Marocký Hollywood aneb největší filmová studia na světě a další místa, kde se natáčely slavné bijáky včetně Gladiátora nebo Hry o trůny

Foto: Marta Kratochvílová

Když se řekne filmová studia, většina lidí si okamžitě vybaví ta americká. Avšak největší filmová studia se přitom nacházejí v Maroku v Ouarzazate, kterému se také někdy říká marocký Hollywood. Ve filmových studiích Atlas se natáčela řada známých filmů. Fungují už od roku 1983, kdy je založil podnikatel Mohamed Belghmi. Kolem tohoto místa pak najdeme ještě spoustu dalších filmových míst.

Atlas Studios

Pět kilometrů od města Ouarzazate v Maroku se nachází největší filmová studia na světě – Atlas Studios. A protože mnoho kulis a scén zůstává stále na místě, jen se někdy obměňují a trochu přestavují pro jiná natáčení, mohou sem návštěvníci dorazit na komentované prohlídky.

„Způsob, kterým jsou filmová studia Atlas zpřístupněna, není v takovém tom klasickém hollywoodském stylu. Není kolem toho žádné velké haló. Přijdete, zaplatíte si lístek a dostanete jednoho z průvodců,“ vysvětluje odbornice na Maroko a průvodkyně z CK Blue Style Marcela Rusňáková, která nás na cestě Marokem provázela, a dodává, že jde většinou o místní, kteří si zahráli v některém z filmů, které se zde natáčely. „Mají k tomu nějaký vztah a dokážou do prohlídky dát i různé příběhy a poutavě vše ukázat,“ říká.

Atlas Film Studios - průvodce
Foto: Marta Kratochvílová

Během komentované prohlídky s průvodcem prozkoumáte zákulisí, uslyšíte zajímavé historky z natáčení a dozvíte se o vývoji stavebních metod v průběhu času. Tu se něco přesune, tu zbourá, tu přestaví, támhle zase přebarví… Jedna lokace pak s menšími úpravami dokáže posloužit několika různým filmům.

Stát se také může, že během návštěvy studia narazíte na právě probíhající natáčení filmu a setkáte se tváří v tvář se skutečnými herci v kostýmech. To se nám bohužel nestalo, natáčení dvojky Gladiátora jsme o pár měsíců prošvihli, jak nám sdělil náš průvodce. Když máte více času, můžete se pak dostat i do vzdálenějších lokací na okraji filmových studií.

Výjimečnost studií Atlas tkví také v tom, že se návštěvník může kulis dotýkat. „Může si sednout na povoz, na kterém jela Kleopatra, může si vlézt do její lázně nebo si sednout někam mezi Buddhy v tibetském chrámu, který si zahrál ve filmu Kundun Martina Scorsese o dalajlámovi s Keanu Reavsem,“ doplňuje Marcela Rusňáková.

Areál studia je také posetý spoustou filmových rekvizit. Při procházení mezi jednotlivými natáčecími lokacemi uvidíte stíhačky, vojenská vozidla, lodě nebo různé povozy.

Atlas Studios založil v roce 1983 podnikatel Mohamed Belghmi. Díky skvělým klimatickým a povětrnostním podmínkám, výborné světelnosti, výhodným ekonomickým podmínkám a také faktu, že oblast dokáže dobře napodobit přírodní prostředí mnoha zemí, se k tomuto místu od té doby obrátila řada filmařů, kteří zde natočili už opravdu hodně velkých filmových hitů. Dnes mají studia na kontě několik stovek produkcí včetně dramat, komedií, hororů (povětšinou s historickou tematikou) nebo dokumentů.

@netflixer.cz

Atlas Studios je filmové studio nacházející se 5 kilometrů západně od města Ouarzazate v Maroku. Společnost v roce 1983 založil podnikatel Mohamed Belghm. Od té doby se zde natočilo mnoho filmů. Tato oblast má totiž povahu, která dokáže dobře napodobit přírodní prostředí mnoha zemí. #maroko #filmovestudio #film #morocco #atlasfilmstudios #gameofthrones #hraotruny #nataceni #filmy #gladiator #asterixaobelix

♬ Powerful songs like action movie music – Tansa

První film, který se zde natáčel, není jen tak ledajaký. Byl to totiž, ještě před vznikem oficiálních studií v roce 1962, samotných historický epos od Davida Leana Lawrence z Arábie. Další velkofilm, Honba za klenotem Nilu s Michaelem Douglasem v hlavní roli, pak přišel na řadu se samotným založením studií v roce 1983.

