Češi se obávají nesoběstačnosti. Pojišťovny jim nabízejí zajímavé řešení

Marta Kratochvílová  | PR článek
Petr Procházka / Foto: Kooperativa

Nesoběstačnost ve stáří dělá Čechům starosti. V aktuálním průzkumu IBRS se jí obává přes dvě třetiny lidí. „Každý, kdo má nějakou zkušenost se starostí o nesoběstačného člena rodiny, potvrdí, že vyřešení takové situace není jednoduché. Sehnat příslušné zařízení či zajistit pečovatelskou službu mnohdy zůstane na jeho nejbližších, kteří tuto starost převezmou. Pojištění soběstačnosti by mělo přinést úlevu rodině, zaměstnavatelům a koneckonců i státu,“ vysvětluje Petr Procházka, ředitel Úseku pojištění osob v pojišťovně Kooperativa.

Opravdu může být péče o nesoběstačné spoluobčany takový problém?

Již dlouho je skutečností, že česká populace stárne, je stále více lidí trpících ztrátou soběstačnosti, zvyšuje se poptávka po službách s tím spojených. V roce 2023 to bylo 361 tisíc osob, z přes 70 % bylo starších 65 let. A odhady ukazují, že do roku 2050 dosáhne počet osob závislých na cizí pomoci téměř 1 milionu. O takto nemocné se většinou starají jejich nejbližší. Taková péče má své výhody, ale vyžaduje opravdu hodně sil, vůle i peněz. Z výsledků našich průzkumů víme, že většina se na tuto situaci snaží připravit. Třetina uvádí, že si budou šetřit peníze na péči, případně na nákup potřebných služeb, sami. Když jsme jim představili možnost pojištění soběstačnosti, 63 % respondentů uvedlo, že ho považuje za atraktivní, zejména z důvodu jistoty a zajištění.

Dokáží si lidé představit, jak pojištění soběstačnosti vypadá v praxi?

Abychom jim to co nejvíce zjednodušili, využili jsme v průzkumu konkrétní příklad. Tedy že klient si pojištění soběstačnosti sjedná v 50 letech a platí 1 400 Kč měsíčně. Po mrtvici se stává nesoběstačným a začíná pobírat od státu příspěvek na péči. Ze svého pojištění od pojišťovny mu začalo přicházet každý měsíc pojistné plnění 20 tisíc Kč a díky tomu už může pokrýt všechny dodatečné náklady na kompletní péči.

Jak se vlastně soběstačnost posuzuje?

Soběstačnost se posuzuje ve čtyřech stupních podle individuální schopnosti nemocného zvládat deset základních životních potřeb, které určují míru jeho nesoběstačnosti a schopnosti se o sebe postarat. Naše pojištění vyplácí měsíční plnění od druhého stupně snížené soběstačnosti, tzn. od středně těžké závislosti a nemožností zvládat 5-6 životních potřeb. Ze statistik vyplývá, že právě druhý stupeň je nejpočetnějším a zároveň vážným omezením, které člověk těžko zvládne sám. Také vidíme, že každý třetí se stane závislý na pomoci. Od 85 let se riziko nesoběstačnosti ještě zvyšuje. Proto naše pojištění platí doživotně, nemá omezenou dobu trvání a neskončí předčasně, když ho člověk začne nejvíc potřebovat.

Takže příspěvek od státu dostane člověk až po rozhodnutí příslušného úřadu? Co do té doby?

Pojištění soběstačnosti FLEXI po přiznání závislosti na péči začíná vyplácet pojištěnému měsíční plnění podle stupně, který mu přiznal stát, a to až do konce jeho života nebo dokud bude nesoběstačný. Problémem může být delší trvání procesu přiznání státního příspěvku na péči,v průměru až 6 měsíců, někdy i déle. Nedílnou součástí našeho produktu je předběžné plněníve výši 50 % sjednané pojistné částky. Vyplácíme ho, jakmile klient podá žádost o státní příspěvek na péči a našem vlastním posouzení celkového zdravotního stavu pojištěného. Stane-li se v některých případech, že Úřad práce nakonec nesoběstačnost a závislost neuzná, vyplacené peníze nám klient již nevrací.

Ale nedostatek peněz asi není jediným problémem, který může člověka v případě nesoběstačnosti potkat. S čím ještě může pojištění pomoci?

Jednou z hlavních výhod našeho Pojištění soběstačnosti FLEXI je, že ještě před konečným rozhodnutím státu o přiznání závislosti na péči pomáhá pojištěným náš průvodce péčí. Ten nejdříve provede sociální šetření, které je podmínkou pro zmíněné předběžné plnění, ale také mu pomůže s řešením situace – podáním žádostí, zorientováním se v ostatních příspěvcích a jiné problematice sociální péče, případně pomůže sehnat nebo doporučit adekvátní profesionální péči. V případě, že se životní situace klientka změní, může dál s průvodcem péčí komunikovat a společně přizpůsobí plán péče jeho aktuálním potřebám.

Je nějak pojištění soběstačnosti daňově zvýhodněno, jako je tomu například u životního pojištění?

Ano, pojistné za III. a IV stupeň snížené soběstačnosti je možné uplatnit v rámci daňových odečtů. Celkem je možné si ze základu daně odečíst až osmačtyřicet tisíc korun ročně. Nutné dodat, že jde o celkový souhrn za všechny čtyři daňově zvýhodněné produkty zajištění na stáří – stávající životní pojištění, penzijní připojištění, a dva nové produkty, dlouhodobý investiční produkt, a právě pojištění soběstačnosti.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.