Thermae Romae Novae: Komediální anime z antického Říma, které baví, ale i vzdělává

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

Architekt lázní Lucius jednoho dne omylem cestuje ve vaně časoprostorem do Japonska a zde se inspiruje pro své budoucí projekty v Římě. Bláznivý příběh popisuje zážitky cizince překvapeného například šampónem, záchodem nebo větrákem…

Thermae Romae Novae sleduje příběh římského designéra lázní Lucia Modesta, který se potýká s krizí v práci, kde je považován za staromódního. Odkaz svého dědy a otce však zahodit nechce a hledá tedy nové nápady, když ho najednou vcucne voda ve vaně.

Cestovatelská komedie podle mangy od Mari Yamazaki měla seriálové zpracování a dokonce i filmové v roce 2012. Hraný film Thermae Romae i přes to, že je to super bizárek, byl toho roku druhým nejvýdělečnějším filmem v Japonsku.

Anime Thermae Romae Novae navazuje na původní příběh, který doplňuje o nové zážitky Lucia, ale i o reálné zážitky autorky, která se vydává na cestu japonskými lázněmi a onseny. Zde si sama vždy na konci epizody vyzkouší setkání s kulturními prvky, se kterými se v průběhu seriálu seznamoval hlavní hrdina. Yamazaki však cestuje a konverzuje s lokálními pracovníky místo toho, aby se teleportovala ve vaně jako Lucius – vysoký, svalnatý (a velmi často nahý) Říman.

Na Netflixu je ke zhlédnutí celý seriál s českými titulky – kromě povedeného historického zpracování římského prostředí v seriálu zazní i latina!

Zdroj: Autorka článku, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.