Neobjasněný únos letadla: Zločinec za letu vyskočil s výkupným a navždy zmizel

Foto: Netflix

Netflix v novém dokumentu D.B. Cooper: Where Are You?! (D.B. Cooper: Kde jsi?!) řeší zmizení záhadného únosce letadla Boeing 727. Zní to tak trochu jako Mission: Impossible? Jde ale o příběh podle skutečné události a jeden z mála do dnes neobjasněných únosů letadel.

Dne 24. listopadu 1971 nastoupil muž identifikující se jako Dan Cooper na let z Portlandu ve státě Oregon do Seattlu ve státě Washington. Měl na sobě oblek a nesl kufřík. Počkal, až bude letadlo ve vzduchu, aby předal letušce lístek, na kterém stálo, že požaduje výkupné 200 000 dolarů a informace o tom, že má bombu. Jakmile byly jeho požadavky o několik hodin později splněny, muž se připoutal k padáku, otevřel zadní dveře letadla a za letu z něj vyskočil. Zmizel a od té doby nebyl nikdy nalezen.

Ačkoliv byly vyšetřovány stovky osob, dodnes není známa jeho pravá identita. Neví se ani, jestli měl komplice a jestli vůbec seskok z letadla přežil. Většina peněz z výkupného nebyla nikdy nalezena. FBI předpokládá, že muž skok z letadla nepřežil. Existuje ale několik neoficiálních teorií, které popisují, co se s ním mohlo stát.

Foto: Netflix

O více než půl století později záhada D.B. Coopera, jak se mu začalo říkat poté, co média zkomolila jméno, kterým se původně představil, nepřestala fascinovat policii ani amatérské detektivy. Kdo to je a kam šel poté, co vyskočil z letadla? Nový čtyřdílný dokumentární seriál Netflixu D.B. Cooper: Where Are You?! zkoumá pokračující pátrání po nepolapitelném zločinci.

Dokument, který produktuje Fulwell 73, společnost spoluvlastněnou Jamesem Cordenem, a režíruje Marina Zenovich, obsahuje rozhovory s dlouholetými vyšetřovateli záhady, včetně jednoho amatérského detektiva, který tvrdí, že po 10letém pátrání únosce letadla našel.

Všechny čtyři epizody se na Netflixu objeví ve středu 13. července.

Zdroje: Entertainment Weekly, Trailer, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.