Mezi další nejznámější filmy mezi těmito kulisami, ale často i v nedalekém okolí patří například Gladiátor, Bábel, Princ z Persie, Mumie, Asterix a Obelix: Mise Kleopatra, Alexandr Veliký, Království nebeské, části 4. a 5. řady seriálu Vikingové nebo třeba populární seriál Hra o trůny, kde si tvůrci vybrali studia v Ouarzazate k natáčení scén sídla Targaryenů.

Studia CLA

Marocký Hollywood se městu Ouarzazate neříká nadarmo. Atlas Studios totiž nejsou jedinou filmovou atrakcí, která se tady nachází. Kromě studií Atlas jsou ve městě také studia CLA, která v 50 letech založil slavný italský producent Dino de Laurentiisem a Kan Zaman Studios.

V údolí řeky Ouarzazate se zase natáčely některé scény z filmu Sex ve městě 2, ve kterém však ve skutečnosti Carrie, Samantha, Charlotte a Miranda nejely do Maroka, ale do Abu Dhabi.

Cinema Museum

Dále se v Ouarzazate nachází Cinema Museum, které bylo otevřeno v roce 2007. Dříve zde byl ateliér postavený italskou filmovou produkční společností v roce 1981. Muzeum vystavuje sbírku historických filmových kulis, rekvizit a filmového vybavení. Nachází se naproti kasbě Taourirt a poskytuje pohodlnou alternativu pro ty, kteří nemohou navštívit Atlas Studios.

Ait Ben Haddou

V provincii Ouarzazate se také nachází opevnění Ait Ben Haddou zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, které je velmi fotogenické, a tak není divu, že si ho všimli filmaři a můžeme ho vidět například jako město Yunkai, které je v obležení hlavní postavy Daenerys Targaryen, v seriálu Hra o trůny nebo jako egyptské město v komedii z roku 1999 Mumie.

Dále se Ait Ben Haddou objevuje ve filmu Princ z Persie, kde Jake Gyllenhaal skáče přes jeho zídky a střechy, v akčním historickém filmu Království nebeské nebo v komedii z 80. let Honba za klenotem Nilu. Pro film Lawrence z Arábie z roku 1952 byla dokonce přestavěna celá spodní část opevnění a Ridley Scott se zase pro natáčení filmu Gladiátor rozhodl z historické berberské kasby udělat kopii Kolosea. Stavba trvala 19 týdnů.

Když se pak jako návštěvníci touláte po opevnění, můžete narazit například na fotografie místních, kteří si v různých filmových produkcích zahráli. A někteří mají doma dokonce pár kulis, se kterými se můžete za bakšiš vyfotit.

Gas Haven

A to pořád není všechno. Kousek za Ouarzazate směrem do Taznakhtu narazíte na místo, z kterého vás jako první upoutá žlutá ošuntělá benzínka vypadající jako z nějakého staršího amerického filmu a cedule s nápisem Gas Haven. Kolem pak najdete spoustu vraků rezavých amerických aut, větrník i křivolaký děsivý strom osázený hlavami panenek a dalšími podivnostmi.

Tohle místo má opravdu pochmurnou atmosféru, skvělou například pro nějaký horor. A je to tak! Možná jste ho dokonce už viděli. Jde totiž o pozůstatky kulis hororů Hory mají oči a Hory mají oči 2, které režírovali Wes Craven (v roce 1977) a Alexandre Aja (v roce 2006).

Zdroje: Rozhovor s Marcelou Rusňákovou, press trip do Maroka s CK Blue Style, Ouarzazate Studios, LidovkyAtlas of Wonders, Ouarzazate City

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.