Recenze: Velký průvodce meditací vás bez nadsázky naučí lépe žít. A zároveň není divně esoterický

Foto: Netflix

Moje psychoterapeutka byla nadšená, když jsem jí řekla, že se učím zklidnit pod taktovkou Headspace. Ten v roce 2021 prostřednictvím Netflixu vydal další sérii krátkých videí s cílem napomoci divákům získat zpátky balanc, aniž by bylo třeba přijímat novou filozofii nebo zrazovat svou současnou. Kromě toho má tento seriálek vynikající český dabing.

Co se Netflixu rozhodně daří, je udržovat si široké portfolio různých žánrů. Svým divákům rád podstrkuje kvalitní vzdělání v podobě dokumentů nebo třeba snadno dostupné a dobře vysvětlené techniky pro zlepšení kvality našeho života. A Velký průvodce meditací (Guide to Meditation) právě takové techniky nabízí.

O meditaci máme často podivně zkreslené představy. Každému z nás se okamžitě vybaví komplikované učení osvíceného nepálského mnicha, sedícího v nepohodlné pozici někde v horské pustině. Velký průvodce meditací si klade za cíl nám, začátečníkům, toto vnímání ulehčit a naučit nás několik základních, ale velmi funkčních zklidňujících metod, aplikovatelných klidně na každodenní bázi. A navíc nás u toho nechá normálně sedět nebo ležet. A věřte mi, není nic lepšího, než ležet a zároveň si připadat tak produktivní!

Foto: Netflix

Možná paradoxní se může zdát volba moderátora, jednoho ze zakladatelů Headspace, který byl skutečným tibetským mnichem. I přesto se mu však podařilo sestoupit k nám zpět na základní úroveň. Musím ale říct, že český dabing je výjimečně snad ještě lepší. Hlas Josefa Pejchala je uklidňující,  vzbuzuje okamžitý pocit důvěry a člověk by mu nejraději naslouchal celý den, což mému budoucímu manželovi nebudeme říkat.

Každá epizoda kombinuje přibližně 10 minut teorie a 10 minut samostatného soustředění. Díky krátkému vysvětlení a přítomnosti virtuálního průvodce jsem měla vždy pocit, že docela vím, co vlastně dělám, a mohla jsem skutečně relaxovat a prožít si plně každý pocit přesně podle návodu. Ten klid, který se po kratičké době dostavil, byl až neuvěřitelný. Oněch 20 minut uteklo jako voda a můj mozek se cítil jako po intenzivní dovolené.

A vůbec nejlepší benefit celého programu je, že představené techniky jsou opravdu, opravdu jednoduché, prosté a vlastně úplně normální. Pár se jich tímto způsobem naučíte, zjistíte, co vám funguje a vyhovuje, a můžete je využívat už napořád – před spaním, při jízdě v metru, když se potřebujete uklidnit v práci nebo si chcete prostě kvalitně zarelaxovat.

V závěru lze říct už jediné – výmluvy končí. Začátek životního balancu nebyl nikdy tak snadný a dostupný jako nyní. Tedy pokud vám vaše zařízení nezačne v půli hlásit vybitou baterii … to jen takový drobný tip z praxe.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.