Seriál Netflixu Vzestup Osmanské říše je podle historika nejlepším vyobrazením Vlada III. Draculy

Foto: Netflix

V prosinci 2022 Netflix vydal druhou řadu historické minisérie Vzestup Osmanské říše (Rise of Empires: Ottoman), tentokrát s podtitulem Mehmed proti Vladovi (Mehmed vs. Vlad). Rumunský historik Andrei Pogăciaș tvrdí, že toto zobrazení života středověké postavy Vlada Țepeșe, který stojí za legendou o Drákulovi, se prozatím blíží realitě nejvíce.

Druhá šestidílná řada minisérie Vzestup Osmanské říše představuje tureckého sultána Mehmeda II. a trojnásobného valašského knížete Vlada Țepeșe neboli Vlada III. Draculu, který byl známý také jako Napichovač či Naražeč.

Dokumentární drama tureckého režiséra Emre Șahina představuje různé okamžiky jejich života, od dětství na osmanském dvoře až po jejich pozdější vývoj v dospělosti. Na jedné straně máme Mehmeda II., který naplňuje proroctví proroka Mohameda o dobytí Konstantinopole (jak jsme mohli sledovat v první řadě Vzestup Osmanské říše – Dobytí Konstantinopole), a na druhé Vlada Tepese, valašského vládce, vychovaného a vzdělávaného na sultánově dvoře.

Foto: Netflix

Ve druhé řadě se píše rok 1461 a Konstantinopol se stává Istanbulem. Během této doby se Mehmed II. stal nejen nejmocnějším vládcem na Východě, ale také nejobávanějším vládcem na Západě. Byl připraven dobýt Evropu a plánoval své další tažení proti Západu. Byl připraven vládnout světu a stát se nejmocnějším válečníkem na světě. Ale setkal se s nepřítelem, který tvrdil, že je mocnější než on.

Vlad Dracula slíbil Maďarům, že Mehmeda II. zabije a zničí jeho říši. Zvěsti o jeho výrocích se v království Mehmeda II. rozšířily jako požár. Druhá řada minisérie Vzestup Osmanské říše se točí kolem jejich slavné bitvy.

Rumunský historik Andrei Pogăciaș, který se podílel na tvorbě této úspěšné minisérie Netflixu, říká, že je pořad mnohem blíže realitě než cokoli, co bylo vyprodukováno v Rumunsku za komunismu. „Celkově je seriál podle mě nejlepší videoverzí Vladova života, mnohem lepší než rumunské „historické“ filmy z období komunismu nebo nesmysly natočené v posledních letech. Je vidět, že během jeho tvorby bylo vynaloženo hodně úsilí, aby byl co nejblíže realitě. Scénář je v pořádku. Ano, z historického hlediska to mohlo být mnohem lepší, ale i tak je to dost dobré,“ napsal na Facebooku dle Romania Insider.

Na ČSFD má druhá série Vzestup Osmanské říše: Mehmed proti Vladovi hodnocení 83 %.

Zdroje: Autorka článku, Minisérie Vzestup Osmanské říše, Romania Insider, 4G Media

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.