Námořník ve válce: Na Netflix míří norský válečný seriál plný brutality

Eva Lenská
Foto: Roxana Reiss/Netflix

Na Netflix míří třídílná norská minisérie z období 2. světové války nazvaná Námořník ve válce (War Sailor, Krigsseileren). Scénář byl inspirován skutečnými příběhy norských námořníků, kteří si podle slov režiséra dávno zasloužili uznání. Můžeme se tedy těšit na příběh plný hrdinství, odvahy a lidskosti.

Alfred Garnes (Kristoffer Joner) je námořník z dělnické třídy, který se nedávno stal otcem třetího dítěte. Spolu se svým přítelem z dětství Sigbjørnem Kvalenem neboli Wallym (Pål Sverre Hagen) pracuje na obchodní lodi uprostřed Atlantického oceánu. Když vypukne druhá světová válka, oba muži bojují o přežití a mnohokrát čelí smrti. Na jejich plavidla mohou totiž kdykoli zaútočit německé ponorky. Mají jediný cíl: přežít a vrátit se domů ke svým blízkým.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Narvik: Na Netflix míří norský válečný film natočený podle skutečné události

Foto: Roxana Reiss/Netflix

Alfredova žena Cecilia (Ine Marie Wilmann) mezitím žije sama v Bergenu a vychovává tři děti. Neví, zda Alfreda ještě někdy uvidí. Když se britská letadla pokusí bombardovat německý ponorkový bunkr v Bergenu, zasáhnou místo toho základní školu v Laksevågu a civilní domy v Nøstetu, což má za následek stovky mrtvých civilistů. Když se tato zpráva dostane k Alfredovi a Wallymu, oba muži přemýšlejí, zda jim doma vůbec někdo zbyl a zda se budou mít kam vrátit.

TAKÉ JSME PSALI: 5 norských filmů na Netflixu, které byste si neměli nechat ujít: Nechybí komedie ani horor

Norský režisér a scénárista Gunnar Vikene považuje svůj projekt a jeho uvedení na Netflixu za splněný sen. Koneckonců přiznal: „Námořník ve válce byl původně napsán jako celovečerní film i jako minisérie a já jsem se nemohl vzdát původní myšlenky vyprávět příběh v obou formátech. Během stříhání filmu jsme si uvědomili, že spousta záběrů se do dvouhodinového celovečerního filmu nevejde. Naštěstí Netflix tuto výzvu přijal a během podzimu jsme pak pracovali na natočení tříhodinové minisérie s několika novými scénami, abychom mohli ukázat celý příběh nejen norskému publiku, ale i zbytku světa.“

ČTĚTE TAKÉ: TOP 5 českých kriminálních filmů, které naleznete na Netflixu. Od gangsterky po temný thriller

Námořník ve válce je pro režiséra, který sám nějakou dobu pracoval v ponorce, důležitý i z jiného důvodu. Během rozhovoru pro Golden Globes řekl, že je dodnes naštvaný, že se válečným námořníkům nikdy nedostalo zaslouženého uznání. Poté vysvětlil: „Nikdy se o nich v souvislosti s válkou nemluvilo. Nezapadali do představy válečných hrdinů. Neměli uniformy, zbraně, medaile ani nic jiného. Ale zároveň nikdo neudělal pro výsledek víc. Bez nich by Spojenci válku prohráli. Tečka. Neexistuje historik, který by s tím nesouhlasil.“

Norská Minisérie Námořník ve válce bude na Netflixu dostupná 2. dubna. I s českým dabingem.

Zdroj: Netflix, Golden Globes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.