Tom Hardy má do nažehleného panáka z Panství Downton daleko. Minisérie Taboo líčí syrovost a špínu Londýna v 19. století

Eva Lenská
Foto: BBC / FX Network

Fanoušci Austenové a Panství Downton si tentokrát na své nepřijdou. Ačkoli se minisérie Taboo odehrává v roce 1814, pro krajky a nevinné polibky v ní není místo. Ukáže nám to, co obvykle bývá skryto. Špínu, žebráky, prostitutky, depresivní atmosféru plnou intrik a jednoho drsňáka, který má koule se tím bahnem brodit.

Britský seriál Taboo, natočený v roce 2017 konečně míří i na Netflix. Temný a syrový příběh rozdělený do 8 epizod, který mají na svědomí Stephen Knight, Tom Hardy a jeho otec Edward Chips Hardy, slibuje, že bude na hony vzdálený dílům, jako jsou například Panství Downton nebo Poldark.

Dobrodruh James Delaney se po letech strávených v Africe vrací do Anglie, kde ho všichni měli za mrtvého, aby se rozloučil se svým otcem. Bohužel už ho nenajde mezi živými, nicméně po něm zdědí zanedbanou přepravní společnost, což je vlastně takový danajský dar. Dostane se totiž do konfliktu s Východoindickou obchodní společností, která si na ni činí nárok, a začne mu házet klacky pod nohy. Náš hrdina se najednou ocitá ve víru intrik a za každým rohem může přijít o kejhák.

Delaney není žádný svatoušek ani panák ve fraku. Prošel si peklem a bojuje s prohnanými bídáky i vlastními běsy. Rozhodně nemluví uhlazeně a místo dam spíš potkává prostitutky. Neštítí se incestu, ani hnilobně zapáchajících mrtvol a všudypřítomné špíny začouzeného Londýna.

Tom Hardy (REVENANT Zmrtvýchvstání) se při jeho ztvárnění pořádně vyřádil. Přiznal, že Delaney je vlastně takovým Billem Sykesem, Sherlockem Holmesem, Hannibalem Lecterem, Heathcliffem a Marlowem ze Srdce temnoty v jednom. Vtělil se do něj naprosto dokonale, čímž si ještě rozšířil svou fanouškovskou základnu. Není divu, že všichni doufají ve druhou řadu, která je zatím nejspíš v nedohlednu.

V seriálu si kromě zmíněného Toma Hardyho zahráli například David Hayman, Jonathan Pryce, Oona Chaplin, Richard Dixon, Leo Bill, Edward Hogg, Ruby-May Martinwood, Jessie Buckley, Stephen Graham, Franka Potente a James Greaves.

Pokud jste seriál ještě neviděli, nebo toužíte po opakování, na Netflixu bude dostupný už 11. března.

Zdroje: ČSFD, express

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.