Zajímavosti o seriálu Alchymie duše: Plagiátorství, pěvecká hvězda a změna v obsazení

Michaela Pašková
Foto: tvN

Alchymie duše (Alchemy of Souls) je jedním z korejských seriálů, které vzaly Netflix útokem. Od mocných kouzel přes milostný trojúhelník až po popichující hlášky má tento skvost o třiceti dílech sesterského dua Hong jednoznačně vše, co by nás mohlo zaujmout. Svědčí o tom rovněž skutečnost, že se obě řady umístily v TOP 10 nejsledovanějších seriálů této platformy.

Alchymie duše nás přivádí do dění fiktivní země Daeho, kde se osudy obyvatel ubírají špatným směrem, a to díky magii, která přesouvá lidské duše. Ve snaze dosáhnout věčného mládí a absolutní moci započne mezi čaroději a čarodějnicemi strhující boj o Ledový kámen.

Údajné plagiátorství

Krátce poté, co byly v Koreji odvysílány první dvě epizody, začali čínští uživatelé internetu, pro které se v asijských zemích ustálil pojem tzv. netizen, poukazovat na možnou podobu s čínskými seriály Ever Night a Ashes of Love. Nelíbila se jim podobnost bojů a využití CGI efektů. Nicméně čím více epizod se odvysílalo, tím více nejrůznější pomluvy utichaly a seriál stoupal na žebříčku popularity. Nyní patří mezi nejoblíbenější korejské seriály všech dob. Na ČSFD má první řada hodnocení 83%. Druhá dokonce dopadla ještě o chlup lépe, a to s celými 84 %.

Odmítnutá hlavní role

Přiznejme si to, v roli Jang Uka si nyní těžko dokážeme představit jiného herce. Ať už ztvárňoval tvrdohlavého a vybíravého mladého pána, nebo osamělého muže toužícího po své milované, herec Lee Jae Wook do této role zapadl jako ulitý. Mnozí však nevědí, že téměř odmítl nabídku hrát v tomto seriálu.

V rozhovoru pro The Korea Times herec prohlásil, že se bál, jestli vůbec zvládne tak dlouhý projekt natočit. Nakonec byl však s výsledkem spokojen a zároveň byl vděčný, že si v něm mohl zahrát. „Alchymie duše je, co se týče žánru, seriál, jaký v Koreji jen tak nenajdete. Byl opravdu těžký a nebyl jsem si jistý, jestli ho zvládnu natočit. Protože je Jang Uk tak složitá postava, dostal jsem strach,“ uvedl.

Změna obsazení

Původní volbou pro postavu Mu Deok byla herečka Park Hye Eun. Zpráva o jejím obsazení se rychle šířila, díky čemuž se začala těšit popularitě. Nicméně v červenci 2021 produkční tým skrze zpravodajský server OSEN oznámil, že Park Hye Eun z projektu odstoupila.

Přestože se na svou roli začínající herečka pilně připravovala, cítila se pod tlakem. Po několika rozhovorech s produkčním týmem a ostatními herci, které se odehrály po prvním čtení scénáře a prvotním natáčení, se rozhodla z projektu s grácií odstoupit a popřála všem hodně štěstí.

Hlavní postava jako dvě rozdílné osoby

Druhá řada děje se odehrává tři roky poté, co Jang Uk zemřel a díky moci ledového kamene znovu ožil. Jeho milovaná Mu Deok/Nak Soo však takové štěstí neměla a bohužel v poslední epizodě první řady zemřela. Zatímco se Jang Uk v pokračování trápil její smrtí, cestu mu zkřížila tajemná žena Jin Bu Yeon. Přestože v ní viděl možnost zemřít, aniž by chtěl, zamiloval se.

Protože si scénáristky přály, aby Lee Jae Wook přistupoval ke své vzkříšené postavě jako ke zcela nové, čekala ho výzva. Pro druhou řadu díky tvrdému tréninku z původních 72 kilogramů ještě 4 až 5 kg zhubl. Navíc se zaměřil na to, aby změnil tón hlasu a četl repliky stroze.

Překvapivý nejmladší člen hlavního hereckého obsazení

Na rozdíl od Hollywoodu, kde jsou představitelé hlavních mužských postav starší než dámy, korejská produkce se nevyhýbá spojení mladších herců se staršími herečkami. Je tomu tak i v případě Alchymie duše. Lee Jae Wook se narodil v květnu 1998, zatímco Jung So Min, která ztvárnila Mu Deok/Nak Soo v první řadě, o celých devět let dříve, a to v březnu 1989. V pokračování se ujala postavy Jin Bu Yeon/Nak Soo herečka Go Yoon Jung, která se narodila v dubnu 1996.

Ukrytá pěvecká hvězda

Hwang Minhyun, který v seriálu ztvárnil Seo Yula, je původně k-popovým idolem. V roce 2012 debutoval jako člen skupiny NU’EST, přičemž rovněž působil v projektové skupině WANNA ONE. Herecké kariéře se začal věnovat až v roce 2020. Jelikož je zpěvákem, produkční tým seriálu neváhal a požádal ho, aby také nazpíval soundtrack.

Rozsáhlý rozpočet

Od uměleckého a kvalitního CGI přes úchvatné kostýmy až po rozsáhlé herecké obsazení a scénář je Alchymie duší jedním z těch seriálů, jehož jednotlivé položky rozpočtu nejsou nikterak malé. Navíc byly do natáčení zapojeny hned tři produkční společnosti – Studio Dragon, High Quality a TS Narincinema. Není tedy divu, že je tento seriál považován za jeden z nejdražších z korejské produkce vůbec. Jen vybudování prostoru k natáčení ve městě Mungjong vyšlo v přepočtu na 91,5 milionů Kč.

Obě řady seriálu jsou nyní dostupné na Netflixu.


Zdroj: MyDramaList, The Korea Times
, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.