prolhaný život dospělých měl na Netflixu premiéru letos v lednu a uživatelé ČSFD mu udělili poměrně slušné hodnocení 65 %.

Ačkoli je Elena Ferrante známá především díky své Neapolské sáze Geniální přítelkyně, ani tento její román, který v tuzemsku vyšel v roce 2020, není k zahození a rozhodně si seriálové zpracování zaslouží. Vypráví o přísné výchově, zraňujících slovech a o cestě z dětství do dospělosti. Zpochybňuje mýtus šťastné rodiny a odhaluje lži, přetvářku a odcizení. Především však zobrazuje Neapol v 90. letech.

Pokud tedy milujete Itálii, Neapol a jste fanoušky Valerie Golino, kterou proslavily snímky Rain Man a Žhavé výstřely, musíte seriál rozhodně vidět!

Zdroj: ČSFD, What’s on Netflix, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.