Alex ztratil paměť. Jeho dvojče před ním roky tajilo hrůzy, které jim matka prováděla v dětství

Foto: Netflix

Řekni mi, kdo jsem (Tell Me Who I Am) je dokumentární film Netflixu z roku 2019, který režíroval a produkoval britský filmař Ed Perkins. Zaměřuje se na dvojčata Alexe a Marcuse Lewise. Alex ztratil paměť při nehodě na motorce, když mu bylo 18 let a jeho bratr dvojče mu pomohl obnovit ztracené vzpomínky z dětství.

Řekni mi, kdo jsem začíná tragédií: v roce 1982 se Alex Lewis probudil z tříměsíčního kómatu po havárii na motorce a ze svého života si nepamatoval nic kromě jedné věci: tvář svého identického dvojčete Marcuse Lewise.

Dokument z roku 2019 postupně odhaluje důsledky rozhodnutí, které učinil Marcus, náhle držitel všech vzpomínek svého bratra, kterému se rozhodl vykreslit obrázek šťastného života a zatajit mu skutečnosti o tom, co si prožili v dětství.

Film je natočený ve studiovém prostoru postaveném pro bratry ve středním věku, aby se poprvé postavili tváří v tvář pravdě a promluvili si otevřeně o bolestivém tajemství, které Marcus roky uchovával. Mezi Alexem a Marcusem desítky let ležela vina, zmatek a hluboký smutek nad tím, co zůstalo nevyřčeno.

Jak muži ve filmu vysvětlují, poté, co se 18letý Alex probral z kómatu a nepamatoval si nic od svého vlastního jména až po místo, kde bydlel, se vrátil domů se svou rodinou, aby začal znovu budovat svou identitu. Po letech však zjistil, že mu toho jeho bratr dost zatajil.

Foto: Netflix

Pozor, následující text obsahuje spoilery

„Představte si černý prázdný prostor. Ztratili jste všechno ve svém životě a začínáte s prázdným plátnem. Představte si, jak děsivé by to bylo,“ říká Marcus v dokumentu. Doma se Alex setkává se životem, o kterém mu bylo řečeno, že je normální, Marcus mu mezitím vysvětluje, kde má spát, kde jíst, kam jít na záchod a tak dále. Alex se zcela spoléhá na Marcuse, aby mu řekl o tom, co se stalo v jejich životech, a mezery se snaží doplnit fotkami z dětství a televizními pořady, které ukazují, jak fungují normální rodiny.

Ubíhají roky a Alex se sbližuje se svou rodinou. O ničem nepochybuje, ačkoliv je kolem spousta podivných věcí, které by mnozí mohli považovat za podezřelé. Dvojčata například bydlí v kůlně na pozemku své rodiny a nemají klíče od hlavního domu. Jejich otec je přísný a synům velice vzdálený.

Děsivé odhalení

Alex přes to všechno stále věřil, že je jejich rodina celkem normální, až do smrti své matky. V jejích věcech totiž s bratrem najde fotografii jeho a Marcuse jako chlapců, kde jsou nazí. Na snímku mají však ustřižené hlavy. Nakonec se odhodlá zeptat Marcuse, zda byli jako děti zneužíváni, což Marcus potvrzuje, aniž by uvedl další podrobnosti.

A tak Alexův život, už tak komplikovaný jeho ztracenými vzpomínkami, obklopují další nevyjasněné záhady. Roky čeká na to, až mu Marcus konečně objasní, co jako děti zažívali. Marcus ve filmu vysvětluje, že se před bratrem rozhodl skrýt rozsáhlé sexuální zneužívání matkou ve snaze ho ochránit. Zároveň ale sám nechtěl vzpomínat na traumatizující dětství.

Zdroj: Dokument Řekni mi kdo jsem

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.